Relleu a Buckinhgam
Nova era al Regne Unit: «Cal donar-li una oportunitat a Carles»
Molts ciutadans confien que el fill d’Isabel II farà un bon paper i destaquen el seu sentit del deure
«Prefereixo una monarquia a tenir un president com Boris [Johnson]», afirma un veí d’Edimburg
La meteorologia a Edimburg, la capital d’Escòcia, sembla que s’ha sincronitzat amb els esdeveniments històrics que se succeeixen aquests dies al Regne Unit. Si divendres el cel plorava la mort de la reina Isabel II, aquest dissabte lluïa un sol enlluernador per donar la benvinguda al nou rei, Carles III, que al matí ha sigut proclamat en una breu cerimònia al palau de Saint James de Londres.
Segons l’últim sondeig de YouGov, del mes de maig passat, només el 32% dels britànics consideren que el fill d’Isabel II serà un bon monarca, davant un 32% més que pensa el contrari i un 36% que no està segur ni d’una cosa ni de l’altra. A Escòcia, apunta la mateixa enquesta, els que confien en el nou cap de l’Estat són només un 24%, contra un 33% dels que en desconfien i un 43% d’indecisos. Malgrat això, als carrers no es palpa tant recel davant el regnat de Carles. «Cal donar-li una oportunitat», afirma a EL PERIÓDICO la Lorna, una edimburguesa de mitjana edat, abans de deixar anar el que podria ser una crítica: «Segur que ho fa tan bé com pugui, però ha de ser més diplomàtic».
La major part dels consultats per aquesta enviada especial creuen que el rei «ho farà bé» i confien en el seu «sentit del deure». «Ha tingut una bona mestra durant tots aquests anys», apunta la Wendy, una pèl-roja en la cinquantena que ha anat a veure què es maquina als voltants de la catedral de Saint Giles. En aquest temple està previst que s’ubiqui el fèretre de la reina dilluns vinent perquè els escocesos puguin donar-li el darrer comiat abans que sigui traslladat a Londres, on tindrà lloc el funeral d’Estat, a l’abadia de Westminster.
¿Millor Guillem?
La Betty atén els turistes que entren a un petit celler davant de Saint Giles amb desenes de tipus de whisky, la majoria escocesos per descomptat, a la venda oferint-los tastos d’un licor o d’un altre en funció dels seus gustos. Assegura que està «devastada» per la mort de la reina. «Havia sigut una figura de referència durant tota la meva vida», assenyala. I tot i que creu que el seu fill seguirà els seus passos, confessa amb un somriure pícar que Guillem, l’actual hereu del tron, hauria sigut una millor opció. «¡Carles ja té 73 anys!», afegeix.
En el mateix sondeig de YouGov, un 37% de britànics opinen que el primer net d’Isabel II hauria d’haver sigut el nou sobirà, davant el 34% que preferia Carles i el 17% que considerava que després de la mort de la reina s’hauria d’haver abolit la monarquia al Regne Unit. A Escòcia, aquest percentatge és sensiblement diferent: el 32% recolzava Guillem, mentre que un 25% escollia Carles i un 25% més s’inclinava per acabar amb els ‘royals’.
Per al Calum, tant és l’un o l’altre. «No hi hauria cap diferència. La monarquia té un rol ben definit constitucionalment», assenyala aquest noi d’uns trenta anys. En el seu cas, no contempla la possibilitat de modificar l’actual model d’Estat per una república. El Calum esgrimeix en la seva defensa l’«estabilitat» que proporciona la monarquia al país. «Prefereixo una monarquia a tenir un president com Boris [Johnson]», assenyala, abans d’expressar la seva pena pel Brexit i les conseqüències que està portant. I disculpa els excessos que han comès o podrien cometre en el futur els membres de la casa reial: «Són coses que passen en totes les famílies».
«Cal privatitzar la monarquia»
El Gareth i el Cailean amenitzen amb el so de les seves gaites el passeig dels centenars de turistes que intenten obrir-se pas per les transitades voreres de la Royal Mile, l’avinguda que uneix el palau de Holyrood, residència oficial de la casa reial britànica a Escòcia, i la catedral de Saint Giles. L’artèria ha sigut tallada al trànsit de vehicles per preparar el recorregut que farà el fèretre reial aquest dilluns.
En un descans per agafar aire, el Gareth es mostra convençut que Carles ho farà «absolutament bé, com la seva mare» i no veu cap problema en la seva edat. Al contrari, «té més experiència». El Cailean, més reservat, acaba confessant els seus autèntics sentiments respecte a la institució. «És massa cara, preferiria una república. Encara més, hauríem de privatitzar la monarquia, de la mateixa manera que es privatitzen altres serveis públics,» remarca.
Després de la bomba que ha deixat anar el seu company, el Gareth també acaba parlant. Segons la seva opinió, el més important ara no és obrir un debat sobre monarquia o república, sinó iniciar el camí cap a la independència d’Escòcia. «Primer la independència, després ja parlarem de la monarquia», assenyala. Després del referèndum del 2014 en el qual va sortir guanyador el ‘no’ amb un 55% dels vots, davant el 45% de ciutadans que van optar pel ‘sí’, la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat la seva intenció de celebrar una nova consulta el 19 d’octubre del 2023. L’anterior primer ministre, Boris Johnson, ja va avisar que s’oposaria frontalment a un segon referèndum. La seva successora, Liz Truss, ja va avisar durant la campanya de les primàries per liderar el Partit Conservador que si arribava a Downing Street no tenia intenció d’autoritzar la votació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia