Coronavirus:
El Regne Unit aprova la primera vacuna que fa front a òmicron
Es tracta d’una actualització de la fabricada per la companyia nord-americana Moderna i s’ha aprovat per a les dosis de reforç en adults
L’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris del Regne Unit (MHRA, per les seves sigles en anglès) ha aprovat aquest dilluns la primera vacuna bivalent de la covid-19,eficaç tant contra la variant original del SARS-CoV-2 com contra l’òmicron.
En concret, es tracta d’una actualització de la vacuna fabricada per la companyia nord-americana Moderna i s’ha aprovat per a les dosis de reforç en adults «després de comprovar que compleix les normes de seguretat, qualitat i eficàcia», segons aclareixen des de l’organisme regulador britànic.
Tal com expliquen, a cada dosi de la vacuna de reforç, ‘Spikevax bivalent Original/Omicron’, la meitat de la vacuna (25 micrograms) es dirigeix al cep original del virus a partir del 2020 i l’altra meitat (25 micrograms), a òmicron.
La decisió de la MHRA es basa en les dades d’un assaig clínic que va demostrar que un reforç amb la vacuna bivalent Moderna desencadena «una forta resposta immunitària tant contra l’òmicron (BA.1) com contra el cep original del 2020», detallen.
Efectiva contra òmicron BA.4 i BA.5
òmicron BA.4 i BA.5Així mateix, també es va comprovar que la vacuna bivalent genera una bona resposta immunitària contra les subvariants d’òmicron BA.4 i BA.5.
Respecte als efectes secundaris, s’ha comprovat que són els mateixos que els que es desencadenen amb la dosi original de reforç de Moderna i que són normalment lleus. En aquest sentit, no s’han identificat problemes de seguretat greus.
«Em complau anunciar l’aprovació de la vacuna de reforç bivalent Moderna, que en l’assaig clínic va proporcionar una forta resposta immunitària contra la variant òmicron BA.1, així com contra el cep original 2020», ha celebrat la cap executiva de la MHRA, la doctora June Raine.
Si bé reconeix que la primera generació de vacunes contra la covid-19 «continua salvant vides», assegura que aquesta vacuna bivalent proporciona «una eina més afinada» en la protecció contra aquesta malaltia «a mesura que el virus continua evolucionant».
Per la seva banda, el president de la Comissió de Medicaments d’Ús Humà del Regne Unit, el professor Munir Pirmohamed, ha comentat que la injecció «representa el següent pas en el desenvolupament de vacunes per combatre el virus, per la seva capacitat de provocar una resposta immunitària més àmplia que la vacuna original».
L’agència britànica s’avança a l’EMA
Notícies relacionadesD’aquesta manera, el Regne Unit s’ha avançat en la seva decisió a l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), que ja va anunciar a mitjans de juny que havia iniciat una revisió contínua tant de la versió de la vacuna bivalent de Moderna com de la de Pfizer i BioNTech, que també havia mostrat resultats prometedors.
De fet, la setmana passada, Pfizer i BioNTech van informar que la seva vacuna adaptada a les variants BA.1 i BA.4/5 arribarà l’octubre del 2022, «a temps per a les campanyes de vacunació de reforç de la tardor».
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo