Turisme
El turisme mundial agafa embranzida després de la covid amb por d’una nova tempesta
Fins al maig s’ha recuperat la meitat dels turistes internacionals prepandèmia arreu del món, segons l’Organització Mundial del Turisme
Europa i Amèrica lideren la recuperació mentre que Àsia i el Pacífic s’estan quedant enrere
E
Cada vegada menys països requereixen a l’entrada prova de vacunació, test covid negatiu o mascareta per viatjar amb avió. En concret, uns 62 països (dels quals 39 són a Europa) arreu del món han eliminat les restriccions relacionades amb la covid. I cada vegada l’oferta s’assembla més a la que hi havia abans de la pandèmia: Malàisia, els Estats Units, els Cabos o el Senegal es pot llegir a l’aparador de qualsevol agència de viatges. El turisme reprèn el vol, amb Amèrica i Europa com a motor i Àsia a la cua per les polítiques de viatge més restrictives, però amb el temor de fons a la tempesta econòmica que pugui portar la guerra.
Així ho reflecteix l’últim baròmetre OMT del Turisme Mundial dels primers 5 mesos del 2022 en què s’ha recuperat gairebé la meitat (46%) dels nivells previs a la pandèmia amb un total de 250 milions d’arribades internacionals. «La recuperació del turisme s’ha accelerat a moltes parts del món, i s’han superat els desafiaments que s’interposen en el seu camí», ha indicat aquesta setmana el Secretari General de l’OMT, Zurab Pololikaxvili, en un comunicat.
Recuperació del 70%
Per al conjunt de l’any, l’organisme preveu recuperar entre el 55% i el 70% dels nivells del 2019, en funció de les circumstàncies, sobretot dels «vents econòmics en contra i els desafiaments geopolítics que podrien afectar el sector fins a finals del 2022 i més enllà». El Fons Monetari Internacional apunta a una desacceleració econòmica mundial del 6,1% el 2021 al 3,2% el 2022 i al 2,9% el 2023.
Europa i Amèrica lideren la recuperació, amb 4 vegades més arribades internacionals que en els primers 5 mesos del 2021 (+350%) en el primer cas, i el doble (+112%) en el segon. Totes dues regions es mantenen encara un 36% i un 40% per sota dels nivells del 2019, respectivament, però s’espera que a finals d’any les arribades a Europa creixin un 65%-80% i a Amèrica entre el 63% i el 76%.
Les polítiques de viatge més restrictives deixen Àsia i el Pacífic enrere. Així, malgrat que en aquesta zona es van duplicar les arribades (+94 %) fins al maig, les xifres se situen un 90% per sota de les del 2019. Si bé es comença a notar la «recent» relaxació de les restriccions en la millora dels resultats dels mesos d’abril i maig, tot i que la previsió de l’OMT a finals del 2022 és arribar al 30% dels nivells del 2019 «en el millor dels casos». D’altra banda, el fort creixement a l’Orient Mitjà (+157 %) i l’Àfrica (+156 %) ha mantingut aquestes regions un 54% i un 50% per sota dels nivells del 2019, respectivament, i en aquest cas sí que les arribades podrien arribar entre el 50% i el 70% dels nivells previs a la pandèmia.
Despesa internacional
Si bé algunes zones han recuperat ja entre el 70% i el 80% dels nivells previs a la pandèmia, com el Carib i l’Amèrica Central, seguides pel sud del Mediterrani, l’oest i el nord d’Europa. I algunes destinacions fins i tot han superat els nivells del 2019, com les illes Verges dels Estats Units, St. Maarten, la República de Moldàvia, Albània, Hondures i Puerto Rico. Segons l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI), la reducció general de la capacitat aèria internacional el 2022 es limitarà al 20% al 25%.
Notícies relacionadesLa despesa internacional de turistes de França, Alemanya, Itàlia i els Estats Units es troba ara entre el 70% i el 85% dels nivells previs a la pandèmia, mentre que a l’Índia, l’Aràbia Saudita i Qatar ja ha superat els nivells del 2019. En termes d’ingressos per turisme internacional, un nombre creixent de països (República de Moldàvia, Sèrbia, Seychelles, Romania, Macedònia del Nord, Saint Lucia, Bòsnia i Hercegovina, Albània, el Pakistan, el Sudan, Turquia, Bangladesh, el Salvador, Mèxic, Croàcia i Portugal) han recuperat del tot els nivells previs a la pandèmia.
En el cas d’Espanya, els ingressos dels turistes que han visitat el país fins al maig han sigut de 21.644 milions d’euros, molt a prop dels 23.524 milions del mateix període del 2019, influïdes pels 2 primers mesos de l’any perquè el març, l’abril i el maig van superar en els tres casos els ingressos prepandèmia, segons els registres de la balança de pagaments del Banc d’Espanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"