El món s’acomiada d’Isabel II
El funeral de la reina podria comptar amb l’audiència global més gran de la història
Una audiència planetària contemplarà aquest dilluns 19 de setembre el solemne comiat de la dona més famosa del món. Una cerimònia fúnebre a l’abadia de Westminster, preparada i assajada des de fa dècades, en què hi haurà psalms, himnes, paraules de William Shakespeare i molts altres detalls triats acuradament per la mateixa Isabel II. Des de les exèquies de Winston Churchill el 1965 no s’havia celebrat al Regne Unit un funeral d’estat, el màxim honor en el protocol britànic, ni tampoc una reunió de líders mundials com la d’ara a Londres. «El món és millor gràcies a ella», va dir sobre la sobirana el president dels Estats Units, Joe Biden, després de visitar la capella ardent.
La meitat de la població mundial
Les honres fúnebres de la monarca amb el regnat més llarg reuneixen la concentració més important de dignataris internacionals, des del comiat del president sud-africà, Nelson Mandela, en un estadi de Johannesburg el desembre del 2013. Els 2.200 assistents a les exèquies seran tanmateix una part ínfima dels que contemplaran per televisió i a través de les xarxes socials cada instant de la històrica jornada. Al voltant de 4.100 milions de persones, la meitat de la població mundial, seguirà, segons calculen els experts, el funeral que retransmetran les cadenes britàniques BBC i ITV. L’audiència pot superar el de Diana de Gal·les el 1997.
A les 6.30 del matí es tancarà al públic Westminster Hall, després de quatre dies d’immenses cues i esperes que en alguns moments van arribar a ser de 25 hores. Des de dissabte a la tarda les autoritats van advertir que s’havia arribat al nivell de saturació i la quota va quedar tancada. Des d’aquest moment van demanar als ciutadans que no miressin d’incorporar-se a la fila.
Un milió al carrer
Les autoritats esperen aquest dilluns prop d’un milió de persones als voltants del palau de Buckingham. Molts dels presents hauran arribat des d’altres punts del país, per la qual cosa s’han reforçat els serveis ferroviaris i hi ha el temor que es vegin soprepassats. Els ciutadans podran seguir en directe el funeral des de les grans pantalles instal·lades al centre de nombroses ciutats. A Londres, quatre són a Hyde Park i la cadena de cine Vue també obrirà les seves sales per a la retransmissió. La jornada de dol aquest dilluns ha sigut declarada festiva a tot el Regne Unit i el país quedarà paralitzat. La Borsa de Londres tanca, igual que les cadenes de botigues, supermercats, menjar ràpid, institucions oficials i els centres d’ensenyament. Els dispensaris mèdics han cancel·lat les cites previstes dels pacients, cosa que ha provocat queixes.
Les mesures de seguretat a la capital no tenen precedents. Al reforç dels efectius policials, uns 10.000 homes, s’afegirà un nombre similar de membres dels tres exèrcits. L’operació, «és enorme», confirmava a la BBC l’almirall Tony Radakin, cap de l’Estat Major de la Defensa. «Participen 10.000 membres, inclosos soldats, mariners i aviadors. És un enorme esforç». Sis-cents d’aquests militars acompanyaran el seguici amb el fèretre d’Isabel II quan, després del funeral, les seves restes es dirigeixin a Windsor, a 40 quilòmetres de Londres, on a última hora serà enterrada.
Recepció al palau de Buckingham
Notícies relacionadesEls mandataris internacionals van anar arribant durant els dos últims dies a una cita que és també un gran esdeveniment diplomàtic. Els Reis d’Espanya, Felip i Letizia, van aterrar a Londres dissabte a primera hora de la tarda i després de passar per l’ambaixada d’Espanya, on van pernoctar, van visitar la capella ardent. Els Reis no es van acostar en canvi a firmar el llibre oficial de condol a Lancaster House. Felip VI ja ho havia fet a l’ambaixada britànica a Madrid. A les sis de la tarda es van afegir a la resta de les personalitats i membres de la reialesa al palau de Buckingham, on Carles III i Camil·la la reina consort, van oferir una recepció, en què també estaven convidats els reis emèrits, Joan Carles i Sofia. Els quatre tornaran a coincidir en el funeral. El polèmic príncep saudita, Mohammed bin Salman, hauria optat per no viatjar a Londres.
La primera ministra, Liz Truss, va rebre a Downing Street, entre altres, el president de Polònia, Andrzej Duda, el primer ministre d’Irlanda, Michéal Martin, i el de Canadá,Justin Trudeau. La reunió de Truss amb Biden, va quedar ajornada fins dimecres a Nova York, quan tots dos assisteixin a la reunió de l’Assemblea General de les Nacions Unides.
- Actuació a BCN "Jo vaig molt a totes amb el més enllà"
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"