El G-7 acorda posar un preu límit al petroli rus per limitar els ingressos del Kremlin

Moscou adverteix que tallarà el subministrament a qualsevol estat que apliqui la decisió i amenaça d’estendre la mesura al gas

El G-7 acorda posar un preu límit al petroli rus per limitar els ingressos del Kremlin

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Grup dels Set (G-7) ha arribat a un acord aquest divendres per instaurar una limitació de preus al petroli rus i altres productes derivats, segons ha informat un comunicat publicat pel club de països més rics del món al terme de la reunió de ministres de Finances. Moscou ja ha advertit que tallarà el subministrament a tot aquell país que apliqui la mesura, i ha amenaçat amb una mesura idèntica respecte al gas si la represàlia s’aplica també a aquesta última font d’energia.

La limitació de preus es farà de manera efectiva mitjançant una prohibició generalitzada de prestar serveis que permetin el transport marítim d’aquests productes d’origen rus. Únicament es permetrà proveir serveis de transport si el petroli i els derivats es compren a un preu igual o més baix al fixat per la coalició.

En el comunicat, els ministres de Finances de les nacions del G-7 no hi han detallat el preu límit. Únicament han assenyalat que la xifra es decidirà d’acord amb un ventall de detalls tècnics. «El límit de preus es comunicarà públicament d’una manera clara i transparent», ha indicat el G-7. A més, aquests preus es revisaran en cas de ser necessari.

El club de països del qual formen part els Estats Units, el Regne Unit, França, Itàlia, el Canadà, Alemanya i el Japó, amb la UE de convidat, assegura que aquesta mesura està «específicament dissenyada» per reduir els ingressos de Rússia i la seva capacitat de finançar la guerra, mentre limita l’impacte en els preus globals d’energia. El G-7 ha convidat tots els països que vulguin a aportar comentaris i idees sobre el disseny i la implementació del límit de preus. «Busquem establir una àmplia coalició per maximitzar-ne l’efectivitat i instem tots els països que encara busquin importar petroli rus que es comprometin a fer-ho a preus iguals o inferiors als del límit», recull el comunicat del G-7.

Segons les dades de l’Agència Internacional de l’Energia, entre el març i el juliol Rússia va ingressar 95.000 milions de dòlars (94.870 milions d’euros) per les seves exportacions de petroli i gas només a la Unió Europea, gairebé el doble que en anys anteriors.

Per la seva banda, la Unió Europea ha expressat el seu suport a aquesta mesura, ja que enforteix els paquets de sancions que ha anat aprovant en els últims mesos. «La Comissió complirà el seu paper i mirarà d’aconseguir unanimitat entre els Vint-i-set estats membres per implementar aquesta mesura a la UE. El nostre objectiu és fer-ho en l’horitzó temporal acordat sota el sisè paquet de sancions de la UE: el 5 de desembre del 2022 per al cru i el 5 de febrer per als derivats», ha remarcat el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, en un comunicat.

Subministrament del petroli

Notícies relacionades

Rússia ja havia advertit amb suspendre el subministrament de petroli i productes derivats del petroli als països que decideixin limitar el preu del cru rus. «Si imposen restriccions als preus, simplement no subministrarem petroli ni productes derivats del petroli a les empreses o estats que les imposen, ja que no treballarem de manera no competitiva», ha dit el vice primer ministre Aleksandr Novak en declaracions recollides per l’agència oficial TASS.

L’ex primer ministre rus i subcap del Consell de Seguretat, Dmitri Medvédev, ha anat més lluny i ha advertit que «no hi haurà gas rus» a Europa si els Vint-i-set posen un límit al preu d’aquesta font d’energia, després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, recolzés públicament la mesura. «Passarà el mateix que amb el petroli, simplement no hi haurà gas rus a Europa», ha escrit Medvédev a Telegram.