Cimera a Madrid
Concepte Estratègic de l’OTAN: El nou full de ruta de l’Aliança, en cinc claus
L’OTAN discuteix com convertir Ucraïna en el seu bastió davant Rússia
L’OTAN aprova el Concepte Estratègic de Madrid i defineix Rússia com a «amenaça directa»
A1-149091884.jpg /
Els líders de l’OTAN han firmat aquest dimecres un nou Concepte Estratègic que guiarà les decisions de l’Aliança en la pròxima dècada i que substitueix el de Lisboa del 2010. La declaració inclou la determinació dels aliats de transformar la seva dissuasió i defensa davant nous reptes, un paquet integral d’ajuda a Ucraïna perquè es defensi de la invasió russa i un posicionament unitari cap a la Xina, el terrorisme i els atacs cibernètics.
Aquest és el document aprovat pels 30 caps d’Estat i de Govern de l’OTAN, en cinc claus:
Les amenaces principals: Rússia i la Xina
El document defineix Rússia com «l’amenaça més significativa i directa per a la seguretat dels aliats i per a la pau i l’estabilitat a la zona euroatlàntica», i apunta a la Xina, per primera vegada, pel repte que suposa per a la seguretat, interessos i valors dels membres de l’OTAN. «No podem considerar a la Federació Russa com el nostre soci», es pot llegir en el document.
Quant a la Xina, en el document, els aliats especifiquen que «les ambicions declarades i les polítiques coercitives de la Xina desafien els nostres interessos, seguretat i valors». Segons el manifest, la Xina fa servir una «àmplia gamma d’eines polítiques, econòmiques i militars per augmentar la seva presència global i projectar poder, mentre manté l’opacitat sobre la seva estratègia, les seves intencions i la seva acumulació militar».
De la mateixa manera, l’OTAN adverteix de la capacitat armamentística de països com Corea del Nord, l’Iran o Síria.
Potències nuclears
«El propòsit fonamental de la capacitat nuclear de l’OTAN és preservar la pau, prevenir la coerció i dissuadir l’agressió. Mentre existeixin les armes nuclears, l’OTAN continuarà sent una aliança nuclear. L’objectiu de l’OTAN és un món més segur per a tothom; busquem crear l’entorn de seguretat de seguretat per a un món sense armes nuclears», remarca el document.
Atacs cibernètics i guerra híbrida
«El ciberespai és objecte de disputa en tot moment», assegura el manifest. «Els actors malignes busquen degradar la nostra infraestructura crítica, interferir amb els nostres serveis governamentals, extreure intel·ligència, robar propietat intel·lectual i impedir les nostres activitats militars», asseguren els aliats. Respecte a això s’han compromès a accelerar la transformació digital, adaptar l’Estructura de Comandament de l’OTAN per a l’era de la informació i millorar les ciberdefenses, xarxes i infraestructures.
«Les operacions híbrides contra els aliats podrien assolir el nivell d’atac armat i podrien portar al Consell de l’Atlàntic Nord a invocar l’article 5 del Tractat de l’Atlàntic Nord. Tractat de l’Atlàntic Nord», asseguren.
Flanc sud
Els aliats també es refereixen a la frontera sud de l’OTAN en el seu document. En aquest, especifiquen que «els conflictes, la fragilitat i la inestabilitat a l’Àfrica i el Pròxim Orient afecten directament la nostra seguretat i la dels nostres socis». Els reptes que es plantegen al veïnat meridional de l’OTAN «proporcionen un terreny fèrtil per a la proliferació de grups armats no estatals, incloses les organitzacions terroristes. També permet la interferència desestabilitzadora i coercitiva per part de competidors estratègics», es pot llegir en el document.
De la mateixa manera, especifiquen que aquesta situació «contribueix al desplaçament forçós, alimentant el tràfic de persones i la immigració irregular. Aquestes tendències plantegen greus problemes transnacionals i humanitaris».
Integritat territorial
Els líders de l’OTAN s’han compromès en el seu nou Concepte Estratègic a defensar «cada centímetre de territori aliat» en un intent per «preservar la seva sobirania i integritat territorial» per «prevaler sobre qualsevol agressor». Així, l’Aliança ha destacat que farà ús de «totes les eines militars i no militars que es trobin a la seva disposició per respondre a les amenaces contra la seva seguretat en el moment que correspongui».
Aquesta estratègia s’emmarca, tal com recull el document, en una política de «360 graus» que busca reforçar la postura de defensa i dissuasió de l’OTAN en plena invasió russa d’Ucraïna. Per a això, explica, es farà ús de forces «preparades per al combat», que comptaran amb una infraestructura millorada que inclourà equipament i munició, entre altres qüestions.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia