L’últim líder de l’URSS
Moscou s’acomiada de Gorbatxov sense representació del Govern rus
Centenars de russos donen l’últim adeu aquest dissabte a qui va ser l’últim líder de la Unió Soviètica, en una cerimònia sense gairebé representació estrangera i sense la presència de Putin
Una gran aglomeració de moscovites han anat a acomiadar l’últim dirigent de la Unió Soviètica en el seu funeral públic. Els carrers del centre de Moscou, on es troba la Casa dels Sindicats on es vetllarà Mikhaïl Gorbatxov. Al voltant d’aquest edifici s’han tallat els carrers per facilitar l’accés a aquells que vulguin retre els seus honors a qui va ser l’últim president de l’URSS; s’han tallat per facilitar l’afluència de gent. Tot i que segons paraules oficials «la cerimònia tindrà elements dels funerals d’Estat», no ha sigut un funeral estatal pròpiament dit. La cúpula del poder rus no ha assistit a l’esdeveniment.
L’absència més notable és la del president rus, Vladímir Putin, que no hi ha sigut present, ja que segons el portaveu del Kremlin, «la seva feina no s’ho permet», ja que tenia previst volar a Kaliningrad per reunir-se amb el governador local i visitar una escola naval. L’endemà de la mort sí que va tenir un moment per rendir-li memòria a l’Hospital Central Clínic de Moscou en el qual va morir. L’opinió russa sempre ha estat dividida respecte a ell i al seu mandat, i avui no és una excepció. Als voltants de la Casa dels Sindicats també hi havia nostàlgics comunistes, que portaven ensenyes amb falçs i martells. Per a ells Mikhaïl Gorbatxov és un traïdor; comparteixen la idea de Guennadi Ziugànov, el dirigent del Partit Comunista de Rússia, sobre el fet que el mandat de Gorbatxov no va portar més que «tristesa, desgràcia i problemes per a tots els pobles del nostre país».
L’únic líder estranger que ha confirmat que assistirà a l’esdeveniment ha sigut el president hongarès Viktor Orbán, tot i que no està previst que es reuneixi amb el seu homòleg rus. Tanmateix, a Occident n’han lamentat la defunció pel paper que va tenir al final de la guerra freda i la distensió entre els dos blocs enfrontats durant la meitat del segle XX.
Una vegada conclosa la cerimònia, es portarà el cos al cementiri de Novodévitxi, al costat de la seva dona Raïssa, que va morir el 1999. Al mateix cementiri també hi ha enterrats altres dirigents com Borís Ieltsin –primer president de la història de Rússia– i Nikita Khrusxov –dirigent de l’URSS entre els anys 1954 i 1963.
Gorbatxov, una figura clau de la segona meitat del segle XX, va morir dimarts, als 91 anys d’edat, d’una «llarga i greu malaltia». Durant la seva permanència en el poder, de 1985 a 1991, va impulsar reformes democràtiques i econòmiques per mirar de salvar la Unió Soviètica, i va posar d’aquesta manera fi a la guerra freda. Però el procés històric que va generar va precipitar el desmembrament del país que durant dècades havia disputat la primacia mundial amb els Estats Units.
Aquest llegat contrastat li val fins avui l’apreci dels països occidentals, que el veuen com un home de pau. Molts russos, en canvi, li atribueixen el replegament geopolític de Moscou i l’enfonsament econòmic i moral de Rússia en els anys posteriors a la desaparició de l’URSS. Confirmant aquesta desafecció, el govern rus no ha decretat cap dia de dol oficial. I sobretot, la cerimònia s’ha desenvolupat en absència de Vladímir Putin, cosa que el Kremlin ha atribuït a problemes d’agenda.
Gorbatxov és moltes vegades descrit com l’enterrador de la gran potència soviètica, que va tenir un final humiliant. El primer president de la Rússia postsoviètica, Borís Ieltsin, al capdavant del país durant la dolorosa transició a una economia de mercat, va tenir funerals nacionals el 2007. A aquestes cerimònies hi van assistir tant Gorbatxov com Putin, que havia sigut designat per Ieltsin com el seu successor.
No obstant, el funeral de Gorbatxov s’ha ubicat a la Casa dels Sindicats, un lloc simbòlic de Moscou on es van velar les restes de diversos dignataris comunistes, entre ells els de Ióssif Stalin el 1953. A l’interior s’hi podia veure un gran retrat del difunt exdirigent al costat del seu fèretre obert. A un costat hi havia asseguda l’Irina, la filla de Gorbatxov, juntament amb altres familiars.
Flanquejant el fèretre hi havia dos guàrdies d’uniforme, mentre els visitants dipositaven flors i s’inclinaven en senyal de respecte.
Notícies relacionadesLa relació entre Putin i Gorbatxov va oscil·lar entre moments d’estima i de retrets, abans de donar lloc a una cordial indiferència mútua. Les capitals occidentals han recordat en canvi càlidament la figura de Gorbatxov, per haver propiciat l’acostament est-oest i la reducció dels arsenals nuclears, la qual cosa va fer que guanyés el 1990 el premi Nobel de la pau.
El president nord-americà, Joe Biden, ha definit Gorbatxov com «un líder excepcional, amb imaginació per veure que un futur diferent era possible i el coratge d’arriscar la seva carrera per aconseguir-ho». Alemanya, la reunificació de la qual va ser possibilitada per la caiguda del Mur de Berlín en plena era Gorbatxov, ha anunciat que dissabte les banderes de Berlín estaran a mig pal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"