Crisi en la política argentina
Prossegueix la investigació sobre l’atac a Cristina Fernández enmig d’un clima polític convuls
Part de l’oposició es va retirar abans de la declaració conjunta de «repudiació a l’intent de magnicidi» | L’exmandatària no es va adonar del que estava passant durant l’intent d’assassinat
Després de l’atemptat rebut dijous passat per la vicepresidenta de l’Argentina, Cristina Fernández, la investigació del cas continua avançant mentre l’espectre polític del país va tornar a manifestar-se públicament, aquesta vegada amb tensions entre l’oficialisme i l’oposició.
Després de la unitat mostrada tot just conèixer-se l’atac contra l’exmandatària (2007-2015), la sessió d’aquest dissabte en el Congrés va evidenciar de nou l’esquerda existent en la vida política argentina quan els parlamentaris de Proposta Republicana (PRO), una de les forces del front opositor, es van retirar abans de la declaració conjunta de «repudiació a l’intent de magnicidi».
Diputats de l’oposició van baixar al recinte per votar el document i retirar-se perquè no van voler debatre «un missatge que no li fa bé a la societat».
El legislador i president del PRO, Cristián Ritondo, va prendre la paraula abans d’anar-se’n junt amb els seus col·legues parlamentaris de la Cambra baixa.
«Nosaltres creiem que no és el carrer ni el recinte per determinar els culpables d’un delicte. És el Poder Judicial l’únic que té el deure d’investigar, jutjar i condemnar», va dir Ritondo durant la sessió especial.
Per la seva banda, el legislador Javier Milei, economista d’ideologia llibertària, va aprofitar per pronunciar-se sobre l’atemptat després d’optar pel silenci tot just conèixer-se la notícia.
«Repudiació absoluta a tot acte de violència, en aquest sentit demanem, perquè la Justícia pugui fer la seva feina amb les de mans lliures, que no sigui condicionada per la política», va afirmar.
Un altre dels missatges que va aixecar polèmica va ser el tuit de la diputada provincial de Santa Fe (centre), Amalia Granata, en què va acusar el Govern de «victimitzar-se».
»¡Tot armat! ¡Quina pantomima! Ja no saben què fer per victimitzar-la i que pugin a les enquestes. Massa obvis, se’ls acaba la diversió del robatori i la corrupció», va publicar la legisladora provincial.
Intent de feminicidi
Mentrestant, en l’àmbit estrictament judicial, l’advocat de la vicepresidenta, Gregorio Dalbón, es va expressar hores abans i va dir que demanarà qualificar l’atemptat com un intent de feminicidi i ampliar la investigació per buscar còmplices.
«Estem analitzant la qualificació pel que li va passar a Cristina Fernández. Hauria de ser intent de feminicidi (Belém do Pará) en grau de temptativa agreujat (traïdoria i arma de foc). A més de tinença il·legal d’armes. No s’han de minimitzar els tipus penals amb aquests assassins», va escriure l’advocat a les seves xarxes socials.
Amb la menció a Belem do Pará, el lletrat es va referir a la Convenció Interamericana per prevenir, sancionar i eradicar la violència contra la dona, adoptada el 1994 en aquesta ciutat brasilera.
Els argentins continuen atents aquest dissabte als fets relacionats amb l’intent de magnicidi contra la seva vicepresidenta, a la qual un home de 35 anys va apuntar amb una arma de foc i aquesta va fallar en dues oportunitats.
L’home de nacionalitat brasilera va ser ràpidament reduït per la custòdia de Fernández i militants que sumaven el desè dia de vigília en el seu suport, després de la comanda d’un fiscal d’una pena de 12 anys de presó per presumptes irregularitats en l’adjudicació d’obra pública quan era mandatària.
Malgrat que la causa és manejada amb cert hermetisme, va transcendir en la premsa local que, de la declaració de Fernández davant la jutge María Eugenia Capuchetti, es desprèn que l’exmandatària no es va adonar del que estava passant.
La vicepresidenta va dir a la magistrada titular del Jutjat Criminal i Correccional Federal Núm. 5 que no va adonar-se del que estava passant i que quan es va ajupir ho va fer per buscar un llibre que estava autografiant a les persones que feien vigília davant del seu domicili, segons va informar el portal de notícies Infobae.
En les imatges de televisió emeses dijous passat, pot apreciar-se el moment en què un home de 35 anys de nacionalitat brasilera empunya una pistola –marca Bersa, calibre 32 i apta per al tret– i intenta disparar dues vegades, després de la qual cosa Fernández s’ajup.
L’acusat va preferir guardar silenci i es va negar a prestar declaració, mentre la policia va registrar dues vivendes relacionades amb ell, després de la qual cosa van decomissar cent projectils calibre 9 mm.
La investigació judicial continuarà durant aquest cap de setmana amb peritatges del telèfon mòbil i un ordinador portàtil del detingut per esbrinar si va actuar en solitari.
Cap a la plaça de Mayo
La jornada sabatina va reflectir una aparent normalitat després de la multitudinària «mobilització ciutadana» cap a plaça de Mayo, com havia convocat després de l’atemptat el president de l’Argentina, Alberto Fernández, en «defensa de la democràcia i en solidaritat amb la vicepresidenta».
Notícies relacionadesLa marxa va concentrar desenes de milers de persones a la principal plaça de la capital argentina, on es van enarborar banderes del país i La Cámpora, la principal força de xoc de l’oficialisme.
La convocatòria que es va desenvolupar per «defensar la democràcia» es va fer enmig de la commoció que van deixar les imatges d’una persona mirant de disparar contra Cristina Fernández.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao