Caos al país asiàtic
El Parlament de Sri Lanka elegeix el fins ara primer ministre com a nou president
Els manifestants rebutgen l’elecció de Ranil Wickremesinghe com a nou cap d’Estat i en demanen la dimissió
Ranil Wickremesinghe, el fins ara primer ministre que ja exercia la presidència en funcions, s’ha convertit en el nou president de Sri Lanka després d’una votació secreta al Parlament aquest dimecres, després que l’exmandatari Gotabaya Rajapaksa es veiés obligat a abandonar el càrrec i sortir del país en plena onada de manifestacions per la crisi econòmica.
El president del Parlament, Mahinda Yapa Abeywardena, ha anunciat que Wickremesinghe ha obtingut 134 vots a favor dels 225 parlamentaris que havien de decidir el futur cap d’Estat.
El segon candidat, Dullas Alahapperuma, que també comptava amb el suport d’una part de l’Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) i del líder opositor Sajith Premadasa, ha obtingut 82 vots, mentre que el tercer candidat en lliça, Anura Kumara Dissanayake, de la coalició esquerrana NPP, tan sols ha aconseguit el suport de tres parlamentaris.
Col·laboració entre els partits
«El nostre país està en una crisi econòmica i hem d’introduir un nou programa. Li demano especialment a Dullas i Anura Dissanayake», ha dit Wickremesinghe al Parlament després de donar-se a conèixer els resultats de la votació. El polític, que ha remarcat la seva presència a la Cambra des de fa 45 anys i el seu càrrec com a primer ministre cinc vegades, ha demanat als dos candidats i altres polítics que treballin junts per treure el país de la crisi.
«Ara, el temps per a les nostres divisions s’ha acabat. Estic a punt per conversar amb tots vosaltres», ha assenyalat el nou president del país.
El polític dirigirà el país fins el 2024, completant així el mandat del deposat Gotabaya Rajapaksa, als comandaments d’un Govern que haurà de reprendre les converses amb el Fons Monetari Internacional (FMI) sobre un possible rescat financer.
El poble en contra
Wickremesinghe ha comptat en la votació d’aquest dimecres amb el suport de part d’una facció de l’Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP), del deposat president, tot i que la seva candidatura ha enfurismat els manifestants, que en reclamen la dimissió des que va accedir al càrrec de primer ministre, i han amenaçat amb protestes en cas de resultar elegit.
«El país sencer no volia que Ranil resultés elegit, perquè és una persona que ha sigut rebutjada. No va arribar al Parlament gràcies al vot dels ciutadans, sinó perquè Gotabaya Rajapaksa volia donar-li una oportunitat», ha explicat a EFE Rifas Mohamed Farook, un dels manifestants de l’acampada del parc Galle de Colombo, epicentre de les protestes.
«Ara la majoria (dels manifestants) opina que no podrem marxar, hem de protestar més fins que se’n vagi» del poder, ha dit Farook.
Notícies relacionadesEl país illenc pateix des de fa mesos escassetat de medicaments, aliments i combustible, provocada en part pel gran endeutament, errades polítiques governamentals, i l’impacte dels atemptats de Pasqua i la pandèmia en el turisme.
Aquesta situació va donar lloc a protestes per tota l’illa des de finals de març, quan milers de persones van començar a sortir als carrers per demanar la dimissió de Rajapaksa, i que el 9 de juliol van culminar en la irrupció a les residències oficials de Rajapaksa i de Wickremesinghe, cosa que va obligar el president a abandonar el seu càrrec i el país.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín