La sobirana més longeva
Jubileu de Platí: L’últim «¡hurra!» dels britànics a Isabel II
La reina d’Anglaterra celebra amb quatre dies de celebracions els 70 anys al tron, des del qual ha sigut testimoni de la transformació del seu país i del món
Isabel II, reina infinita
Aquest és el programa d’actes del Jubileu d’Isabel II
En el seu regnat es compten 14 primers ministres, 14 presidents dels Estats Units i 18 entrenadors de la selecció anglesa de futbol. Isabel II és el cap de l’Estat al Regne Unit des del 1952. Mai abans en la història d’Anglaterra hi ha hagut una reina d’edat tan avançada, 96 anys, ni d’un regnat tan llarg. Aquella jove princesa sense gran experiència de la vida, la política o el món mai va pensar que passaria un segle i celebraria aquesta setmana el Jubileu de Platí. Han sigut 70 anys al tron, als quals arriba amb uns nivells de popularitat pels núvols. La primera sorpresa de tal longevitat ho és. «No conec ningú que quan vaig néixer inventés el terme ‘Platí’ per a un aniversari de 70 anys. No esperes ser aquí tant temps», declarava en el documental Isabel: lo nunca visto de la reina, realitzat per la BBC, amb fotos i filmacions realitzades en la intimitat pels mateixos membres de la família reial.
A partir d’aquest dijous i fins diumenge el país homenatjarà la seva reina, amb respecte, simpatia i el sentiment que aquesta vegada serà definitivament l’últim «¡hurra!». Quatre dies festius d’homenatges, concerts, desfilades, banderes, himnes patriòtics i rius de nostàlgia. Una barreja d’emocions per a molts britànics, que mai van conèixer cap altra monarca. «Espero que el meu Jubileu de Platí sigui una oportunitat perquè gent a tot arreu disfruti de la sensació d’estar junts», ha dit la sobirana. «Una oportunitat per donar les gràcies pels enormes canvis dels últims 70 anys i també mirar al futur amb confiança».
Notícies relacionadesAquest serà el cinquè Jubileu d’Isabel II. Les celebracions en el seu honor han anat puntuant diferents èpoques en la història del país i de la mateixa família reial. Canvis socials, sotracs econòmics, crisis matrimonials, i el distanciament d’una institució anquilosada que no ha evolucionat al mateix ritme que els seus ciutadans.
1977 Jubileu de Plata 1977
Una generació molt jove havia irromput als anys 60. Nova indumentària, faldilles curtes, melenes llargues. Triomfaven els Beatles i els Rolling Stones. El servei militar obligatori va desaparèixer, l’avortament va ser legalitzat, les dones podien prendre la píndola anticonceptiva, l’homosexualitat va deixar de ser delicte i el divorci, un tabú. La societat havia fet un tomb. Quan la reina va complir 25 anys al tron, el Regne Unit havia ingressat en el Mercat Comú i el laborista James Callaghan era primer ministre. Els miners es trobaven en vaga, hi havia talls de llum, disturbis racials i el punk marcava el ritme dels rebels. Els Sex Pistols van mirar de rebentar les celebracions d’aquell Jubileu amb la seva versió del God Save the Queen des d’una barcassa al Tàmesi. S’havia deixat de reverenciar la monarquia.
1992 Jubileu de Rubí
Les celebracions dels 40 anys de regnat es van limitar a una gala a la Royal Opera House i un banquet organitzat pel llavors primer ministre conservador, John Major. Margaret Thatcher havia sigut obligada a dimitir dos anys abans. Els Windsor no estaven per a festes. Aquell va ser l’‘annus horribilis’. Hi va haver un incendi al castell de Windsor. Andrew Morton va escriure el llibre sobre les desaventures conjugals de Diana. Tres dels quatre fills d’Isabel II es van divorciar o es van separar. La monarquia vivia dies convulsos, escandalosos. Els draps bruts de princeses ofeses i prínceps adúlters, o viceversa, s’airejaven diàriament a la premsa. L’encanteri de la Corona s’evaporava.
2002 Jubileu d’Or
El món era un altre després dels atemptats terroristes de l’11 de setembre als Estats Units un any abans. Amb Tony Blair en el Govern, les tropes britàniques van envair l’Afganistan i mesos més tard, l’Iraq. La família reial estava de dol. Havia mort la princesa Margarita, germana d’Isabel II, i la seva progenitora, la Reina Mare. Això no va impedir a la monarca celebrar els 50 anys al tron amb una gira de 64.000 quilòmetres pel Carib, Austràlia, Nova Zelanda i el Canadà i amb un cap de setmana de celebracions a Londres. Un bany de popularitat per recobrar l’estima dels britànics després de la crisi provocada per la mort de Diana de Gal·les el 1997.
2012 Jubileu de Diamant
Només la reina Victòria havia celebrat abans un Jubileu de Diamant el 1897. El programa de fastos amb magnificència semblava clarament dissenyat amb la idea que seria l’últim. Un any abans la reina havia realitzat una de les missions més importants del seu regnat, marcat per la violència sectària a Irlanda del Nord a la qual va posar fi l’Acord de Divendres Sant. Isabel II va viatjar a la República d’Irlanda, que durant segles havia lluitat contra el poder imperial britànic. Era la primera vegada que un monarca anglès ho feia. Va segellar així la reconciliació entre els dos països. «Amb el benefici de la perspectiva històrica podem veure coses que hauríem volgut fer de manera diferent, o no haver-les fet en absolut», diria la sobirana a Dublín. Mesos més tard estrenyeria la mà a Belfast de l’excap de l’IRA Martin McGuinness.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors