Consulta popular del 4 de setembre

Cinc claus per entendre la nova Constitució de Xile

Aquest diumenge el país està cridat a votar a favor o en contra d’una renovada Carta Magna que introdueix nous drets i sepulta el llegat del dictador Augusto Pinochet

chile

chile

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Nosaltres, el poble de Xile, conformat per diverses nacions, ens atorguem lliurement aquesta Constitució, acordada en un procés participatiu, paritari i democràtic». L’encapçalament del text de 388 articles, 11 capítols i 56 normes transitòries ha buscat estar a l’altura dels desafiaments històrics: sepultar els fonaments institucionals de l’última dictadura del general Augusto Pinochet (1973-90) que semblaven estar fora de tota reforma. Una revolta popular va crear les condicions per tenir una nova Carta Magna: el vot ciutadà decidirà diumenge el seu destí. Una part important de la població coneix poc o res del seu contingut.

Estat i democràcia

«Xile és un Estat social i democràtic de dret. És plurinacional, intercultural, regional i ecològic», s’assenyala en el primer punt de l’article inicial. El país, aprovat el text, «es constitueix com una república solidària». La seva democràcia és «inclusiva» i el poder «resideix en el poble, per i per al poble». Es «reconeix com a valors intrínsecs i irrenunciables la dignitat, la llibertat, la igualtat substantiva dels éssers humans i la seva relació indissoluble amb la naturalesa».

El 50% dels òrgans estatals han de ser ocupats per dones per, d’aquesta manera, «arribar a la igualtat substantiva i la paritat». El caràcter «plurinacional» suposa el reconeixement d’11 pobles i nacions: Maputxe, Aimara, Rapanui, Lickanantay, Quítxua, Colla, Diaguita, Chango, Kawaskar, Yagan, Selknam. Al seu torn, crea les bases per desenvolupar les Autonomies Regionals Indígenes i instruments de consulta que només poden aplicar-se a qüestions «que puguin afectar directament» aquestes comunitats. L’exercici d’aquestes facultats no pot posar en risc la unitat de l’Estat.

Igualtat i enfocament de gènere

L’article sisè estableix que l’Estat «promou una societat on dones, homes, diversitats i dissidències sexuals i de gènere participin en condicions d’igualtat substantiva, reconeixent que la seva representació efectiva és un principi i condició mínima per a l’exercici ple i substantiu de la democràcia i la ciutadania». L’article 25 prohibeix al seu torn «tota forma de discriminació», en especial quan al·lega qüestions com la nacionalitat, edat, diversitat corporal, religió o creença, raça, situació migratòria o de refugi, discapacitat, condició de salut mental o física, estat civil, filiació o condició social.

Institucions i govern

La presidenta o el president durarà quatre anys en l’exercici de les seves funcions, després dels quals es podrà reelegir, de manera immediata o posterior, només una vegada. Es tracta d’una novetat de fort pes polític. El mandatari és el cap d’un Estat que ha «de regular, fiscalitzar, fomentar i desenvolupar activitats econòmiques» i vetllar per l’autonomia del Banc Central i el principi de sostenibilitat fiscal. Alhora requereix instruments a prevenir i sancionar els abusos del mercat. La Carta Magna sotmesa a votació elimina el Senat i es creen un «Congrés de Diputats i Diputades», com a poder legislatiu, i una Cambra de les Regions.

Drets

«Els drets fonamentals són inherents a la persona humana, universals, inalienables, indivisibles i interdependents», s’estipula a l’article 17. El ple exercici d’aquests, s’afegeix, «és essencial per a la vida digna de les persones i els pobles, la democràcia, la pau i l’equilibri de la naturalesa».

La nova Constitució suposa en aquest sentit un punt de tall dràstic respecte del text encara vigent, de forta empremta neoliberal. Això és evident en la manera en què es busca garantir drets essencials com la salut, l’educació, el reconeixement del treball domèstic, així com l’alimentació adequada, l’aigua i el seu sanejament, i a viure en sintonia amb el medi ambient. S’assegura sense ambigüitats que la propietat de les vivendes, «indistintament del tipus de propietari, es protegirà sota tota circumstància».

«Tota persona és titular de drets sexuals i reproductius. Aquests comprenen, entre d’altres, el dret a decidir de forma lliure, autònoma i informada sobre el propi cos, sobre l’exercici de la sexualitat, la reproducció, el plaer i l’anticoncepció».

Possibles canvis

La redacció del text no va deixar tothom content, tampoc en el bàndol de l’«Aprovo». Tant el president Gabriel Boric com els partits que donen suport al Govern d’esquerres s’han compromès a introduir canvis a la Constitució si diumenge s’imposa aquesta opció. Les forces han buscat així obrir la porta a «millores» després que sorgissin diverses objeccions, entre aquestes, incloure la implementació «del dret a una pensió digna» i revisar les aplicacions dels «Estats d’Excepció», un assumpte d’extrema sensibilitat, especialment al sud del país a causa dels conflictes amb sectors de la comunitat originària maputxe. També existiria una predisposició a revisar aspectes relacionats amb el sistema judicial.

Temes:

Xile