Ruta pel Pròxim Orient
De «pària» a amfitrió: Biden aterra a l’Aràbia Saudita a la recerca de petroli
El president dels Estats Units visita el regne saudita entre crítiques per les violacions als drets humans
El xoc de punys entre els dirigents saudita i nord-americà no ha pogut eclipsar el discret somriure de la seva cara. Abans d’esquivar l’encaixada, Joe Biden ha aterrat a la costanera Jiddah, a la vora del mar Roig, per ser rebut pel líder dels que ell mateix va anomenar «pària» durant la seva campanya presidencial. Lluny queden les seves promeses que els saudites «pagarien el preu» per l’assassinat i desmembrament del periodista Jamal Khashoggi aprovat per les autoritats saudites. En els temps que corren, la crisi energètica pressiona i els drets humans es deixen de banda.
#عاجل_السعودية | سمو #ولي_العهد يستقبل الرئيس الأمريكي جو بايدن في قصر السلام بجدة. #القمة_السعودية_الأمريكية #SaudiUSSummit #قناة_السعودية pic.twitter.com/hs0YvnFWmk
— قناة السعودية (@saudiatv) 15 de julio de 2022
«Sé que hi ha molta gent que no està d’acord amb la meva decisió de viatjar a l’Aràbia Saudita», responia així el president a les crítiques en una columna al diari en què publicada Khashoggi, el Washington Post. «Les meves opinions sobre els drets humans són clares i de llarga data, i les llibertats fonamentals són sempre a l’agenda quan viatjo a l’estranger», afegia. Amb aquest viatge, el líder nord-americà busca alternatives al petroli rus i la pujada dels preus dels hidrocarburs que asfixien la població mundial.
Mohamed bin Salman, el príncep hereu que governa de facto el regne, l’ha rebut en un dels seus palaus, i no a l’aeroport, com sí que va fer amb Trump. Però l’aixecament de la prohibició que avions israelians sobrevolin el seu territori unes hores abans de l’embarcament de Biden ha sigut una picada d’ullet d’acostament cap al líder demòcrata. I també un gest a Israel, destinació on Biden ha passat 48 hores pensant maneres d’estendre la seva influència regional. Durant les hores prèvies al vol, ha visitat la Cisjordània ocupada, on ha promès ajuda econòmica però no un pla de pau.
Amenaça iraniana
Notícies relacionadesDes d’Israel, Biden també ha parlat de l’Iran, una amenaça que preocupa els líders saudita, nord-americà i israelià. Al seu torn, l’Aràbia Saudita busca reforçar la seva relació de seguretat amb els Estats Units i atraure inversions perquè la seva economia depengui menys del bombatge de petroli. «En realitat, és un retrocés molt gran, és colpidor i decebedor», ha declarat la promesa de Khashoggi, Hatice Cengiz, en una entrevista a Associated Press. «Biden perdrà la seva autoritat moral a l’anteposar el petroli i la conveniència als principis i valors», ha afegit.
«Mai he callat al parlar de drets humans», insistia Biden fa un parell de dies en una conferència de premsa juntament amb el primer ministre israelià, Yair Lapid, a Jerusalem. «Tanmateix, la raó per la qual vaig a l’Aràbia Saudita és molt més àmplia, és per promoure els interessos dels Estats Units; hi ha tantes qüestions en joc que vull deixar ben clar que podem continuar liderant a la regió i no crear un buit, un buit que serà omplert per la Xina i/o Rússia», sentenciava.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034