Fa una dècada
Les tropes d’Assad van massacrar 700 persones en tres dies a Darayya, segons un nou informe
Una investigació mostra com el règim sirià, amb suport de Hezbol·là i milícies iranianes, va portar a terme un "atac sistemàtic contra la població civil" que va incloure "72 hores d'execucions sumàries porta a porta"
En tot just tres dies, 700 persones van ser assassinades a Darayya. Fa una dècada, la ciutat siriana pròxima a Damasc va ser l'escenari d’una greu massacre. Ara, un nou informe relata els fets ocorreguts allà entre el 24 i el 26 d’agost del 2012 i apunta cap a un clar culpable. Van ser les tropes aliades al govern de Bashar al-Assad que van exercir aquesta “sorprenent demostració de violència” que va culminar en un «atac sistemàtic contra la població civil de Darayya». L'equip d'investigadors sirians, avalat pel Consorci Britànic Sirià, veuen en aquests resultats un primer pas cap a la justícia.
«Es compleixen deu anys des que les forces sirianes i aliades van llançar un atac planificat i coordinat, que va incloure 72 hores d’execucions sumàries porta a porta, contra civils de Daraya», ha denunciat el Consorci en el seu perfil de Twitter. Més enllà dels centenars de persones assassinades que van ser enterrades en fosses comunes improvisades, molts d'altres van ser detinguts o, en el dia d'avui, continuen desapareguts. El govern de Síria va fer servir tota la seva força per atacar aquesta ciutat que va concentrar grans manifestacions en oposició al règim.
Assad va fer ús de «la Quarta Divisió, la Guàrdia Republicana, la Intel·ligència de la Força Aèria, els ‘shabiha’ [milícies patrocinades per l’Estat]» i va rebre el «suport de Hezbol·là i les milícies iranianes» per portar a terme una de les pitjors massacres del conflicte en els seus primers dies. Per això, a l’informe, se’ls acusa de cometre crims de lesa humanitat i crims de guerra «a escala massiva» contra la població de Darayya. Les gairebé 50 pàgines de resultats mostren que el conjunt d’assassinats, empresonaments, desaparicions forçoses, tortures i saquejos van constituir un «atac altament coordinat i sistemàtic».
Bombardejos sobre civils
Les forces del president sirià també van bombardejar barris sencers, hospitals i escoles «amb coets, míssils i morters, així com atacs aeris amb helicòpters i avions de guerra», recull l'informe. Malgrat ser una de les massacres més greus de l’inici del conflicte sirià, la comunitat internacional no ha prestat a penes atenció als fets comesos a Darayya. Els investigadors esperen que aquestes conclusions, publicades aquest dijous, siguin utilitzades per organismes de les Nacions Unides i altres institucions legals per processar alguns dels responsables.
«Testimonis entrevistats en aquesta investigació van expressar sentir-se defraudats per la resposta internacional a la massacre i al conflicte sirià en general, i van declarar que van donar el seu testimoni per un sentit del deure, així com una feble esperança que pugui contribuir a l'assoliment de la justícia», denuncien en les conclusions de l'informe. «Malgrat el pas de 10 anys i la recopilació de proves substancials, la rendició de comptes i la justícia continuen eludint la gent de Darayya», conclouen.
Sentit de la justícia
Al seu torn, defensa que els testimonis comparteixen la «creença que la seva història, la seva veritat, no només és digna de ser documentada, sinó que algun dia pot ajudar a portar justícia i responsabilitat». Sota aquesta premissa, l’informe ha reunit veus de supervivents del voltant del planeta que han decidit burxar entre els seus dolorosos records amb l’objectiu major de lluitar contra la impunitat del règim d’Assad.
Després de més d'una dècada de conflicte a Síria, comencen a arribar les primeres condemnes. A principis d'any, Alemanya va condemnar un exagent del president sirià a cadena perpètua per crims de lesa humanitat, en el primer veredicte contra un alt funcionari del règim sirià. Els supervivents de Darayya esperen que aviat sigui el seu torn.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.