Dos anys després de la covid
Berlín segueix lluny de la xifra de turistes prèvia a la pandèmia
La capital alemanya recupera visitants malgrat les males perspectives generades per la inflació i la crisi energètica
L’esplanada de ciment que s’estén davant la Porta de Brandenburg és potser el millor termòmetre del sector turístic de la capital alemanya. El monument és un dels més emblemàtics de la ciutat. Davant seu s’arremolinen visitants alemanys i estrangers per fer-se fotos i selfies. Allà també se situen estratègicament representants d’empreses de guies turístiques i conductors de rickshaws a la caça de clients.
Un dijous a les deu del matí d’aquest mes d’agost ja transiten pel mític espai berlinès desenes de turistes de diferents nacionalitats. El panorama dista, no obstant, de les aglomeracions típiques a aquestes altures de l’any abans de la pandèmia. Thilo, un conductor de rickshaw que fa nou anys que es guanya la vida als pedals, confirma les sospites: el turisme a la capital alemanya s’ha recuperat respecte als dos últims estius, però està lluny d’arribar al nivell del 2019. «Calculo que estem a un 70%», diu a EL PERIÓDICO mentre els turistes passen de llarg.
Les restriccions de la vida pública durant els dos últims anys han suposat una estocada per a molts petits i mitjans empresaris del sector. Molts conductors de rickshaw van deixar aquesta feina per buscar-se la vida en altres sectors com, per exemple, els centres de testatge de coronavirus finançats per l’Estat. La creixent inflació des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna ha suposat el cop de gràcia per a alguns dels que van aconseguir sobreviure a la pandèmia. «Jo he hagut d’apujar les meves tarifes a 25 euros per mitja hora, però com que els meus clients solen ser d’alts ingressos, no tinc gaires problemes», diu Thilo sota l’ombra que projecta la Porta de Brandenburg un dia en què el sol pica a Berlín.
El preu de la inflació
Les estadístiques del Govern de Berlín no deixen lloc a dubtes sobre la recuperació: el nombre de visitants a la capital alemanya va superar el milió el mes de juny passat, cosa que suposa un augment del 250% respecte al mateix mes de l’any anterior. Les pernoctacions van superar a més els 2.700.000, amb un augment interanual del 236%.
La xifra total de visitants el 2020 i el 2021 –els anys més marcats per les restriccions– va rondar els 10 milions. Només el 2019, abans de l’inici de la pandèmia, gairebé 14 milions de persones van visitar la capital alemanya, amb més de 34 milions de pernoctacions. El sector avança, per tant, cap a la recuperació dels nivells prepandèmia, però en l’horitzó apareixen nuvolades. La inflació n’és una.
«Molts turistes demanen una rebaixa del tiquet o directament utilitzen el bitllet de 9 euros al mes per agafar un autobús de línia públic en lloc dels nostres busos», explica davant l’edifici històric del Reichstag la Lena, treballadora d’una de les principals empreses de guies turístiques de la ciutat. L’augment dels preus que afecta a Alemanya –amb un inflació del 7,5% al juliol– també fa efecte en el turisme. «Hi ha una millora clara respecte a estius anteriors», reconeix la Lena, «però les empreses d’aquest ram estan havent de col·laborar entre si per poder sobreviure».
«Tardor calenta»
L’augment dels preus no només té un impacte en la quantitat de diners que es deixen els turistes durant les seves vacances, sinó també en la despesa de les empreses. «Els nostres ingressos s’enfronten a costos bastant més alts que abans de la crisi generada pel coronavirus, especialment pels preus disparats del gas i l’energia», assegura Guido Zöllick, president de la Federació d’Hotelers i Restauradors d’Alemanya (DEHOGA). L’Oficina Federal d’Estadística, Destatis, apunta a una pèrdua del 25% del volum d’ingressos entre el gener i el maig d’aquest 2022 per l’augment dels preus.
Notícies relacionadesLa crisi energètica a què s’enfronta Alemanya per la reducció del subministrament de gas rus amenaça d’agreujar-se a partir d’aquesta tardor, quan les empreses hagin de començar a pagar els costos de la calefacció i el consum energètic augmenti amb la baixada de les temperatures. Mitjans i polítics no dubten a utilitzar l’expressió «tardor calenta» davant una possible onada de protestes socials.
Aquestes perspectives no generen especialment optimisme al sector turístic berlinès malgrat la innegable millora de la xifra de visitants registrada aquest estiu. El racionament del gas és una de les possibilitats que el ministre d’Economia i vicecanceller alemany, el verd Robert Habeck, ja ha posat sobre la taula. De moment, el Govern de Berlín ja ha introduït restriccions energètiques. Una és mantenir apagada la il·luminació d’edificis públics i monuments emblemàtics de la ciutat com la Catedral, l’ajuntament o la columna de la Victòria. L’emblemàtica Porta de Brandenburg se salva, de moment, d’aquesta mesura d’estalvi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia