Eleccions a França
Macron es juga avui el seu futur en el duel amb l’esquerra a les legislatives
França torna a les urnes per elegir els diputats de l’Assemblea Nacional
Els sondejos pronostiquen pràcticament un empat en la primera volta entre el partit del president i la nova coalició unitària de la gauche
La «tercera volta» de les eleccions presidencials. La controvertida fórmula utilitzada a finals d’abril per Jean-Luc Mélenchon (ecosocialista) ha acabat sent una realitat. El president francès, Emmanuel Macron, es juga el futur del seu segon mandat en les eleccions legislatives d’aquest diumenge i del 19 de juny (segona volta). L’orientació de les seves polítiques dependrà del color majoritari en la futura Assemblea Nacional. La majoria absoluta de la coalició macronista Junts penja d’un fil davant la configuració de la Nova Unió Popular Ecològica i Social (NUPES, formada per la França Insubmisa, el Partit Socialista, els verds i els comunistes), que aspira un govern de cohabitació amb Mélenchon com a primer ministre.
Els últims sondejos pronostiquen pràcticament un empat en la primera volta entre la flamant coalició unitària de la gauche (28%) i els partits afins al dirigent centrista (27%). En principi, la segona volta en les 577 circumscripcions –només sortirà elegit el més votat en cada una– resultaria més aviat propícia per als candidats macronistes, al disposar d’una reserva més gran de vots procedents d’altres partits (de dreta o ultradreta). Però aquests pronòstics han d’agafar-se amb pinces al tractar-se d’un escenari nou.
Els francesos que viuen a l’estranger van votar en la primera volta la setmana passada i els resultats no van ser gaire bons per al partit del president. Cosa que va desembocar en un nerviosisme més gran a les files macronistes. Fins al punt que el dirigent centrista va atacar amb duresa els seus nous rivals.
Campanya de la por de Macron contra Mélenchon
Campanya de la por de Macron contra MélenchonDurant un desplaçament a Puycelsi, a prop de Tolosa, el president va advertir que davant el perill del «desordre», els francesos li han de donar una majoria absoluta, si no volen endinsar-se «en una gran agitació que es traduirà inevitablement en un viatge en terreny desconegut». «Res seria més perillós que sumar al desordre mundial un desordre francès», va dir en un discurs en el qual va equiparar la Nova Unió Popular amb l’extrema dreta de Marine Le Pen, que ha quedat relegada a un segon pla en aquesta campanya i els sondejos li atorguen entre 20 i 40 diputats d’un total de 577.
Després d’un mes de maig esquitxat per nombroses polèmiques i marcat pel missatge de continuïtat ofert amb el nomenament de la nova primera ministra Élisabeth Borne –amb un perfil tecnocràtic semblant al de Jean Castex, el seu antecessor a Matignon– i els nous ministres, el macronisme s’ha dedicat en la recta final de la campanya a atacar a Mélenchon i els seus nous aliats.
El ministre d’Economia, Bruno Le Maire, va titllar el líder de la Nova Unió Popular «de Chávez gal». Gabriel Attal, ministre de Finances, va predir que si guanya l’esquerra, suposaria una «guillotina fiscal». Fins i tot dirigents macronistes van recórrer a les fake news al dir que la gauche prohibiria als francesos que «tallin els arbres dels seus jardins» o els obligaria a «utilitzar carnets de racionament».
L’abstenció, un factor clau
L’abstenció, un factor clau«Existeix un perill real de l’extrema esquerra que defensa un projecte violent i demagògic a nivell econòmic», declara a EL PERIÓDICO Benjamin Haddad, candidat macronista al districte XVI de París, un dels més rics de la capital, que hauria de passar de la dreta republicana al partit del president.
«Crec que totes aquestes crítiques ens beneficien i mostren la febrilitat del macronisme», afirma Thomas Portes, aspirant mélenchonista en un districte de la «banlieue» parisenca, on l’esquerra podria guanyar la majoria de circumscripcions. La NUPES ha basat la seva campanya a proposar mesures ambicioses, com augmentar el salari mínim fins a 1.500 euros nets o limitar els preus dels productes de primera necessitat, per fer front a l’actual conjuntura econòmica degrada per la inflació.
«En aquesta campanya hem constatat un retorn del clàssic eix dreta-esquerra, del partit de l’ordre (Macron) contra el partit del moviment (Mélenchon)», destaca el politòleg Christophe Bouillaud, professor a Sciences Po Grenoble, que considera poc probable una majoria absoluta de l’esquerra: «Seria gairebé un miracle». «L’abstenció diferencial –els joves i els treballadors francesos voten molt menys que la gent gran i benestant– hauria de beneficiar Macron», recorda.
«Amb la seva idea genial de presentar aquestes eleccions com una tercera volta de les presidencials, Mélenchon va donar a aquestes legislatives una rellevància més gran de la que van tenir aquest tipus de comicis des de l’any 2000», quan es va alinear el calendari electoral de les presidencials amb les eleccions parlamentàries, destaca l’analista polític Thomas Guenolé. No obstant, «ha sigut una campanya bastant apàtica, ja que els francesos no s’interessen per les legislatives», afegeix sobre uns comicis en què es preveu una baixa participació, al voltant del 50%. L’abstenció serà probablement un factor clau per decantar la balança a favor de Macron. Però tampoc es pot descartar una sorpresa.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors