Guerra Rússia – Ucraïna

La contraofensiva d’Ucraïna rellança les crítiques a Putin a Rússia

Mentre les tropes russes «s’agrupen» al front ucraïnès, a casa les veus crítiques amb la invasió són un problema afegit que debilita el líder del Kremlin

La contraofensiva d’Ucraïna rellança les crítiques a Putin a Rússia

EFE / GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

«Rússia no ha perdut res ni perdrà res a Ucraïna», assegurava el president rus Vladímir Putin dimecres passat. Aquest optimisme del líder rus és difícil de veure avui dia en altres veus de l’oficialisme, que demanen canviar el rumb de l’exèrcit ucraïnès, ja sigui per «deixar de matar ucraïnesos» o per reconèixer que el que passa a Ucraïna és una guerra i no una «operació militar especial». Aquesta és la terminologia oficial del Kremlin des del 24 de febrer passat per parlar del desplegament de tropes russes al país veí.

El Ministeri de Defensa rus va anunciar dissabte passat un «reagrupament» de les tropes davant la contraofensiva ucraïnesa a l’óblast de Khàrkiv. El mateix dia que el govern anunciava aquesta mesura, alguns regidors de les ciutats de Moscou i Sant Petersburg van demanar la renúncia de Putin per «traïció».

Aquest dimarts ja són 85 polítics de diferents districtes de les dues grans urbs de Rússia els que firmen aquesta petició. «Nosaltres, els diputats municipals de Rússia, creiem que les accions del president Vladímir Putin danyen el futur de Rússia i els seus ciutadans. ¡Exigim la renúncia de Putin al càrrec de President de la Federació Russa!» diu el text. El promotor de l’escrit, el regidor de Sant Petersburg Dmitri Paliuga, serà jutjat aquest dimarts «per desacreditar el president de la Federació Russa». A les xarxes socials va escriure que «sembla que el pla és clar: prendre una decisió amb mi i després castigar la resta».

Al seu cos també justifiquen que «amb el començament de l’operació militar especial en territori d’Ucraïna a les accions del president de Rússia, Vladímir Putin, hi ha indicis d’un crim contemplat per l’article 73 de la Constitució de la Federació Russa, alta traïció». També destaquen els revessos que ha patit el país euroasiàtic des de l’inici del conflicte, ja que estan morint ciutadans russos –no s’ofereixen dades de les baixes des del mes de març–, s’ha deteriorat l’economia del país, s’està produint una gran fuga de capital i cervells. Més d’un miler de multinacionals estrangeres se n’han anat del país i centenars de milers de russos el van abandonar.

Anar més enllà

No estan sent les úniques crítiques al lideratge rus. «Això és una guerra, no una operació militar. Necessitem una mobilització general», va assegurar Guennadi Ziugànov, líder del Partit Comunista de Rússia aquest dimarts. Demana al president rus declarar formalment la guerra a Ucraïna. Va raonar que «el que està en marxa és una guerra i no hem de perdre-la. No hem d’entrar en pànic (...) necessitem lleis totalment diferents».

Una altra veu destacada del putinisme, el governador de Txetxènia Ramzan Kadírov, també va mostrar el seu descontentament a les xarxes socials. Al seu canal de Telegram va escriure que «han comès errors (els comandaments militars) i crec que trauran les conclusions necessàries». Va afegir que «si avui o demà no es canvia l’estratègia, em veuré obligat a parlar amb els comandaments del Ministeri de Defensa i el lideratge del país per explicar-los la situació real al terreny».

Notícies relacionades

Des dels mitjans estatals russos també s’admet que «ha sigut la setmana més difícil al front des que va començar l’«operació especial». Aquestes paraules les va pronunciar un de les veus més importants del Pervi Kanal, el presentador Dmitri Kisiliiov. A les xarxes bloguers especialitzats en temes militars, partidaris del Kremlin, també criticaven el lideratge a Ucraïna i demanaven reconèixer els avenços ucraïnesos, ja que hi ha fotos que els demostren.

Des del poder rus prenen nota d’aquestes crítiques des dels dos costats i han respost de la mà del portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. Aquest ha llançat una advertència a navegants aquest dimarts: «Els russos donen el seu suport al president rus (...) mentre els punts de vista crítics es mantinguin dins dels límits de la llei actual, això és pluralisme. Però la línia és extremadament fina. Heu de ser curosos».