Carles III s’estrena a Irlanda del Nord, on més divisió genera la Corona
El monarca es reunirà amb els representants de la classe política d’Irlanda del Nord, entre les tensions del Brexit i l’ansietat dels unionistes pel seu futur
Irlanda del Nord, el territori del Regne Unit on la Corona britànica suscita més controvèrsia, rep avui Carles III, el nou rei. La monarquia que fins ara encarnava Isabel II ha sigut símbol de devoció per als unionistes protestants i d’opressió per als nacionalistes catòlics. Les ferides de 30 anys de violència sectària entre les dues comunitats, que van segar 3.500 vides, trigaran a tancar-se. La pau aconseguida amb els Acords de Divendres Sant el 1998 és encara dèbil. Els unionistes, aferrats a la monarquia britànica, temen l’era que s’obre amb aquest nou regnat. Una ansietat a què se suma el Brexit, l’avenç dels nacionalistes a les urnes i el projecte republicà d’una futura reunificació de l’illa.
Acompanyat de Camil·la, Carles III es reunirà al castell de Hillsborough, la residència real als afores de Belfast amb els líders polítics dels grans cinc partits d’Irlanda del Nord, abans de rebre un missatge de condolença a l’Assemblea de Stormont. En l’ofici religiós a la catedral de Santa Anna a la tarda tenen prevista la seva presència el president de la república d’Irlanda, Michael Higgins, el primer ministre (Taoiseach) Michéal Martin i el titular d’Exteriors irlandès, Simón Coveney. També hi serà present la primera ministra britànica, Liz Truss.
L’«evolució» del Sinn Féin
Michelle O’Neill, vicepresidenta del Sinn Féin i ministra principal d’Irlanda del Nord, ha confirmat la seva presència en la recepció amb el nou monarca. No serà la seva primera trobada. Ella mateixa ha recordat aquests dies que es van conèixer al comtat de Cork, a la República d’Irlanda, el 2018 i van parlar de l’«evolució de les relacions» entre els seus respectius països. En aquesta evolució, des de la perspectiva del Sinn Féin, figura la convocatòria d’un referèndum en la pròxima dècada al nord i el sud d’Irlanda, per reunificar l’illa sota el segell de la república, posant fi al domini britànic després de 100 anys.
Notícies relacionadesEls representants del Sinn Féin, antic braç polític de l’IRA, no van assistir diumenge a l’acte de Proclamació del nou rei, un esdeveniment «destinat a aquells la lleialtat política dels quals es deu a la Corona britànica», va declarar O’Neill, que tanmateix va firmar divendres al llibre de condolences a l’Ajuntament de Belfast i ha fet una crida demanant respecte durant la visita avui de la parella reial. A la comunitat nacionalista de l’odi a la figura de la sobirana i el que representava s’ha passat a la indiferència i en alguns casos fins i tot a cert sentiment de simpatia.
Ansietat i desemparament
Els unionistes i lleialistes volen mantenir la regió sota comandament britànic, viuen permanentment a la defensiva i se senten incompresos per les autoritats a Londres. La desaparició de la reina augmenta l’ansietat, el desemparament i la tensió davant el futur d’una comunitat on la Corona forma part de la seva identitat, cultura i el seu credo.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034