Eleccions a Itàlia
La paràbola ultra del ‘barri maleït’ de Roma
La zona més pobra de la capital italiana es va convertir l’any passat també en l’única en mans d’una administració d’extrema dreta
El 1976 es va estrenar a Itàlia la pel·lícula ‘Lletjos, bruts i dolents,’ dirigida per Ettore Scola. L’acció transcorre en una barriada de la perifèria romana, on un vell guenyo viu apinyat en una barraca a mig construir amb la seva dona, fills, nores i nets. És un retrat de la humanitat amargada i oblidada pel ‘miracle econòmic’ italià del segle XX. Però avui, 46 anys després, les coses continuen funcionant igual o pitjor a les zones més deprimides d’alguns suburbis italians, com el districte 6 de Roma. La raó: el problemàtic barri de Tor Bella Monaca, el més pobre de la capital, on la població formigueja entre grupuscles de traficants de pa sucat amb oli, que dicten llei en el que és un dels grans hipermercats de la droga d’Itàlia. «L’equivalent de les barraques de Scola són aquí alguns edificis de formigó gris, on gent amb l’únic pecat de ser pobre ha de conviure amb d’altres que es dediquen a la delinqüència», diu Antonio Eusepe, un militar jubilat, habitant de la zona.
Ara com ara, però, aquesta no és l’única peculiaritat del districte. La novetat és una altra: en els comicis locals de l’any passat, el centreesquerra va guanyar a tota la ciutat, tret d’en aquesta zona de la capital, on va triomfar una coalició liderada pel partit d’extrema dreta Fratelli D’Italia (Germans d’Itàlia). Un resultat electoral aconseguit a l’empara de l’enfonsament polític del populista Moviment 5 Estrelles (M5E) –que va governar a Roma del 2016 al 2021–, i que adquireix ara una altra dimensió de cara a les generals del 25 de setembre, en les quals Germans surt com a favorit. Una cosa que alegra Eusepe, que es considera «de dreta des de sempre, també quan en aquesta terra l’esquerra guanyava folgadament, fa ja tres dècades», afirma. «Ara a cada barri del districte hi ha presència de delegacions de Fratelli», afegeix Emanuele Buffolano, portaveu local de la formació.
La mutació dretana d’aquesta zona no ha sigut un procés immediat; malgrat el naixement romà el 1946 del postfeixista Moviment Social Italià, progenitor polític de Germans d’Itàlia, el contagi va necessitar temps. «Jo mateix he sigut regidor en aquest districte durant 28 anys, i em vaig presentar en tres ocasions com a cap de llista del meu partit. M’he entregat molt», diu Nicola Franco, l’avui minialcalde del districte, a l’afegir que «durant la pandèmia, fins i tot repartíem paquets d’ajuda alimentària a la població».
«És indubtable que també ens va beneficiar l’aburgesament d’una esquerra que s’ha allunyat del poble, així com totes aquestes promeses incomplertes dels 5 Estrelles», detalla repetint una retòrica molt freqüent en l’actual discurs de l’extrema dreta italiana. «Només cal recordar que, el 2016, els 5 Estrelles es van imposar aquí amb el 75%, i nosaltres l’any passat vam obtenir el 61%. Això malgrat que em van atacar fins i tot amb una foto en la qual aparec fent la salutació romana (feixista), un error de joventut», reconeix.
El resultat no ha sigut fútil. El pes del districte 6 de Roma, integrat per una desena de barris, tots perifèrics i allunyats del centre, suma uns 250.000 habitants (gairebé l’equivalent a una ciutat com Gijón), als quals s’ha d’afegir un nombre indefinit de persones no censades al ser en els marges de la societat. A Alessandra Laterza, gestora de l’única llibreria de Tor Bella Monaca, li sembla el veritable drama.
Laterza explica que, després de negar-se a vendre un llibre de Giorgia Meloni, la líder de Germans d’Itàlia, va ser víctima de múltiples amenaces, incloent-hi una carta firmada Benito Mussolini, el difunt dictador feixista d’Itàlia. «La DIGOS (Direcció d’Operacions Especials) va investigar aquests casos i va descobrir que darrere hi havia alguns exintegrants dels NAR [una organització terrorista neofeixista que va terroritzar Itàlia als anys 70]», assevera. «Per això des d’aleshores la policia em dona protecció quan, per exemple, organitzo o participo en actes molt freqüentats».
El teixit demogràfic del barri on treballa Laterza no amaga la tensió social. Al llarg de la Via de l’Arqueologia, i als carrers adjacents, és pràcticament impossible no percebre el que ratifiquen les dades. La realitat d’una zona amb una renda per càpita baixíssima (i que va decréixer encara més amb la pandèmia), on es cometen més delictes que en altres àrees de la ciutat, les xifres dels feminicidis espanten, i una desena de bandes criminals operen infiltrades pel virus de la Camorra napolitana i la ‘Ndrangheta calabresa. «Resultat d’aquest caldo de cultiu ha sigut també un abstencionisme electoral molt ampli en aquest districte», recorda l’investigador i funcionari públic Federico Tomassi. «És el reflex de la resignació», puntualitza.
Davant d’això, Franco, el minialcalde, ha optat per la via del pragmatisme, assegura. Defensar les arrels cristianes però permetre algun acte de l’Orgull gai. També reparar semàfors i carrers. Una eixerida gestió del territori en línia amb la presumida moderació que esbomben els líders nacionals. «Som a l’any 2022», afirma Franco.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034