Eleccions a Sri Lanka

La votació presidencial de Sri Lanka estarà marcada per l’estat d’emergència al país

El president interí, Ranil Wickremesinghe, ha imposat aquesta mesura «per protegir l’ordre» enmig d’un clima convuls amb grans manifestacions

La votació presidencial de Sri Lanka estarà marcada per l’estat d’emergència al país

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El president interí de Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, va imposar aquest dilluns l’estat d’emergència dos dies abans que el Parlament designi el nou dirigent del país, després de l’abandonament del càrrec i la sortida del país de l’excap de l’Estat Gotabaya Rajapaksa entre massives manifestacions.

«Soc de l’opinió que, a causa de l’emergència pública a Sri lanka, és necessari, en interès de la seguretat pública, per protegir l’ordre i mantenir els subministraments i serveis essencials per a la vida de la comunitat», va afirmar Wickremesinghe en una ordre.

El Parlament singalès té previst reunir-se demà per a la postulació dels candidats a president de la nació insular, mentre que la votació final si hi ha més d’un candidat la portaran a terme de manera secreta dimecres vinent els 225 legisladors que integren el legislatiu.

El president interí que emergeixi dimecres s’haurà de fer càrrec de la nació, sumida en una greu crisi econòmica i institucional, fins al 2024, quan se celebrin noves eleccions.

Un dels noms que sona amb més força per a aquest lloc és el líder opositor, Sanjith Premadasa, que ja va competir per la presidència el 2019 quedant en segon lloc.

Una facció del Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP), la formació del deposat Rajapaksa, ostenta la majoria dels escons parlamentaris i ha anunciat que recolzarà la candidatura de Wickremesinghe, primer ministre fins que va prendre possessió del càrrec de president divendres passat.

Una altra facció del SLPP recolza Dullas Alahapperuma, un dissident del partit.

El nou Govern haurà de reprendre les converses amb el Fons Monetari Internacional (FMI) sobre un possible rescat financer de Sri Lanka.

El país illenc pateix des de fa mesos escassetat de medicaments, aliments i combustible, provocada en part pel gran endeutament, errades polítiques governamentals, i l’impacte dels atemptats de Pasqua i la pandèmia en el turisme.

Aquesta situació va donar lloc a protestes per tota l’illa des de finals de març, quan milers de persones van començar a sortir als carrers per demanar la dimissió de Rajapaksa per la seva gestió de la crisi econòmica.

Notícies relacionades

El 9 de juliol, centenars de manifestants van irrompre en les residències oficials de Rajapaksa i de Wickremesinghe, obligant aquests a fugir i a anunciar la seva dimissió.

Un anunci amb què, però, només Rajapaksa va seguir endavant al renunciar al seu càrrec com a cap d’Estat divendres passat des de Singapur, on havia arribat un dia abans procedent de les Maldives, després de fugir dimecres de Sri Lanka.