Guerra a Ucraïna

Rússia intensifica els atacs a prop de la central de Zaporíjia davant l’arribada dels inspectors de l’ONU

Les tropes russes bombardegen des de la instal·lació les poblacions del voltant i eleven el risc de catàstrofe nuclear

Rússia intensifica els atacs a prop de la central de Zaporíjia davant l’arribada dels inspectors de l’ONU

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«El dia ha arribat; la missió de suport i ajuda a Zaporíjia ja està en camí; hem de protegir la seguretat de les principals instal·lacions nuclears d’Ucraïna i d’Europa». Amb un cert aire de solemnitat, Rafael Grossi, director de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), ha anunciat aquest dilluns l’arrencada d’una de les operacions més complicades que mai haurà emprès l’organització que encapçala des de la seva creació, cap als anys 50: la inspecció d’una planta atòmica presa militarment per una potència estrangera i convertida en escenari de combats i bombardejos, amb el consegüent risc de catàstrofe nuclear. Poques hores abans d’iniciar-se el viatge, Kíiv ha acusat de nou les forces russes de convertir la central en una base militar i aprofitar la circumstància per bombardejar amb impunitat objectius militars i civils des del seu interior.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha informat en les últimes hores que les forces russes allà estacionades havien obert foc contra les poblacions adjacents, sabent que no hi haurà una resposta contra un objectiu tan perillós per al país. «Provoquen i intenten fer xantatge a tothom», ha imputat el mandatari al seu canal de Telegram, mentre mostrava imatges de bombers apagant un incendi. Hores abans, l’Exèrcit ucraïnès havia informat del bombardeig de nou ciutats situades en el marge nord del riu. El Ministeri de Defensa de Rússia, per la seva banda, havia acusat les forces ucraïneses de bombardejar les instal·lacions amb nou projectils d’artilleria, tot i que ha admès que no s’han produït danys i que els nivells de radiació eren normals. Segons fonts russes, un dron, un avió no tripulat ucraïnès, va ser enderrocat per les forces antiaèries estacionades a la central.

La missió de l’AIEA té per objectiu millorar la seguretat i evitar en la mesura possible la seva utilització com a moneda de canvi en el conflicte armat. Els inspectors entraran a Zaporíjia des de Kíiv i no des de Crimea, tal com Rússia pretenia. Hauran d’emetre un informe, que ja mateix està sent qüestionat des de Moscou per la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zajárova. «Les conclusions del treball d’aquesta missió han de ser objectives», ha advertit.

Intercanvi de retrets

Malgrat l’intercanvi de retrets i acusacions entre el bàndol rus i ucraïnès entorn dels successos a la central, sí que és possible establir algunes certeses. D’acord amb ‘The Insider’, una publicació d’investigació, Rússia ha convertit la central en una base militar, on almenys han sigut desplegats cinc centenars de militars, bateries antiaèries i equipament de reconeixement radioquímic. A més, combois militars russos s’aturen als seus voltants i introdueixen a les instal·lacions mercaderies sospitoses, especulant que podria tractar-se de municions. I des d’aquesta posició, bombardeja poblacions localitzades al marge nord del riu Dniéper, en concret la localitat de Nikópol.

Notícies relacionades

Mitjans com la BBC o ‘The Grid’ han difós informacions del que està passant a l’interior de la central basant-se en fonts anònimes del personal ucraïnès al càrrec de les instal·lacions. I aquestes parlen d’empleats i soldats ucraïnesos desapareguts o torturats en els primers dies de l’ocupació, mentre que la resta del personal és tractat com a presoners de guerra i les seves comunicacions són monitorades. «No és possible per a nosaltres portar a terme les nostres obligacions», va assegurar un treballador de la planta que refusa revelar el seu cognom.

L’incident més seriós des de l’inici de l’ocupació es va produir fa escassos dies, quan un incendi va malbaratar l’última línia elèctrica que subministra energia a les bombes de refredament que impedeixen que el combustible nuclear se sobreescalfi, cosa que obliga els generadors dièsel a activar-se immediatament i a desconnectar els dos últims reactors en funcionament. «El món ha d’entendre quin tipus d’amenaça és aquesta; si els generadors no haguessin funcionat, llavors ens estaríem enfrontant a les conseqüències d’una catàstrofe radioactiva», ha recordat el president Zelenski.