Escriptor en estat crític
Clars indicis que l’agressor de Rushdie va actuar seguint la fàtua iraniana
L’autor de l’atemptat contra l’escriptor havia mostrat en les xarxes simpaties cap a l’extremisme xiïta i la causa de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran
Per ara, Hadi Matar ha sigut imputat per intent d’assassinat en segon grau, que pot comportar fins a 25 anys de presó
Ali Khameini, l’aiatol·là que va succeir com a líder suprem de l’Iran Ruhollah Khomeini, va dir el 1989 que la fàtua que havia dictat el seu predecessor sentenciant a mort Salman Rushdie per considerar una blasfèmia ‘Els versos satànics’ era «una fletxa [o una bala segons altres traduccions] per a la qual hi ha un objectiu. Ha sigut disparada. Un dia, abans o després, arribarà a la diana».
Divendres, 33 anys després d’aquesta fàtua i aquesta frase, l’horror de la seva vigència i influència va agafar forma a Chautauqua, el plàcid racó rural de l’oest de l’estat de Nova York on Hadi Matar, un jove de 24 anys, va apunyalar repetidament i va deixar greument ferit Rushdie quan aquest es disposava a fer una conferència en un festival cultural.
Tot i que la investigació segueix oberta i oficialment les autoritats novaiorqueses no han determinat el mòbil que va moure Matar, que dissabte va ser imputat amb un càrrec d’intent d’assassinat en segon grau, que a Nova York pot comportar una pena de fins a 25 anys de presó, les seves accions i les primeres informacions sobre ell han fet que totes les mirades vagin ara cap a Teheran.
Hezbol·là i l’Iran
Matar, que segons la cadena NBC News va néixer a Califòrnia i s’havia mudat a Nova Jersey, és fill d’emigrants de Jaroun, una ciutat al sud del Líban a prop de la frontera d’Israel que en el passat ha sigut bombardejada per l’Exèrcit israelià en atacs a posicions de Hezbol·là, la milícia xiïta recolzada per l’Iran.
Segons va explicar a Twitter l’expert en islamisme radical Romain Callet, Matar utilitzava un carnet de conduir fals de Nova Jersey amb el nom d’un dels caps de seguretat i principals comandants de Hezbol·là, que va morir el 2008 a Síria en un atemptat que la milícia xiïta, que aquest dissabte ha rebutjat fer declaracions sobre Matar a Reuters i ha assegurat no conèixer-lo, va atribuir a Israel.
En la seva activitat en les xarxes socials, on els seus comptes ara ja són inaccessibles, Matar havia mostrat a més les seves simpaties amb l’extremisme xiïta i la causa de la Guàrdia Revolucionària iraniana, segons una font policial citada aquest dissabte per l’NBC, que ratifica una informació donada també la vigília per una altra font del tabloide ‘New York Post’.
Celebració
De moment, aquest dissabte els líders del Govern teocràtic de l’Iran mantenien públicament silenci sobre l’atemptat contra Rushdie, però tant en mitjans pròxims al règim del país, així com al Líban i altres països com l’Iraq i Kuwait, en pàgines d’internet que recolzen Hezbol·là i en les opinions recollides al carrers per agències internacionals s’ha celebrat l’acció de Matar i, en molts casos, s’ha vinculat a la fàtua.
«Felicitacions a aquest home valent i conscient del deure que va atacar l’apòstata i depravat Salman Rushdie a Nova York», va escriure felicitant Matar ‘Kayhan’, el principal diari ultraconservador iranià, amb un director designat per l’aiatol·là Khameini, segons ha assenyalat France Press, que també ha recollit les declaracions a l’agència ultraconservadora Fars del professor de teologia Hossein Radai. «Una persona que s’aparta de la religió de l’islam (...) es diu apòstata. És algú com Salman Rushdie, que no només ha rebutjat l’islam [sinó] que ha mirat d’insultar-lo. Segons la jurisprudència, aquest apòstata mereix la mort», va assegurar l’aiatol·là.
En un lloc web pro Hezbol·là vist per ‘The Guardian’ s’assegurava aquest dissabte que «qui sigui hostil amb nosaltres serà atrapat pel foc de les nostres espases, fins i tot passat un temps». El diari britànic també citava un veterà periodista kuwaitià, que ha afirmat que Rushdie «no ha d’esperar que els fidels musulmans respectin el seu dret a la vida quan ell va faltar al respecte a l’essència de les seves vides i va insultar els seus símbols sagrats». Recollia, així mateix, el titular que encapçalava la cobertura de l’organització iraquiana Sabreen, que recolza les milícies proiranianes: «Que la pau sigui amb vosaltres. La venjança de Déu».
Estat
Matar no va aconseguir l’objectiu final de la fàtua però després d’un atac ràpid i ple de fúria, que va fer que fossin necessaris cinc homes per aturar-lo fins que va ser arrestat, va deixar Rushdie, de 75 anys, en estat greu. Segons l’últim informe que va facilitar divendres Andrew Wylie, l’agent de l’escriptor, després d’hores de cirurgia a l’hospital d’Erie (Pennsilvània) on va ser traslladat amb helicòpter, Rushdie seguia connectat a un respirador i no pot parlar. «Les notícies no són bones –va dir Wylie–. Salman probablement perdrà un ull, els nervis del seu braç van ser seccionats i té el fetge apunyalat i afectat».
El cas podria complicar els intents de Biden de reactivar l’acord nuclear amb l’Iran
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034