Assassinat del líder d’Al-Qaida
Al-Zawahiri: mà dreta de Bin Laden i ideòleg del gihadisme global
L’egipci, fundador d’Al-Qaida amb Ossama bin Laden en la dècada dels vuitanta, va succeir el seu company després de la mort d’aquest el 2011 en una altra operació militar nord-americana
Els que el van conèixer en els seus anys universitaris a la Universitat del Caire, en la dècada dels seixanta i setanta, parlaven d’ell com un noi reservat, tímid i molt conservador. Fill d’una família acomodada de metges i acadèmics egipcis, en els seus primers anys d’estudis, Ayman al-Zawahiri va seguir els passos dels seus pares: els estudis de Medicina.
Però aviat, després d’acabar la universitat, l’home va deixar la pràctica i es va sumar a l’incipient moviment gihadista egipci, influït profundament per les tesis i textos del teòric rigorista també egipci Sayid Qutb.
A partir d’allà, el gihadista estendria la seva lluita per tot Pròxim Orient. Als vuitanta, entre el Pakistan i l’Afganistan, lluitant contra els soviètics, va conèixer un saudita carismàtic, rigorista i, com ell, casualitats de la vida, de família rica. Es tractava d’Ossama bin Laden. D’aquesta unió naixeria una incipient Al-Qaida: la primera organització gihadista global.
Mà dreta de Bin Laden
Al-Zawahiri va ser primer el metge personal i assessor de Bin Laden, i el múscul ideològic del grup. Després de la mort del saudita el 2011 –en una operació nord-americana al Pakistan–, va ser l’egipci el que va ser aclamat com a nou líder del grup.
Fins aquest agost, quan Al-Zawahiri ha sigut assassinat per un atac aeri d’un dron nord-americà a la casa on estava amagat, a Kabul. Segons Washington, el metge va arribar a l’Afganistan a principis d’any, pocs mesos després de la victòria talibana, anterior grup aliat d’Al-Qaida als vuitanta i noranta.
Un líder fluix
Un líder fluixDurant el seu regnat a Al-Qaida, des del 2011 fins el 2022, Al-Zawahiri, considerat poc carismàtic en comparació amb el seu antecessor, va veure com la seva organització es desmembrava i perdia cada vegada més adeptes. Lluny quedaven els anys en què el grup era el més temut del món.
El 2014, la seva filial iraquiana va trencar amb la matriu d’Al-Qaida per crear Estat Islàmic (EI), sota el seu líder, Abu Bakr al-Bagdadi. L’EI va guanyar la batalla del «màrqueting» internacional al seu antic aliat: el nou projecte gihadista era molt més radical i jove que el «vell» Al-Qaida i la seva capacitat d’acció i d’atemptats, molt més gran.
A Síria, un altre focus del gihadisme global per la Guerra Civil, va passar el mateix però al revés. Hayat Tahrir al-Sham (HTS), la filial d’Al-Qaida en aquest país, va trencar amb Al-Zawahiri per mostrar-se més moderada i tolerant. HTS continua sent, en l’actualitat, una organització intolerant i gihadista, però rebutja les accions terroristes i l’expansió territorial fora de les fronteres de Síria. Al-Zawahiri, abandonat per les dues bandes, va deixar de ser el centre.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia