Recuperació gairebé total
Lisboa s’acosta al pic turístic anterior a la pandèmia
El nombre d’hostes en els primers mesos de l’any està lleugerament per sota del del 2019, un any rècord per al sector
Els negocis de la capital celebren la recuperació però adverteixen dels riscos de la inflació i de la falta de personal
La calor sufocant de mitjans de juliol no ha impedit que milers de turistes continuïn recorrent els estrets carrers dels barris històrics de Lisboa. A prop de la plaça del Comerç, al centre de la ciutat, les terrasses dels bars i les botigues de souvenirs funcionen a ple rendiment per atendre els seus clients, que aprofiten per prendre’s un respir després de diverses hores caminant per les costerudes costes de la capital portuguesa. D’altres opten per moure’s en l’emblemàtic tramvia 28, que ensordeix els vianants amb el seu timbre mentre serpenteja per les llambordes entre autobusos turístics i tuk-tuks.
Davant de la catedral, el conductor d’un d’aquests últims vehicles –importats dels països asiàtics– observa l’anar i venir de desenes de col·legues que no paren d’atendre els clients. Es diu Tiago Salazar i és un dels veterans. «Aquests dies estem treballant de 9 del matí a 9 de la nit. Estem davant una tornada del boom turístic que ja va tenir diversos pics abans de la pandèmia», explica el guia. Les limitacions al turisme i les restriccions en la restauració i en l’hostaleria van apartar Salazar de la professió en els dos últims anys i el van submergir en l’escriptura, la seva altra passió. Però ara celebra la tornada dels turistes. «Lisboa és una ciutat d’acollida, és agradable tornar a veure la ciutat plena de gent de diferents nacionalitats».
Forta recuperació
La feina incessant dels conductors i guies dels vehicles d’animació turística és potser una de les proves més visibles de la recuperació del turisme a la ciutat. Els representants del sector calculen que aquest any s’arribarà al 85% del volum de negoci registrat el 2019, quan Portugal va fregar els 25 milions de visitants estrangers, el major nombre fins ara.
I per ara les previsions s’estan complint. Els allotjaments turístics de l’àrea metropolitana de Lisboa han acollit el mes de maig d’aquest any –l’últim mes amb dades disponibles– 727.473 hostes, segons l’Institut Nacional d’Estadística. Unes xifres molt superiors a les del 2020 i 2021, que van registrar 31.727 i 201.015 visitants, respectivament, però encara per sota de les dades de fa tres anys, quan es va arribar als 788.719 hostes.
Negocis plens
A l’altre costat de la ciutat, a prop de la residència oficial del president de la República, la confiteria Pastéis de Belém és plena a vessar. Desenes de turistes fan cua a la porta, protegits del sol sota un tendal blau, a l’espera de poder aconseguir els cobejats pastissos de nata del local, un dels productes més característics de la ciutat i de tot el país. A l’interior, els múltiples i espaiosos salons acullen els clients, que són atesos per desenes de cambrers que es mouen hàbilment amb les safates plenes de cafès i de dolços.
La imatge de la pastisseria fa oblidar per un moment l’impacte de la covid, tot i que el gerent del negoci, Miguel Cardinha, desfà l’encanteri ràpidament. «Durant la pandèmia els clients nacionals van representar un 90% del total, no hi havia estrangers, els pocs clients que teníem tenien recel i va baixar la demanda. Van ser anys complicats», assegura. Una situació completament diferent de l’actual. «Ara els clients estrangers representen gairebé la meitat del total, i la tendència és que aquest percentatge sigui cada vegada més gran tenint en compte el creixement del turisme que vam tenir fins al 2019 i que estem reprenent en aquest moment», assenyala l’empresari, que afegeix unes xifres marejadores. «Un dia com avui podem vendre prop de 20.000 pastissos, preparats i servits per prop de 200 treballadors».
Optimisme contingut
Les bones dades turístiques també fan somriure el sector hoteler, que ha iniciat la temporada amb dades molt positives a les regions més freqüentades pels visitants estrangers. Segons dades de l’Associació d’Hotels i Emprenedories Turístiques de l’Algarve (AHETA), el mes de juny la mitjana d’ocupació als hotels de la regió s’ha situat en el 72,1%, tan sols un 3% per sota de les dades registrades el 2019. «Tenint en compte la crisi que hem viscut, l’alta inflació i els retards i cancel·lacions que hi ha hagut als aeroports recentment, aquests registres són excel·lents», assegura el president de l’associació, Hélder Martins.
Notícies relacionadesEls representants del sector confien a superar les xifres del 2019 l’any vinent, tot i que adverteixen que una alta inflació sostinguda en el temps pot alterar els plans dels turistes. Un problema que se suma a les dificultats per trobar mà d’obra i a les conseqüències de les alteracions climàtiques, que han tingut un fort impacte aquest any a Portugal en forma de sequera i d’incendis.
Tots aquests factors preocupen la majoria dels professionals que viuen del sector turístic al país, tot i que alguns com el guia Salazar prefereixen ser optimistes. «Lisboa és una ciutat de supervivents. Va sobreviure a terratrèmols, incendis, guerres... hi pot haver fluctuacions en el volum de turistes, però l’interès seguirà allà. Amb la feina que tinc, en tinc més que suficient», sentencia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça