Batalla política
El Senat de Puerto Rico prohibeix l’avortament a partir de les 22 setmanes de gestació
Especial multimèdia: Viatgi a la zona zero de la batalla de l’avortament als EUA
El Senat de Puerto Rico ha aprovat aquest dimarts un decret que prohibeix la interrupció de l’embaràs a partir de les 22 setmanes de gestació després de rebre 16 vots a favor dels 14 necessaris a la Cambra alta.
Després d’un debat de més de tres hores, el Senat porto-riqueny ha avalat que es consideri com a «viable tot el concebut» al ventre matern de 22 setmanes o més de gestació, a excepció d’alguns criteris que hauran de ser determinats pel metge, segons ha informat el Senat de Puerto Rico en un comunicat.
Amb aquest projecte de llei, el Departament de Salut haurà de fer un registre d’avortaments i, a més, s’elimina la prohibició de l’avortament per a dones víctimes de violació.
La senadora del conservador Projecte Dignitat i presidenta de la comissió d’Assumptes de Vida i Família, Rodríguez Veve, que ha treballat i defensat la mesura, ha manifestat que creu «en la defensa de la vida des de la concepció, tanmateix, avui estic disposada a afavorir aquest projecte de membres de tres delegacions. Un projecte que reconeix el dret a la intimitat de la dona no és un d’absolut, sinó és un que troba els seus límits davant d’altres drets com el de la vida».
Així mateix, Veve ha assegurat que amb aquesta mesura es busca protegir la vida d’aquells nadons prematurs que podrien néixer a partir dels cinc mesos i mig de gestació.
També ha assenyalat que el decret estableix que «només es podrà procedir amb l’acabament de l’embaràs si la mare està en perill de vida o mort o incapacitat severa; per anomalia fetal incompatible amb la vida o per determinació mèdica d’inviabilitat fetal».
A més, la senadora ha explicat que s’hi han inclòs esmenes, com l’eliminació del requeriment del document que tenia la firma de la dona sobre el consentiment informat, o el requisit de dos metges en els procediments d’avortaments tardans.
Crítiques a la restricció de l’avortament
La senadora del progressista Moviment Victòria Ciutadana, Ana Irma Rivera, s’ha mostrat en contra del projecte de llei i ha afirmat que «aquest és un projecte que implica el retrocés dels drets de les dones».
«Aquest projecte pretén a Puerto Rico portar-nos als 1800, que vol crear obstacles perquè les dones prenguin decisions sobre el seu cos. Ens preocupa que aquest projecte estigui per sobre de les recomanacions dels plafons mèdics, el Departament de Salut i de Justícia», ha afegit Rivera, segons l’escrit del Senat.
Per la seva banda, la senadora del Partit Independentista Porto-Riqueny, María de Lourdes Santiago, ha indicat que «quan aquesta maternitat és desitjada és l’ocasió més gran de joia que es pugui tenir».
«Epidèmia» d’avortaments
Tanmateix, Santiago ha assegurat que la «imposició de la maternitat no desitjada és una font de dolor i marginació».
Notícies relacionadesAl seu torn, el senador independent José Vargas Vidot ha destacat que el projecte acosta Puerto Rico «cada vegada més al passat», i ha defensat que l’efecte del decret és «tornar al ganxo, és exposar a la persona que no té el recurs a arriscar la vida».
«No estem parlant d’una epidèmia d’avortaments, a Puerto Rico això no existeix», ha sentenciat.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global