La invasió russa
¿Què suposa l’entrada de Suècia i Finlàndia a l’OTAN?
La ruptura de la posició neutral dels dos països reforça l’estratègia de l’Aliança Atlàntica i derivarà en reaccions d’un Putin imprevisible
Un dels aspectes més il·lustratius per certificar que el món ha entrat en un nou escenari geopolític després de la invasió russa d’Ucraïna té a veure amb Suècia, Finlàndia i les seves respectives sol·licituds per ingressar a l’OTAN, posant fi a la seva històrica posició de neutralitat internacional.
A mitjans de maig, tots dos països van formalitzar les seves sol·licituds davant la inquietud que generen els plans expansius del president rus, Vladímir Putin, i l’Aliança Atlàntica acaba d’acceptar-les com a membres de ple dret. La iniciativa, paradoxalment, pot elevar el risc de posar-se en l’objectiu del dirigent rus, ja que l’amenaça que representa per al Kremlin l’ampliació de l’Aliança Atlàntica ha sigut un dels arguments argüits per a la invasió del seu veí. I sens dubte suposa un reconeixement als plans dels EUA en el seu afany de comptar amb el suport d’Europa en la seva pugna geopolítica amb Rússia.
El que resulta indiscutible és que suposa un reforç estratègic sensible al nord del continent, tradicionalment sota domini rus en terme d’efectius, a més d’engrossir l’arsenal aliat: Hèlsinki disposa de 700 obusos, 700 morters pesants i 100 llançacoets múltiples, disposa de la capacitat més gran d’artilleria de tot Europa occidental. Menys impacte tindrà Estocolm, que malgrat que actualment compta amb tropes desplegades a l’Afganistan i Kosovo, acostuma a exercir més habitualment rols d’observador en conflictes internacionals.
Amenaces
Notícies relacionadesLa incorporació de Finlàndia representa, al seu torn, una sensible ampliació del territori limítrof aliat amb Rússia (és l’únic estat de la UE no pertanyent a l’OTAN que limita amb Rússia), uns 13.000 quilòmetres, duplicant pràcticament l’extensió fronterera actual.
Més incògnites genera la reacció efectiva de Putin que ja va advertir que «l’expansió de la infraestructura militar» de l’Aliança a l’Europa del nord «provocarà una resposta» de Moscou que anirà en proporció «de les amenaces». L’adhesió dels dos països comportarà un increment en els pressupostos de Defensa dels dos països, que actualment voreja l’1,3% del PIB. I desencadenarà gairebé amb tota seguretat un moviment de tropes a les fronteres russes així com un probable augment dels atacs cibernètics contra els interessos d’Hèlsinki i Estocolm, habitualment d’origen desconegut, però amb no pocs indicis assenyalant el Kremlin com a principal instigador. La resta de conseqüències són tan imprevisibles com la voluble ment de Putin.
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Automoció Seat prescindeix d’improvís de Griffiths, president de la companyia
- Predicció meteorològica L’arribada d’una nova borrasca tornarà a portar pluges generalitzades a partir de dimecres
- Seguretat viària Augmenten més d'un 46% els morts a les carreteres catalanes en el primer trimestre de l'any
- Entendre més Màximo Pradera: "Vaig tenir càncer perquè cap metge em va fer mai la pregunta clau: ¿Què menges?"
- Nou projecte Barcelona estrena un institut d’investigació sobre arquitectura i urbanisme sostenible
- Repartiment de migrants Catalunya declara que els seus centres de menors migrants ja superen el 100% de la seva capacitat
- ACTUALITAT BLAUGRANA Perillen els 100 milions dels seients VIP del FC Barcelona, claus per fitxar a l’estiu