Crisi humanitària

El Marroc trasllada forçosament centenars dels migrants de Melilla a l’interior del país

La policia, que de vegades es queda amb les seves pertinences i diners, els fica en autobusos i els envia a diferents punts a l’interior del país

Les oenagés denuncien que és una pràctica habitual de les autoritats de Rabat

El Marroc trasllada forçosament centenars dels migrants de Melilla a l’interior del país

AFP

3
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

Les autoritats del Marroc han traslladat forçosament centenars de migrants que divendres van intentar saltar a Melilla a diferents punts de l’interior del país. Almenys 300 van ser enviats a la ciutat de Beni Mellal, a més de 600 quilòmetres de la tanca, en set autobusos, expliquen fonts locals. Més de la meitat van anar a l’hospital de la regió per les ferides i lesions que van patir. La majoria s’han quedat al carrer sense recursos i depenen de les oenagés locals.

A la localitat de Chichaoua, a prop de Marràqueix, dilluns hi havia un grup de 35 persones que les autoritats havien allunyat de Nador fins a aquesta remota població, segons un testimoni de la zona. Aquests migrants van explicar que la policia els va ficar en un autobús després de l’intent de salt i se’ls va emportar fins allà. Entre ells hi havia diversos ferits i expliquen que els van portar al metge, però que no tenien diners per poder comprar els medicaments.

Altres grups de migrants han sigut enviats a les regions de Safi, Khouribga, Er-Rachidia, Fquih Ben Salah i Tarudant. Segons assenyala l’agència Efe, uns 1.300 migrants han sigut allunyats de Nador, una xifra que també inclou els detinguts en batudes els dies posteriors a l’intent del salt. Segons denuncien les oenagés, aquesta és una pràctica habitual de les autoritats marroquines. Des de fa anys, als migrants que detenen en ciutats d’on habitualment surten les pasteres o pròximes a Ceuta i Melilla, són allunyats a l’interior del país. En alguns casos, la policia es queda amb les seves pertinences i diners, segons expliquen els migrants. Per a ells suposa tornar a començar el camí per intentar creuar a Espanya.

/

«Encara patim»

Dilluns es van concentrar una setantena de migrants davant les oficines de l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), a Rabat. La majoria eren del Sudan, d’Eritrea i del Txad. Van explicar que van ser presents en l’intent del salt a Melilla i que alguns d’ells estaven encara ferits i demanaven assistència i protecció. «¿On són els drets humans al Marroc?», va escriure un d’ells en una pancarta. En un moment, alguns es van ajaure a terra i un altre feia veure que els pegava, recreant el que diuen que van viure a la tanca de Melilla. Denuncien que la policia els va agredir amb força.

«Encara patim després del que va passar a Melilla, encara estem ferits», va explicar l’Awad. «He vingut del Sudan perquè no hi ha seguretat al meu país», explica aquest jove, que, a més, va criticar el «silenci» de l’ACNUR. Un altre noi sudanès va demanar que se’ls traslladi a un altre país on «es respectin els drets humans». «Aquí no estem segurs», va lamentar.

L’ACNUR va expressar en un comunicat la seva «tristesa» i la seva «més profunda preocupació per la pèrdua de vides i el nombre de ferits». També va demanar «evitar l’ús excessiu de la força i de respectar els seus drets fonamentals» i garantir la seguretat dels migrants i refugiats. L’ACNUR va oferir assistència a almenys una quinzena d’aquestes persones, tot i que de moment no n’han confirmat la xifra exacta.

Els que han aconseguit escapar

Notícies relacionades

Altres migrants que han aconseguit escapar, s’han establert en localitats més pròximes a Melilla. Moure’s pel país s’ha complicat molt, fins i tot en algunes estacions estan demanant els papers als migrants per poder pujar a un autobús.

A Oujda han arribat una cinquantena de sudanesos que actualment estan amagats, sense sortir al carrer, per por de noves detencions. Un altre grup d’almenys 40 persones s’han establert en un campament sense recursos a 80 quilòmetres de Melilla. «Van arribar fugint dels autobusos de la policia», explica un responsable humanitari, i afegeix que aquesta regió nord-est del país no és segura actualment per als migrants.