Comunicat de Buckingham
Mor la reina Isabel II
DIRECTE | Última hora de les reaccions a la mort de la reina Isabel II
PERFIL MULTIMÈDIA | Isabel II, l’última gran reina
La monarca britànica mor als 96 anys al castell de Balmoral després de set dècades de regnat
El Regne Unit està de dol per la mort d’Isabel II, reina durant els últims 70 anys. La notícia de la mort dijous a mitja tarda va ser rebuda amb incredulitat i profunda emoció després d’una jornada en què es pressentia el fatal desenllaç. Milers de persones es van acostar en silenci al palau de Buckingham, on la bandera oneja a mig pal. La sobirana va morir a Escòcia, en una de les seves residències preferides, envoltada de la seva família. «La Reina ha mort a Balmoral aquesta tarda», deia el comunicat oficial, il·lustrat amb una foto en blanc i negre de la monarca. «El Rei i la Reina Consort es quedaran a Balmoral aquesta tarda i tornaran a Londres demà», afegia. En els incomptables tributs a la monarca arribats de tot el món es repetien tres paraules: gràcia, sentit del deure i dignitat.
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
— The Royal Family (@RoyalFamily) 8 de septiembre de 2022
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
En l’instant de la mort l’hereu va passar automàticament a ser el nou rei, Carles III, que als 73 anys es converteix en el sobirà que accedeix al tron britànic amb més edat i també el que ha viscut l’espera més llarga com a príncep de Gal·les. Aquest títol ha passat al seu fill el príncep Guillem, que es converteix en el segon en la línia de successió al tron. Ell i la seva dona, Catalina, seran a partir d’ara el duc i la duquessa de Cornualla i Cambridge.
Pocs minuts després de la mort es va divulgar un altre comunicat del nou rei, Carles III. «La mort de la meva estimada mare, sa majestat la reina, és un moment de gran tristesa per mi i tots els membres de la meva família». «En aquest període de dol i canvi, la meva família i jo ens sentirem confortats i sostinguts al saber del respecte i profund afecte que tanta gent tenia per la Reina», afegia Carles.
A statement from His Majesty The King: pic.twitter.com/AnBiyZCher
— The Royal Family (@RoyalFamily) 8 de septiembre de 2022
L’alerta sobre el precari estat de la sobirana es va desencadenar dijous a les 12.30 del migdia amb un comunicat del palau de Buckingham. «Després d’un examen mèdic aquest matí, els doctors de la Reina estan preocupats per la salut de sa majestat i han recomanat que es mantingui sota supervisió mèdica». Instants després començava el desplaçament dels seus quatre fills i alguns dels nets de la malalta a Balmoral, on la monarca vivia des del juliol. L’inusual comunicat i la pressa de la família per anar cap a Escòcia eren signes que una cosa molt greu passava.
Els últims anys, Isabel II havia anat deixant en mans del seu fill Carles moltes de les seves funcions, inclosa l’última obertura del Parlament. De l’estat de la seva salut només se’n parlava elusivament com a «problemes de mobilitat». La transició es va anar fent lentament, sense sobresalts. El seu últim acte oficial va tenir lloc dimarts, quan va rebre el primer ministre sortint, Boris Johnson, i va encarregar la formació del nou govern a Liz Truss. A la foto distribuïda d’aquesta trobada es veia Isabel II amb bastó, somrient, però molt prima i extremadament fràgil.
Truss era a la Cambra dels Comuns en ple debat sobre les ajudes a la crisi energètica quan el ministre de l’Oficina del Gabinet, Nadhim Zahawi, li va passar una nota. La notícia que la reina agonitzava va córrer com la pólvora entre els diputats. Després de la mort la nova primera ministra va retre un homenatge pòstum a la reina a les portes de Downing Street. «Ella va ser la roca sobre la qual s’ha construït aquest país», va afirmar. «El nostre país ha crescut i prosperat sota el seu regnat». Truss va acabar la seva al·locució amb les paraules, «Déu salvi el rei», que encara sonen molt estranyes. La lletra de l’himne nacional també s’haurà de canviar.
El canal 1 de la BBC havia interromput la programació habitual des del migdia per fer un seguiment continu de l’evolució d’una jornada històrica, mentre els presentadors canviaven al negre el color de la corbata. El mateix van fer les cadenes de 24 hores i les edicions digitals dels diaris. Mentrestant, anaven aterrant a l’aeroport d’Aberdeen els membres de la família. Carles d’Anglaterra ho va fer acompanyat de la seva dona, Camil·la. Set fills i nets més van volar amb el mateix avió des de Londres a Aberdeen. A mitja tarda, el príncep Guillem va creuar el reixat del castell al volant d’un vehicle on també viatjaven Andreu i Eduard amb la seva dona Sofia, tots dos amb un posat molt greu. Enric, que a causa d’altres compromisos era al Regne Unit, es va desplaçar a veure la seva àvia sol, sense la companyia de Meghan. Catalina també es va quedar a la nova residència de Windsor amb els seus tres fills.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat