Crisi de Govern

Boris Johnson es nega a dimitir malgrat l’allau de dimissions

El ‘premier’ britànic és a la corda fluixa després de la dimissió de tres importants peces de l’Executiu, així com de càrrecs de menor rang

3
Es llegeix en minuts

Allau de dimissions en el Govern del conservador britànic Boris Johnson, però el primer ministre s’aferra al càrrec. Johnson, sumit en una profunda crisi política, ha dit aquest dimecres al Parlament que la seva intenció és «seguir» al capdavant de l’Executiu. «La feina d’un primer ministre en temps difícils, en circumstàncies en què se li ha donat un mandat colossal [per les eleccions generals de 2019], és tirar endavant i això és el que faré», ha afirmat el cap del Govern en la sessió de control de la Cambra dels Comuns.

John Glen, ministre de Serveis Financers, ha sigut l’últim a presentar aquest dimecres la seva dimissió, que segueix la d’altres ministres, diversos secretaris d’Estat i ajudants parlamentaris: 14 renúncies en total des de les sorprenents renúncies de Rishi Sunak com a titular d’Economia i de Sajid Javid com a responsable de Sanitat, dimarts.

El secretari d’Estat de la Infància, el diputat Will Quince, i l’ajudanta parlamentària del ministeri de Transport, la diputada Laura Trott, han anunciat la seva renúncia com a conseqüència del descontentament amb els escàndols que han esquitxat el cap del Govern.

A la seva carta de dimissió al primer ministre, Quince assenyala que s’aparta de l’Executiu amb «gran tristesa» després que Johnson reconegués –tot i que ho va negar en un primer moment– que sí que sabia que el diputat Chris Pincher –exresponsable de la disciplina del grup parlamentari conservador– havia sigut investigat en el passat per comportaments inapropiats amb alguns homes.

Així mateix, Trott va assenyalar en el seu compte de Facebook que la confiança en la política és de «gran importància», però que en els últims mesos aquesta confiança «s’ha perdut».

Crisi profunda

A més de Sunak i Javid –que eren considerats peces clau en l’Executiu britànic–, ahir van dimitir altres diputats que ocupaven càrrecs de menor responsabilitat, entre els quals, Bim Afolami, que va dimitir com a vicepresident del partit, i Andrew Murrison, que es va apartar com a enviat comercial davant el Marroc. Així mateix, van presentar ahir la dimissió dos secretaris privats del Partit Conservador, Jonathan Gullis i Saqib Bhatti.

El primer ministre conservador està sumit en la crisi més profunda des que va guanyar les eleccions generals del 2019. Johnson se sotmet avui a la sessió setmanal de control a la Cambra dels Comuns i també compareixerà davant de la comissió d’enllaç (que agrupa els presidents de totes les comissions parlamentàries).

El líder conservador va superar recentment una moció de censura interna del seu partit, però la votació va evidenciar el descontentament del 41% dels parlamentaris ‘tories’ amb la seva gestió i amb la sèrie d’escàndols que han esquitxat el primer ministre.

Notícies relacionades

Entre els quals, el de les festes a la residència oficial de Downing Street durant la pandèmia o per mirar d’ocultar que sabia els antecedents del diputat Chris Pincher.

D’acord amb els mitjans, els ‘rebels’ conservadors contraris a Johnson volen modificar les regles de l’influent Comitè 1922 –que agrupa els diputats del partit sense cartera– per poder convocar una segona moció de censura contra el ‘premier’. En virtut de les actuals regles d’aquest comitè, Johnson no pot afrontar durant 12 mesos cap més moció de censura.