Assassinat en grau major

Què és un magnicidi, l’atemptat del qual ha sigut víctima Cristina Fernández de Kirchner

El president de l’Argentina evita utilitzar el terme, però és un tipus d’atemptat que ha segat la vida d’una llarga llista de polítics

Què és un magnicidi, l’atemptat del qual ha sigut víctima Cristina Fernández de Kirchner

EFE / ENRIQUE GARCIA MEDINA (Efe)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dos magnicidis en menys de dos mesos. Un de perpetrat contra l’expresident del Japó Shinzo Abe, que va morir el 8 de juliol al rebre diversos trets per l’esquena. I un altre aquest divendres a la matinada, que s’ha saldat amb l’intent d’assassinat de la vicepresidenta de l’Argentina i expresidenta del país sud-americà, Cristina Fernández de Kirchner. T’expliquem què és aquest tipus d’atemptat i per què rep aquest nom.

Notícies relacionades

El ‘Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans’ recull la paraula ‘magnicidi’ com a «assassinat d’un alt personatge de l’Estat». Usualment es comet contra una figura política o religiosa. Qui el perpetra sol tenir una motivació ideològica o política, i la intenció de provocar una crisi amb els seus actes. L’home que ha intentat matar Cristina Kirchner és Fernando Sabag Montiel i té antecedents policials. De moment, es desconeixen exactament les pretensions que tenia el detingut.

Llarga llista de dirigents assassinats

El magnicidi és un dels crims més penats als països, atesa la transcendència que ocasiona. La llista de víctimes per aquest tipus d’atemptats és llarga i ve de lluny: l’assassinat dels presidents dels Estats Units Abraham Lincoln i John F. Kennedy; el del màxim dirigent de l’Equador, Gabriel García Moreno; el d’Haití, Jovenel Moïse, i el líder hindú Mahatma Gandhi.