Creixent tensió
El judici contra Cristina Kirchner agreuja la polarització a l’Argentina
El peronisme considera que la petició de condemna de 12 anys de presó i inhabilitació perpètua és un intent de proscripció
Els mesos previs a la sentència amenacen de convertir-se en un camp de disputes d’impredictibles conseqüències
La fisonomia del barri d’Apartada de la ciutat de Buenos Aires porta la marca d’aquests temps de crisi: edificis de llinatge i, alhora, la desfilada incessant de pobres que busquen pans i peixos a les escombraries. Automòbils últim model i gent que dorm al carrer. En l’encreuament dels carrers Uruguay i Juncal s’aixeca un d’aquests apartaments senyorials. Allà, a aquest cor furibund de l’antiperonisme, viu Cristina Fernández de Kirchner. «Si la toquen, quin ‘quilombo’ (embolic) es muntarà», adverteixen dia i nit els seus seguidors. Homes i dones s’han convertit en escut humà des del moment que el fiscal Diego Luciani demanés per a ella 12 anys de presó i la inhabilitació permanent per considerar-la el cap d’una «associació il·lícita» vinculada al negoci de l’obra pública durant els seus governs (2007-2015). «Ens quedem fins dilluns almenys», diu a EL PERIÓDICO un jove que es defineix com a «soldat» de Cristina. De fet, aquest dissabte ja van tenir lloc incidents entre simpatitzants de la vicepresidenta i la policia. No van faltar els ferits i la denúncia d’una repressió desmesurada, mentre que l’alcaldia va responsabilitzar les persones que han convertit al bufó barri de classe mitjana alta en un «campament». Dues mirades equidistants del que passa. Potser l’indici del que es veu a l’Argentina al compàs dels temps que dictin els tribunals. Una presumpció que s’ha verificat en diferents ciutats del país, on van tenir també lloc manifestacions.
«Volen exterminar el peronisme», va assegurar Fernández de Kirchner. El judici contra la vicepresidenta sembla devorar tots els esdeveniments a l’Argentina, fins i tot el silenciós però profund ajust que porta endavant el nou ministre d’Economia del Govern peronista, Sergio Massa. La vicepresidenta no només ha impugnat la relació del fiscal i Rodrigo Giménez Uriburu, un dels integrants del tribunal que ha d’emetre sentència, amb l’expresident Mauricio Macri. També va desempolsegar l’àlbum familiar d’alguns magistrats relacionats amb la causa: fills o marits de filles de funcionaris de l’última dictadura que, va dir, esperen que arribi el moment de la venjança per haver promogut els judicis contra els responsables d’haver violat els drets humans entre el 1976 i el 1983. La mare de Giménez Uriburu ha contribuït a consolidar aquesta hipòtesi de venjança: «no pots ser peronista i una bona persona».
La sentència és esperada per a principis de desembre, quan els argentins concentraran la seva mirada en el Mundial de Qatar i Leo Messi. De moment, Francisco Sánchez, un diputat del PRO, el partit de Macri, ha recomanat aplicar la pena de mort per als acusats per corrupció. Altres integrants d’aquesta formació de dretes s’acontenten amb la possibilitat que Fernández de Kirchner surti per fi de l’escena política. «Volen proscriure-la», assegura en l’encreuament de l’Uruguay i Juncal un habitant de Buenos Aires que engrosseix les llistes de l’atur. I aquest verb porta el record d’altres interdiccions. El 1956, el règim castrense que va enderrocar Juan Perón va sancionar la Llei 4161 que prohibia pronunciar el seu nom i el de la seva difunta dona, Eva Duarte. Això no va fer més que encoratjar una violència que va passar al llenguatge de les armes en els 70.
¿Cristina és Lula?
Tots aquests fantasmes tornen a poblar la ment dels memoriosos, amb la mirada posada en les eleccions del 2023. El peronisme, de moment, es proposa realitzar una massiva marxa en defensa de la vicepresidenta. Però a més, alerta que l’Argentina està replicant el que va passar al Brasil el 2018, quan Luiz Inacio Lula da Silva va ser condemnat a 12 anys de presó per actes de corrupció. El judici va ser anul·lat el 2021 pel Tribunal Suprem. Lula no només va passar 585 dies en una cel·la. Va sortir de la cursa electoral quan era favorit. Els comicis els va guanyar Jair Bolsonaro. Sergio Moro, el jutge que havia condemnat l’expresident, va ser premiat amb el Ministeri de Justícia. Ja no és una figura exemplar. Se’l considera un rèprobe responsable d’haver polititzat la justícia, el mateix que el fiscal Deltan Dallagnol.
Això mateix pensen diversos presidents llatinoamericans i l’argentí, Alberto Fernández. Cristina, suggereixen, és Lula. Luciani i Uruburu són les còpies argentines de Dallagnol i Moro. Fernández afirma que la part acusadora «no té proves» i la seva argumentació «és d’una debilitat jurídica molt gran». El judici, va coincidir amb Fernández de Kirchner, busca intimidar la dirigència política. «¿Qui voldrà ser president si s’ha de fer responsable del que fan tots els funcionaris públics?».
Un horitzó de discòrdies
Notícies relacionadesDavant una pregunta d’un periodista televisiu, el president va descartar en aquest sentit qualsevol semblança amb el que li va passar el gener del 2015 a Alberto Nisman, el fiscal que investigava l’atemptat antisemita que havia matat el 1994 desenes de persones en aquesta capital i que va ser trobat mort al seu apartament pocs dies després d’haver denunciat un pacte de la llavors mandatària amb l’Iran per garantir la impunitat dels autors d’aquest acte terrorista. Fernández va dir que Nisman «es va suïcidar» i que fins al moment «no es va provar res més». I, de manera sorprenent, va afegir: «Espero que no faci una cosa així el fiscal Luciani».
El fiscal va assegurar sentir-se intimidat per la intervenció presidencial. «Aquest Govern li dona seguretat a jutges i fiscals», va respondre el president. El macrista Maximiliano Ferraro el va denunciar per «instigació al suïcidi i amenaça d’assassinat mafiós». Altres integrants de la coalició de dretes han proposat sotmetre’l a judici polític. «Ha violentat la Constitució», va afirmar Macri. Res sembla indicar que la tensió disminueixi. L’únic que podria treure al judici contra Fernández de Kirchner del centre de l’escena és un desastre econòmic. I aquest perill és latent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034