Gazprom

Rússia suspèn el subministrament de gas a Letònia

  • La companyia russa justifica la mesura per «violacions de les condicions de selecció de gas» per part del país, que va rebutjar pagar el subministrament en rubles

Rússia suspèn el subministrament de gas a Letònia

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El consorci gasístic rus Gazprom ha anunciat aquest dissabte la suspensió immediata del subministrament de gas a la veïna Letònia. «Avui Gazprom ha suspès el subministrament de gas a Letònia en el marc de la sol·licitud de juliol a causa de les violacions de les condicions de selecció de gas», assenyala la corporació russa en un breu comunicat.

Això ocorre l’endemà que el país bàltic anunciés la represa de les importacions de gas rus a través d’una companyia mediadora. Al seu moment, Letònia i les altres dues repúbliques bàltiques, Estònia i Lituània, es van negar a acceptar l’exigència de Rússia de pagar el gas en rubles. A mitjans de juliol, el Parlament letó va adoptar la decisió de prohibir totalment la importació de gas del gegant rus a partir de l’1 de gener del 2023.

Letònia compta amb un gran dipòsit subterrani de gas a la ciutat d’Incukalns, operada per Conexus Baltic Grid, una xarxa unificada de distribució i emmagatzematge de gas per als tres països bàltics. Segons els comptes de Gazprom, Letònia va rebre el 2019 i el 2020 més de 1.600 milions de metres cúbics de gas anuals.

Obligacions contractuals

Gazprom va retallar dimecres el bombatge de gas a Alemanya a una cinquena part de la capacitat del gasoducte Nord Stream, decisió que Berlín considera una «estratègia de guerra».

El president rus, Vladímir Putin, insisteix que Gazprom complirà les seves obligacions contractuals, mentre que la companyia esgrimeix «motius tècnics» per a les retallades, de les quals responsabilitza la companyia alemanya Siemens, a la qual pertanyen les turbines de l’estació compressora.

Notícies relacionades

Dimarts, el ministre d’Afers Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, va declarar que el gasoducte Nord Stream 2 «pot satisfer plenament les necessitats d’Europa», però va destacar que els europeus «no permeten el seu funcionament per motius polítics».

El Nord Strem 2 mai s’ha arribat a posar marxa perquè Alemanya va congelar la seva certificació el 22 de febrer d’aquest any, l’endemà que Rússia reconegués la independència de les autoproclamades república populars de Lugansk i Donetsk i dos dies abans que Rússia llancés la seva «operació militar especial» a Ucraïna.