Els EUA honren la memòria de les víctimes de l’11 de setembre, 21 anys després
Van ser els atemptats més mortífers de la història amb 2.977 persones mortes
Els nord-americans van honrar diumenge la memòria de gairebé 3.000 persones mortes en els pitjors atemptats de la història, l’11 de setembre del 2001, que van traumatitzar profundament el país.
A Nova York, una multitud reunida a prop de l’impressionant museu i memorial de Manhattan va guardar silenci durant dos minuts, a les 8.46h i a les 9.03h (12.46h i 13.03h GMT), les hores exactes en què dos avions segrestats per comandos islamistes es van estavellar contra les torres nord i sud del World Trade Center. Entre el públic, la vicepresidenta Kamala Harris va escoltar la llarga llista de noms de víctimes. El president Joe Biden va participar en una altra cerimònia, al Pentàgon.
«Si bé el dolor s’esvaeix una mica amb el temps, l’absència permanent del meu pare és tan palpable com sempre», va dir el fill de Jon Leslie Albert després de llegir els noms de diverses víctimes, inclòs el el seu pare. Un altre familiar d’una víctima, en una crida a les figures polítiques presents per guarir les profundes divisions dels Estats Units, va dir que «no s’hauria de necessitar una altra tragèdia per unir la nostra nació».
L’11 de setembre del 2001, 2.977 persones van morir en els atemptats més mortífers de la història, comesos per l’organització gihadista Al-Qaida. Dos avions van impactar contra les torres del World Trade Center a Nova York, un tercer ho va fer contra el Pentàgon i un quart, que semblava tenir per objectiu el Capitoli o la Casa Blanca, es va estavellar en una zona boscosa a Shanksville, Pennsilvània, després d’una rebel·lió dels passatgers. Ningú a bord dels quatre avions comercials segrestats va sobreviure.
A prop de la capital, Washington, Biden va commemorar l’aniversari al Pentàgon. Amb aspecte solemne i la mà al cor, va participar en una cerimònia de col·locació de flors a prop de l’immens edifici seu del Departament de Defensa. «Mai oblidarem», va tuitejar anteriorment, prometent «continuar mantenint viva la memòria de les precioses vides que ens van robar» durant aquests atacs fa 21 anys.
Jill Biden, la primera dama dels Estats Units, va participar pel matí en una cerimònia a Shanksville, Pennsilvània. Funcionaris internacionals també van retre homenatge a les víctimes d’uns atemptats que van marcar tot el món. «Ucraïna, que diàriament fa front a atacs amb míssils, sap bé què és el terrorisme i se solidaritza sincerament amb el poble nord-americà,» va tuitejar el president Volodímir Zelenski, amb un país envaït per Rússia des de finals de febrer. Dissabte a la nit Nova York es va il·luminar amb un «tribut a la llum» que mostrava dos llamps blaus projectats al cel nocturn, simbolitzant les Torres Bessones.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació