Final d’una era
Una multitud presenta els seus respectes a Isabel II a Edimburg «Jo estimava la reina»
El rei Carles i els seus germans acompanyen en processó el fèretre d’Isabel II fins a la catedral de Saint Giles de la capital escocesa
El temple acull la capella ardent de la sobirana durant 24 hores, abans que el cos sigui traslladat a Londres per al funeral d’Estat
En els últims dies s’ha repetit moltes vegades l’estreta relació de la reina Isabel II amb Escòcia. I pel que es pot veure des de divendres als carrers d’Edimburg –només es van poder sentir diumenge algunes esbroncades de menys d’una desena de persones– es dedueix que el sentiment era mutu, malgrat que aquest territori és el que menys apreci (tot i que continua sent majoritari) té per la corona. Segons l’últim sondeig de YouGov, el 42% dels escocesos creuen que la monarquia és bona per a la Gran Bretanya davant el 22% que consideren el contrari. És l’opinió més crítica de la resta de territoris. En el conjunt de l’illa, aquests percentatges se situen en el 54% i el 13%, respectivament.
«Que hagi mort a Balmoral ens ha brindat l’oportunitat d’estar més involucrats en tots els actes per acomiadar la reina», assegurava a EL PERIÓDICO Michael Andrews, edimburguès i monàrquic fins a la medul·la, durant la cerimònia de proclamació a la ciutat aquest diumenge. Segons la seva opinió, Escòcia és diferent de la resta del Regne Unit, «però hi ha més simpatia per la casa reial del que la gent creu».
La multitud per seguir la processó que ha portat el fèretre des del palau de Holyrood, la residència oficial de la corona a Escòcia, fins a la catedral de Saint Giles d’Edimburg sembla donar la raó a Michael. Milers de persones s’han concentrat al llarg de la Royal Mile, l’avinguda que uneix Holyrood amb Saint Giles, moltes per no poder veure més que una massa de caps. Però era igual, l’important era ser allà per «presentar els seus respectes» a la morta sobirana. És el que pensa Audrey Allan, una dona que es declara 100% monàrquica i resident a Bo’ness, una localitat a una hora amb cotxe d’Edimburg.
Els quatre fills de la reina
En la processó, que ha sortit del palau passades les 14.30 hora local, han participat els quatre fills de la sobirana, el rei Carles, la princesa Anna i els prínceps Andreu i Eduard, així com el marit d’Anna, el vicealmirall Tim Laurence. Darrere, en un vehicle, anaven la reina consort, Camil·la, i Sophie, la dona d’Eduard.
Illa, una noia de 15 anys veïna d’Edimburg, s’ha saltat algunes classes –amb el permís de la seva mare, diu– per poder presenciar aquest tros d’història. «És un moment trist, ha sigut la cap de l’Estat durant molt temps», assenyala. Molt més emocionada està la Fiona, una dona de 53 anys d’East Ayrshire, a dues hores de la capital escocesa. «Jo estimava la Isabel, ha sigut reina durant tota la meva vida», assenyala, intentant, sense èxit, contenir les llàgrimes. A la Fiona li hauria agradat acudir a la capella ardent que tindrà lloc a la catedral, però ho dona per descartat veient la multitud que envolta el temple.
A l’Alan li passa el mateix. Originari de Glasgow però resident a Suïssa per motius de feina, ha d’agafar un tren aquesta tarda per acudir a un altre funeral, el de la seva cunyada. Per aquesta raó està aquests dies a Escòcia. Aquest dilluns ha decidit acostar-se a la Royal Mile per retre homenatge a una monarca «que va fer una bona feina durant tot el seu regnat i va estar al peu del canó fins a l’últim moment». Segons la seva opinió, la simpatia d’Escòcia per la monarquia és fàcil d’explicar: «Un rei és millor que un president perquè està al marge de la política». A més, posa èmfasi en el fet que morís a Balmoral. «No es va moure d’allà perquè era a casa», assenyala després de recordar els llaços familiars que unien la sobirana amb aquesta terra.
Ofici religiós i capella ardent
Notícies relacionadesEntre els que han acudit a veure la processó també hi havia molts turistes. El Leonardo, mexicà però resident a Londres, es mostra contrariat pel «caos» que ha generat a la ciutat l’esdeveniment, amb carrers tallats i rutes d’autobús cancel·lades o modificades, malgrat que el dispositiu estava «planejat des de fa temps». «És un moment històric, però no és al que jo venia», afirma, resignat, abans de destacar que entén que per als ciutadans britànics ha sigut un «cop molt fort». Sobre el nou rei, Leonardo destaca que ja ha deixat entreveure com serà el seu regnat amb gestos com el que va tenir el dia de la proclamació, al demanar a un ajudant d’una manera despectiva que li retirés uns tinters.
Després de la processó, els membres de la família reial, juntament amb les autoritats d’Escòcia i del Regne Unit, entre elles la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, i la primera ministra britànica, Liz Truss, han participat en un servei religiós abans de l’obertura de la capella ardent, a les 17.00 hores. Després, el monarca ha tornat al palau de Holyrood per mantenir una audiència amb Sturgeon, i rebre una moció de condolences del Parlament escocès. A la nit, el sobirà i la resta de membres de la família reial presents a Edimburg tenen previst assistir a una vigília a la catedral al costat del fèretre de la reina morta. Aquest dimarts a la tarda, el fèretre serà traslladat amb avió a Londres per al funeral d’Estat, que tindrà lloc dilluns vinent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034