Dictadura a Àsia
Així va ser la dictadura de Ferdinand i Imelda Marcos a les Filipines
El matrimoni va ostentar el poder durant 21 anys marcat per escurar l’erari públic i contenir amb mà de ferro la població

Ha arribat a conèixer-se com la «dictadura conjugal» de les Filipines. Perquè si bé va ser ell, Ferdinand Marcos –el president del país asiàtic entre 1965 i 1986– qui va governar amb mà de ferro, la seva gestió, corrupta, fraudulenta i violenta, no pot dissociar-se de la seva dona, Imelda Marcos. El miler de parells de sabates de la primera dama trobades al palau presidencial de Malacañán, a Manila, quan van fugir s’ha convertit a la icona de l’excentricitat i la malversació dels diners públics que van caracteritzar les dues dècades de poder de la famosa parella.
Diputat i senador abans que president, Marcos, que va lluitar en l’Exèrcit filipí durant la Segona Guerra Mundial, procedia d’una reconeguda família i, una vegada va conèixer labella Imelda, –coneguda com la musa de Manila–, va tardar exactament 11 dies a demanar-li matrimoni amb la promesa d’una vida de luxes; una promesa que, vist això, no només va mantenir sinó va superar amb escreix. El robatori a l’erari públic i el malbaratament van definir la vida política de la parella.
El matrimoni, que va tenir tres fills –un d’aquests, Ferdinand Marcos Jr., elegit president del país per una majoria aclaparadora– va amassar una fortuna que ha sigut xifrada en prop dels 10.000 milions de dòlars a base de conductes corruptes i fraudulentes sempre en detriment d’una població sumida en la més absoluta de les misèries. Una alambinada xarxa de comptes bancaris repartits pels paradisos fiscals, així com la sostracció directa d’ajudes internacionals rebudes pel país immers en una greu crisi econòmica, van engreixar el patrimoni de la parella. El relatiu compromís social de la primera dama amb les classes menys afavorides, va disparar la seva popularitat.
Oposició aixafada
Marcos va decretar la llei marcial per aixafar qualsevol conat d’oposició i va substituir el sistema parlamentari per aconseguir no tenir límits a la reelecció. Els fraus electorals també van estar a l’ordre del dia. Va ser all poder durant 21 anys després de ser reelegit en quatre ocasions, fins que, en el marc de la Revolució Popular del Poble, va ser expulsat quan centenars de filipins van irrompre al palau presidencial. La família es va exiliar a Hawaii, convidada pels EUA, país amic que havia recolzat el seu Govern.
Imelda, coneguda com la Papallona de ferro, va tenir un pes tan important en la gestió política que va arribar a patir un intent d’assassinat. Després de sobreviure al seu marit, mort en l’exili als 72 anys, Imelda es va convertir en única hereva de tot el seu llegat. El 1991, va tornar a les Filipines, on s’ha dedicat ha reactivar l’essència política de la família que ha finalitzat amb la rotunda victòria electoral del seu fill.
En el dia d’avui, les noves generacions de les Filipines no recorden Imelda, precisament, per la seva gestió dictatorial i corrupta del poder sinó com una icona popular. La marca Imeldíficotracta amb la de prestigiosos dissenyadors. Una mostra més de l’alt nivell d’ignorància del poble, segons coincideixen a destacar diversos analistes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."