Guerra a Europa
Els interessos d’Hongria a Ucraïna compliquen la unitat europea davant Rússia
Les tensions entorn de la minoria hongaresa a la regió de Transcarpàcia han obert la pitjor crisi entre els dos països des de l’ensorrament de l’URSS.
Guerra Rússia-Ucraïna: últimes notícies en DIRECTE
La UE fa una pausa amb les sancions a Rússia després de l’embargament al petroli
La tortuosa aprovació del sisè paquet de sancions europees contra Rússia ha tornat a posar de manifest el poder que ha cobrat Hongria a l’hora de modelar la resposta de la Unió Europea cap a l’agressió del Kremlin a Ucraïna. Brussel·les ha acabat fent concessions per acomodar els interessos de Budapest, que, amb la seva amenaça de veto, va acabar descafeïnant l’embargament petroler integral que ambicionaven la majoria de líders comunitaris. L’empipament hongarès no és nou, però s’ha accentuat durant aquesta guerra per la sintonia ideològica que el seu primer ministre, el populista Viktor Orbán, manté amb Vladímir Putin i la dependència energètica del seu país amb Rússia. Equació a la qual caldria afegir un altre element: les ambicions de l’ultranacionalisme hongarès a Ucraïna i les oportunitats que aquesta guerra podria donar-li.
Ucraïna té una petita minoria hongaresa, unes 150.000 persones concentrades en la regió occidental de Transcarpàcia, on constitueixen el 12% de la població. La regió va ser part del Regne d’Hongria (i l’Imperi Austrohongarès) fins al 1920, quan la seva derrota a la Primera Guerra Mundial es va traduir en la pèrdua de dos terços del seu territori i la meitat de la seva població, un desmembrament segellat al Tractat de Trianon. El trauma segueix viu en part de la societat hongaresa i ha servit perquè els successius governs a Budapest convertissin en política d’Estat la preservació de la identitat, la cultura o l’idioma hongarès entre la seva diàspora, repartida per diversos països del centre i aquest d’Europa.
També a Ucraïna, un Estat molt garantista respecte als drets de les seves minories fins que Rússia va començar a menjar-se a mossegades el seu territori el 2014 amb l’annexió de Crimea i la revolta armada en el Donbass. Tres anys després, Kíiv va aprovar una nova llei educativa. Aquesta llei permet a les minories educar-se en la seva llengua materna fins a quart de primària, però a partir de llavors l’ucraïnès guanya gradualment pes fins a convertir-se en la llengua vehicular en escoles i universitats. «Aquests canvis no anaven dirigits contra la minoria hongaresa, sinó que es van concebre per desrussificar l’esfera pública, des de l’educació fins als mitjans, i van afectar per igual totes les minories», explica Tadeusz Iwanski, analista del Center for Eastern Studies, amb seu a Varsòvia.
Des de Budapest, no obstant, es va veure com un afront intolerable. El Govern d’Orbán va començar a denunciar la suposada opressió dels hongaresos ucraïnesos i l’«extremisme» de Kíiv, el mateix guió emprat per Putin per justificar moltes de les seves accions a Ucraïna, tot i que en el seu cas és la minoria russa la suposadament perseguida. I com a mesura de represàlia, va passar a bloquejar l’acostament de Kíiv a l’OTAN, fins al punt de vetar les reunions ministerials de la Comissió OTAN-Ucraïna.
Inversions hongareses a Transcarpàcia
El xoc de trens va anar a més quan Budapest va nomenar un delegat amb rang de ministre per promoure el desenvolupament a la Transcarpàcia ucraïnesa, on Hongria ha invertit centenars de milions. No només això. També concedeix passaports hongaresos als ucraïnesos d’origen magiar des del 2011 i ha demanat una autonomia per a ells dins de l’Estat ucraïnès. «Orbán està jugant la carta identitària i nacionalista. És un joc geopolíticament perillós, però internament li serveix per presentar-se com el guardià de la nació hongaresa», afirma Dmitro Tuznankii, director de l’Institute for Central European Strategy, que considera que la relació entre els dos països està en el seu pitjor moment des de l’ensorrament de la Unió Soviètica.
Notícies relacionadesI les perspectives no són les millors perquè el Kremlin sembla estar enverinant la disputa. En els últims anys hi ha hagut diversos atacs contra centres culturals hongaresos a la regió i periòdicament corren missatges on es crida a «matar els hongaresos» de Transcarpacia. Mentre Budapest acusa els extremistes ucraïnesos d’haver-los perpetrat, hi ha indicis que darrere hi podria haver la mà del Kremlin. Un tribunal polonès va determinar fa dos anys que un d’aquests atacs, que va acabar incendiant un centre cultural, va ser comès per tres polonesos prorussos d’extrema dreta.
Ambicions de l’ultranacionalisme hongarès
«En l’univers polític hongarès hi ha algunes figures que pensen que territoris com Transcarpàcia haurien de tornar a Hongria, però es concentren principalment en l’extrema dreta. Aquestes intencions encara no han entrat en el ‘mainstream’», assegura Tuznankyi. Una de les poques enquestes realitzades a la regió, va concloure el 2018 que el 81% dels seus 1,2 milions d’habitants eren partidaris de continuar formant part d’Ucraïna, mentre un 14% sospitava que les inversions del Govern hongarès a la regió podrien amagar la intenció de Budapest d’apoderar-se’n eventualment.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034