Efectes del Brexit
El Regne Unit prepara legislació per modificar el Protocol d’Irlanda del Nord
El govern de Boris Johnson pretén modificar unilateralment l’acord tot i que assenyala que prefereix renegociar-lo amb la Unió Europea
Cinc claus per entendre què és el Protocol d’Irlanda del Nord
El govern de Boris Johnson augmenta la pressió sobre la Unió Europea (UE) perquè accedeixi a renegociar alguns punts del Protocol d’Irlanda del Nord. La ministra d’Afers Exteriors, Liz Truss, va anunciar dimarts a la Cambra dels Comuns la intenció de l’Executiu de presentar una nova legislació per modificar unilateralment el Protocol. Truss va indicar que el polèmic projecte de llei estarà preparat «en les pròximes setmanes», però va insistir que el Regne Unit prefereix renegociar amb Brussel·les. La tramitació en tot cas portarà mesos.
«No pretenem eliminar el Protocol. Reforçarem aquelles parts que funcionen i modificarem les que no, però mantindrem una negociació paral·lela amb els nostres socis de la UE», va assenyalar la ministra. Truss va afirmar que «els tràmits duaners per moure mercaderies dins del Regne Unit han provocat un augment de burocràcia i costos significatius per a les empreses» i algunes han hagut de tancar. «Sense resoldre aquests i altres assumptes no podem restablir l’Executiu i preservar el difícil progrés de l’Acord de Divendres Sant», va afirmar.
Els membres del Partit Unionista Democràtic, es neguen a formar coalició de govern amb el Sinn Féin fins que no es modifiqui el Protocol. Els republicans, la força més votada en l’última elecció, igual com altres partits polítics a la província, no volen una escalada de tensió amb la UE.
Guerra improbable
Notícies relacionadesTruss va assegurar que la nova legislació en marxa no incomplirà la legalitat internacional, paraules rebudes amb reticència pels parlamentaris. El portaveu d’Exteriors laborista, Stephen Doughty, li va recordar que, «el Regne Unit ha de mantenir la seva paraula. El món ens està mirant i dubta si fer o no acords amb nosaltres».
Al ser preguntat, després de la intervenció de la ministra, si el país pot permetre’s entrar en una guerra econòmica amb la UE, Johnson va considerar «improbable», que això passi, «però hem d’arreglar els problemes de la situació política a Irlanda del Nord». El primer ministre també prefereix negociar una solució. «Ens encantaria fer-ho d’una manera consensuada», però «necessitem procedir amb una solució legislativa alhora».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034