Relleu a Downing Street
Els imponents desafiaments que esperen Liz Truss com a nova primera ministra britànica
La crisi energètica és la primera emergència a afrontar i amb la qual es definirà el seu mandat
Aconseguir el somni que més es desitja pot transformar-se en el pitjor malson. Liz Truss es corona com a primera ministra del Regne Unit, però arriba al càrrec en circumstàncies molt més adverses que els seus predecessors. El país no s’enfrontava a una crisi econòmica de la importància de l’actual des dels temps de Margaret Thatcher. Els reptes econòmics arriben entrellaçats amb la inestabilitat internacional, la guerra a Europa, Rússia tancant l’aixeta del gas. Als problemes que també pateixen altres nacions s’uneix en el cas britànic el Brexit i la pretensió de Truss de continuar desafiant Brussel·les amb el Protocol d’Irlanda del Nord. La primera ministra haurà de fer, a més, molts esforços per mantenir la disciplina al Partit Conservador.
Crisi energètica
La mesura més urgent que ha de prendre Truss és la intervenció en el mercat energètic per evitar la fallida d’empreses i ajudar les llars britàniques a suportar la factura de la llum i el gas. El paquet en discussió tindria un cost, d’acord amb els mitjans, de 100.000 milions de lliures (116.000 milions d’euros). Truss pot anunciar els plans aquest mateix dijous, amb mesures que inclourien la congelació dels preus de l’energia, per protegir famílies i negocis i per acabar amb l’actual incertesa sobre l’imprevisible dels increments. La durada d’aquest pla podria ser d’entre 18 mesos i dos anys, fins a la pròxima elecció general el 2024.
Serveis públics
La inflació i el cost de l’energia han posat molts serveis públics al caire del precipici. És el cas de la sanitat pública (NHS), la justícia o l’educació. Els hospitals encara no s’han recuperat de l’epidèmia de la covid i les llistes d’espera són de molts mesos. El mateix passa en el servei d’ambulàncies i als ambulatoris, mentre que els pacients que necessiten un dentista no el troben. Els agreujants actuals (pandèmia, crisi energètica) venen a sumar-se a molts anys de falta d’inversions, que una injecció de diners ara no resoldrà. «Falten doctors, infermers, jutges, professors», assenyala Nick Davies, director del Programa de l’Equip de Serveis Públics de l’Institut del Govern. «Els serveis públics funcionen ara pitjor que abans de la pandèmia», afirma i posa a tall d’exemple del deteriorament d’anys el fet que els ordinadors als tribunals resultin inservibles perquè els programes són antiquats, o el pèssim estat de les aules amb goteres.
Malestar social
La minva de poder adquisitiu i el deteriorament de les condicions laborals ha estès les protestes a tots els sectors. Els advocats penals estan actualment en vaga indefinida en disputa amb el Govern per les condicions salarials i la falta de mitjans als tribunals. Els estibadors del port de Felixstowe, el servei de correus, els escombriaires, els treballadors del metro i el ferrocarril han fet aturades i vagues aquest estiu. A la tardor professors, personal de la sanitat i funcionaris votaran si també van a la vaga. Truss està considerant rebaixar els drets dels treballadors amb una legislació molt més dura. Un fet així suposaria una confrontació directa amb els sindicats.
Desafiaments internacionals
El Protocol d’Irlanda del Nord enfronta Truss amb la Unió Europea. La nova primera ministra va assegurar a l’agost que estava «absolutament decidida» a aprovar en les pròximes setmanes el projecte de llei perquè el Regne Unit suspengui unilateralment aquesta part del tractat internacional. Aquestes intencions degraden les relacions amb Europa i també amb els Estats Units i l’administració de Joe Biden, des d’on s’han criticat, segons va filtrar el Financial Times, les «posicions precipitades i maximalistes de Truss, sense pensar en les conseqüències».
La guerra dels ‘tories’
L’agenda de Truss no coincideix amb la de gaires dels seus col·legues conservadors. La seva popularitat és baixa en el grup parlamentari. Un dels desafiaments més grans de la nova primera ministra serà imposar la seva autoritat. El limitat percentatge pel qual va vèncer el seu rival, Rishi Sunak, en les primàries (14 punts) farà més difícil la seva feina.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació