Guerra d’Ucraïna

‘Lexus’, el presumpte bromista del departament de provocacions de l’FSB

Aleksei Stoliarov, un dels autors de la trucada a Almeida, es va indignar amb EL PERIÓDICO el 2017 quan se li va preguntar si treballava per a l’espionatge rus

‘Lexus’, el presumpte bromista del departament de provocacions de l’FSB
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Va saltar com una molla, gairebé com si l’hagués picat un abellot, o més ben dit, com si algú li hagués trepitjat un galindó: «¡Això és una tonteria; no hi ha proves!». Aleksei Stoliarov, àlies Lexus, un dels dos presumptes bromistes russos que acaba de fer la trucada a l’alcalde de Madrid José Manuel Martínez-Almeida, va respondre d’aquesta forma, fa cinc anys, en to indignat, a la pregunta formulada per EL PERIÓDICO de si ell i el seu col·lega Vladímir Kuznetsov, en lloc de guanyar-se la vida com a bromistes o prankers, treballaven en realitat per a l’espionatge rus.

Era la tardor del 2017, i en plena voràgine política provocada pel procés català, acabava de tenir lloc la primera trucada-sorpresa a un dirigent espanyol de Lexus i el seu company, conegut pel sobrenom de Vovan. Aquest cop, la víctima va ser la llavors ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, a qui van intentar ridiculitzar difonent la conversa que van mantenir-hi poc després que en l’OTAN acusés Rússia de fabricar notícies falses per impulsar el procés català.

A hores d’ara, molt pocs dubten ja que el duo Lexus i Vovan, com a mínim, coordina les seves accions amb el Servei Federal de Seguretat (l’FSB, un dels hereus del KGB). Malgrat insistir Lexus durant l’entrevista, també de forma reiterada, que eren ells mateixos qui triavern les seves víctimes propiciatòries, salta a la vista que els objectius del suposat duo humorístic sempre han estat en la línia dels interessos del Kremlin. «No faríem mai res que pogués ajudar els enemics de Rússia», van arribar a reconèixer durant una conversa amb The Guardian.

Accés privat

El seu accés a números de telèfon a l’abast de molt pocs reforça la idea de la connexió amb els serveis secrets russos. Segons va publicar llavors ‘El Confidencial Digital’ citant fonts militars, «només governs i estats poden tenir coneixement d’un telèfon que pertany a un secretari de la ministra». D’acord amb les mateixes fonts, els interlocutors van fer un treball de gran professionalitat com a suplantadors, respectant a la perfecció «la terminologia i el protocol oficial».

Notícies relacionades

Lexus i Vovan no amaguen la seva homofòbia, com ho prova la trucada que li van fer a Elton John després que critiqués la política del Kremlin respecte a les minories sexuals. També han demostrat tenir pocs escrúpols davant situacions dramàtiques, com quan van escriure una carta falsa en nom del president ucraïnès Petró Poroixenko a Nadia Xevtxenko, pilot ucraïnesa empresonada a Rússia i en vaga de fam, demanant-li que deposés la seva actitud.

Van arribar al paroxisme el 2017 amb la trucada a la cantant d’òpera i exdiputada russa fugida a Ucraïna Maria Maksàkova, dona de Denís Voronénkov, també exdiputat rus, cosit a trets a Kíiv el març del mateix any. Lexus i Vovan la van trucar fent-se passar per funcionaris del Ministeri de Cultura ucraïnès i oferint-li fer concerts a les zones en guerra. Va ser llavors quan Maksàkova va revelar al món que l’FSB tenia un subdepartament de «provocacions», que feia servir com a tàctica trucades falses i comprometedores.