Estudi d’Amnistia Internacional

Pena de mort: les condemnes i execucions augmenten a tot el món

L’oenagé denuncia que el 2021 es va matar 579 persones en 18 països, un augment del 20% que respon en part a la regressió viscuda a l’Iran i l’Aràbia Saudita

Pena de mort: les condemnes i execucions augmenten a tot el món

EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les condemnes i execucions per pena de mort van anar a més el 2021. L’any passat, es van portar a terme almenys 579 execucions en 18 països, cosa que suposa un augment del 20% respecte al 2020. Així ho denuncia l’informe anual d’Amnistia Internacional, publicat aquest dimarts.

L’estudi apunta que aquesta regressió en els drets humans respon a l’increment de les execucions perpetrades a l’Iran i a l’Aràbia Saudita. El règim dels aiatol·làs va executar almenys 314 persones, el seu registre més gran des del 2017. Aquest va augmentar es relaciona amb les execucions relacionades amb les drogues, cosa que suposa una violació al dret internacional, que prohibeix la pena capital en casos que no siguin d’homicidi.

En el cas de la monarquia saudita, el nombre d’execucions es va doblar en comparació amb l’any anterior. Riad va arribar a executar fins a 81 persones en un sol dia. En els primers cinc llocs d’aquesta llista negra de països que més apliquen la pena de mort també destaquen Egipte i Síria.

S’estima que la Xina és la potència que més abusa en l’aplicació de la pena capital. Amnistia calcula que el règim de Xi Jinping hauria executat milers de persones. No obstant, l’opacitat de Pequín fa que sigui impossible conèixer aquestes xifres. Corea del Nord i el Vietnam són dos països més que no figuren en l’estudi pel seu secretisme amb aquestes dades.

Repunt després de la pandèmia

L’informe de l’oenagé assenyala que el repunt global de les execucions s’entén perquè durant el 2020 la pandèmia de la covid va obligar a paralitzar molts judicis, que es van reprendre l’any passat. «En lloc d’aprofitar les oportunitats sorgides arran de les interrupcions del 2020, un reduït nombre d’Estats van demostrar un entusiasme preocupant a l’optar per la pena de mort en lloc de per solucions efectives contra la delinqüència, mostrant un cruel menyspreu pel dret a la vida malgrat les urgents i contínues crisis mundials de drets humans», ha denunciat Agnès Callamard, secretària general d’Amnistia Internacional.

Notícies relacionades

Amb l’aixecament de les restriccions, els jutges van dictar almenys 2.052 sentències a mort en 56 països, un augment de gairebé el 40%. Aquest repunt va ser particularment notori a Bangladesh, l’Índia i el Pakistan.

Tot i així, l’oenagé apunta que el nombre total d’execucions registrades el 2021 suposa la segona xifra més baixa des de l’any 2010. Tot i que la pena de mort continua sent legal en gran part del territori, els Estats Units van registrar l’any passat la xifra més baixa d’execucions des de 1988. Això es deu, en part, que el govern de Joe Biden va establir al juny una moratòria temporal de totes les execucions federals.