Relleu en la Corona britànica

La proclamació del rei Carles III obre una nova era al Regne Unit

«Soc molt conscient de l’herència que rebo i els deures i responsabilitats que ara recauen sobre mi», afirma el nou monarca

  • DIRECTE | Última hora de les reaccions a la mort de la reina Isabel II

  • MULTIMÈDIA | De Balmoral a Windsor: el recorregut d’Isabel II fins que rebi sepultura

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Carles III va ser proclamat rei en una històrica cerimònia al palau de Saint James en què va elogiar el «regne sense igual» de la seva predecessora, morta dijous. El funeral d’estat per Isabel II tindrà lloc el dilluns 19 de setembre, una jornada declarada festiva al Regne Unit. Carles va jurar que amb l’ajuda de Déu dedicarà «el que em queda de vida a portar a terme la dura tasca que recau sobre mi». Va tornar a posar com exemple el regnat de la seva mare. «Soc molt conscient de l’herència que rebo i els deures i grans responsabilitats que com a sobirà recauen ara sobre mi». 

«God Save the King»

Camil·la, la reina consort, Guillem, príncep de Gal·les i la primera ministra Liz Truss van ser algunes de les persones que van firmar la declaració que marca el relleu al tron. En la cerimònia amb segles d’història, retransmesa per primera vegada per televisió, van ser presents els sis primers ministres britànics de les últimes dècades, representants de la Cambra dels Comuns i els Lords, dels governs d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, els arquebisbes de Canterbury i York, magistrats, diplomàtics, alts funcionaris i personalitats de la Commonwealth, que componen l’anomenat Consell de l’Ascensió. La seva veu es va unir per cridar «God Save the King» després de la la proclamació que va tenir lloc a la Sala del Tron. Seguint la tradició, el rei havia estat absent de la primera part del sobri ritual.

«Defensaré el Govern constitucional i perseguiré la pau, l’harmonia i la prosperitat dels pobles d’aquestes illes, dels territoris de la Commonwealth i dels territoris de tot el món», va declarar el rei. «Per fer-ho, sé que comptaré amb l’afecte i la lleialtat del poble, del qual acabo de ser nomenat sobirà». El nou monarca va firmar també els documents en què es compromet a preservar la independència de l’Església d’Escòcia. La seva autoritat només afecta l’Església d’Anglaterra. Els membres del Parlament britànic van jurar després lleialtat al nou rei. El palau de Westminster es mantindrà tancat fins al 21 de setembre.

Entre la fanfàrria de les trompetes d’estat, des del balcó del palau de Saint James es va llegir de viva veu la proclamació a la multitud. Abans del funeral de la seva mare, Carles té prevista una gira per les nacions que componen el Regne Unit, Escòcia, Irlanda del Nord i Gal·les.   A Escòcia, després de visitar el Parlament autonòmic s’afegirà a la vigília prevista en memòria d’Isabel II.

 Aparició dels prínceps enfrontats

Notícies relacionades

La gran sorpresa de la jornada va arribar a mitja tarda a Windsor. Inesperadament els prínceps enfrontats i les seves respectives dones van fer la seva aparició davant la incredulitat dels milers de persones que s’amuntegaven al llarg del Long Walk, rere les tanques. De rigorós dol, Guillem i Catalina, Enric i Meghan van estar mirant els missatges de condol deixats pels ciutadans. Després van saludar i van xerrar amb la gent, clarament delectada amb l’escena, a qui van agrair les mostres de carinyo i els nombrosos rams de flors. Un gest d’unitat en un moment de dol nacional sobre el qual no s’ha de buscar cap mena de transcendència, però que, després de tanta animositat entre els germans, sens dubte la reina hauria apreciat. D’acord amb un portaveu del nou príncep de Gal·les, aquest havia convidat el seu germà, el duc de Sussex, i la seva dona a participar en l’acte amb Catalina, la nova princesa de Gal·les. Era la primera vegada que se’ls veia tots quatre junts en públic des del març del 2020.

 Altres membres de la família reial que encara eren a Balmoral també es van reunir allà amb membres del públic després d’assistir a un ofici religiós. Entre aquests, el príncep Andreu, duc de York, apartat ara de totes les funcions oficials de la Corona.