Guerra a l’est d’Europa

Rússia avança en el control del Donbass

  • El Kremlin confirma una vegada més la presa de la localitat ucraïnesa de Liman, una ubicació estratègica perquè es tracta d’un important nus ferroviari

  • Scholz i Macron parlen amb Putin i li reclamen un alto el foc immediat i que emprengui «negociacions directes i serioses» amb Zelenski

Rússia avança en el control del Donbass

AFP / MAXAR TECHNOLOGIES

3
Es llegeix en minuts
France Presse
Europa Press

La pinça de Moscou sobre la regió del Donbass ucraïnès es va tancant. Aquest dissabte, el Ministeri de Defensa rus va confirmar una vegada més la presa de la localitat ucraïnesa de Liman, una ubicació estratègica perquè es tracta d’un important nus ferroviari.

«La situació al Donbass és molt, molt difícil», va reconèixer el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. «Protegim la nostra terra i ho fem tot per reforçar» la defensa d’aquesta regió, va assegurar. Liman és un punt clau en el seu avanç a l’est d’Ucraïna, que aplana el camí cap a les grans localitats de Sloviansk, que Kíiv va arrabassar als separatistes prorussos el 2014, i Kramatorsk, capital de la regió de Donetsk (est) que segueix sota el control d’Ucraïna.

«Després d’accions comunes de les unitats de la milícia de la República popular de Donetsk i de les forces armades russes, la ciutat de Liman ha sigut totalment alliberada dels nacionalistes ucraïnesos», va dir en un comunicat el Ministeri rus de Defensa, i va confirmar la informació difosa divendres pels separatistes ucraïnesos prorussos. Després de la infructuosa ofensiva sobre Kíiv i Khàrkiv (nord-est) a l’inici de la guerra llançada per Rússia el 24 de febrer, les forces russes es van concentrar a l’est d’Ucraïna per controlar la conca minera del Donbass, que des del 2014 està parcialment en mans de separatistes prorussos avalats per Moscou.

Zelenski va assegurar que «si els ocupants pensen que Liman i Severodonetsk seran seves, s’equivoquen». «El Donbass serà ucraïnès», va reiterar. Un cap policial de la república separatista prorussa de Lugansk, citat per l’agència Ria Novosti, va afirmar que «la ciutat de Severodonetsk està actualment envoltada» i que les forces ucraïneses estan atrapades. Però el governador de Lugansk, Serhí Haidai, va assegurar per Telegram que és un error dir que la regió caurà sota «control total de l’enemic» rus en «un, dos o tres dies». «El més probable és que no la prenguin», però «potser per evitar ser envoltats, hi podria haver una ordre de retirada de les nostres tropes», va admetre.

Referèndum si guanya el Kremlin

El Regne Unit, que fa un seguiment de la situació a Ucraïna per fonts d’intel·ligència, havia advertit prèviament que si Rússia controlava Liman suposaria un «avantatge en una possible següent fase de l’ofensiva al Donbass» amb avançaments cap a altres ciutats de la província de Donetsk. La ciutat es troba sobre el riu Donets i atorga el control sobre importants ponts i vies fèrries. Dijous passat, el president de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, Denis Pushilin, va anunciar que se celebraria un referèndum si aconseguien prendre la totalitat de les regions de Donetsk i Lugansk.

Mentrestant, el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president francès, Emmanuel Macron, dissabte van instar el mandatari rus, Vladímir Putin, que emprengui «negociacions directes i serioses» amb Zelenski. En una conversa telefònica tripartida que va durar 80 minuts, els dos dirigents europeus «van insistir en un alto el foc immediat i una retirada de les tropes russes», va indicar en un comunicat el Govern alemany.

Macron i Scholz «van instar el president rus a negociacions directes i serioses amb el president ucraïnès i a una solució diplomàtica del conflicte». La conversa es va celebrar a petició de Macron i Scholz, segons l’Executiu alemany, i es va focalitzar sobre «la continuació de la guerra russa contra Ucraïna i els esforços per posar-hi fi».

Notícies relacionades

El canceller alemany i el president francès també «van demanar al president rus que millori la situació humanitària de la població civil». Els dos dirigents occidentals «van prendre nota positivament del compromís del president de Rússia de tractar els combatents capturats de conformitat amb el dret internacional humanitari, en particular la Convenció de Ginebra, i de garantir l’accés sense traves al Comitè Internacional de la Creu Roja».

«La situació alimentària mundial, particularment tensa a causa de la guerra», també es va abordar durant el debat. «El president Putin va assegurar que vol permetre l’exportació de cereals des d’Ucraïna, sobretot per via marítima», afirma la cancelleria. El líder rus es va comprometre que Moscou «no aprofiti l’obertura del cinturó de mines establert per protegir els ports ucraïnesos, a fi de permetre l’exportació de cereals per barco, per portar a terme accions ofensives», assegura la cancelleria alemanya, que va assenyalar que els tres dirigents estaven d’acord en el «paper central» que han d’exercir les Nacions Unides per garantir les exportacions.