500 caps d’estat previstos

Aquests són els convidats i els rebutjats al funeral d’Isabel II

  • Seguiu el funeral en directe

Aquests són els convidats i els rebutjats al funeral d’Isabel II

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Centenars de dirigents estrangers i monarques estan convidats al funeral d’estat de la reina Isabel II aquest dilluns a Londres, una de les reunions diplomàtiques més importants en dècades.

L’Abadia de Westminster té aforament per a unes 2.000 persones i es preveu que hi assisteixin uns 500 cap d’estat –o un altre dignatari oficial per país–, acompanyats pels seus cònjuges, segons la BBC i Sky News.

En un gest amb consideracions polítiques, un grapat de països, com Rússia, l’Afganistan i Veneçuela no van rebre invitació per al primer funeral d’estat britànic des de 1965.

Sí que hi seran presents parents més o menys llunyans de la difunta monarca, com el rei emèrit d’Espanya Joan Carles, polítics britànics i altres personalitats públiques.

Els monarques

Nombrosos monarques d’Europa i altres parts del món van confirmar la seva presència per acomiadar la reina, morta amb 96 anys, el 8 de setembre, després de més de set dècades al tron.

El rei Felip VI i la reina Letizia d’Espanya assistiran a la cerimònia, així com Joan Carles I, que va abdicar el 2014 i viu actualment exiliat als Emirats Àrabs Units, i la seva dona, Sofia.

L’emperador Naruhito i l’emperadriu Masako del Japó faran el seu primer viatge a l’estranger des de la seva ascensió al tron el 2019, trencant amb la tradició nipona per la qual rarament el monarca assisteix a funerals.

El rei Guillem Alexandre dels Països Baixos, la reina Màxima i la princesa Beatriu, el rei Felip de Bèlgica, el rei Harald V de Noruega i el príncep Albert II de Mònaco també hi seran presents.

Tampoc hi faltarà Margarida de Dinamarca, cosina llunyana d’Isabel II i actualment l’única reina en un tron europeu.

Dirigents mundials

Dirigents mundialsDowning Street no va confirmar una informació de mitjans britànics segons la qual la dona del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, Olena, assistiria al funeral.

El president nord-americà, Joe Biden, i la seva dona, Jill, encapçalen la llista de convidats diplomàtics.

A diferència d’altres dirigents a qui s’ha sol·licitat arribar a l’abadia amb autobús, Biden va rebre autorització per utilitzar la seva limusina presidencial blindada.

També s’espera que hi siguin el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i el del Brasil, Jair Bolsonaro.

El president francès, Emmanuel Macron, hi acudirà per mostrar el vincle «infrangible» amb el Regne Unit i rendir homenatge a una «reina eterna».

La Xina va anunciar que hi enviaria el seu vicepresident, Wang Qishan, per invitació del govern britànic.

Malgrat les tensions posteriors al Brexit, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, seran a Londres.

Entre els altres dirigents esperats aquest dilluns hi ha els presidents Sergio Mattarella (Itàlia), Frank-Walter Steinmeier (Alemanya), Isaac Herzog (Israel) i Yoon Suk-yeol (Corea del Sud).

També hi serà present el primer ministre irlandès Micheal Martin, en un gest simbòlic per rendir homenatge a la Reina després de la seva visita d’estat el 2011 que va apaivagar dècades de tensió.

La Commonwealth

Nombrosos convidats procedeixen de països on Isabel II regnava, malgrat les ambicions republicanes d’alguns.

En total, 56 representants de països de la Commonwealth seran a l’abadia.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, així com l’australià, Anthony Albanese, i la neozelandesa Jacinda Ardern, hi assistiran.

Entre la resta de nacions de la Commonwealth, que agrupa especialment antigues colònies britàniques, destaquen el president sud-africà, Cyril Ramaphosa; la primera ministra de Bangladesh, Sheikh Hasina; el president de Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, i el primer ministre de Fiji, Frank Bainimarama.

Els no convidats

Rússia i Bielorússia formen part del petit grup de països exclosos del funeral després de la invasió d’Ucraïna, una cosa que el president rus ,Vladímir Putin, va considerar «blasfem» i «immoral».

També figura en aquesta llista Birmània, antiga colònia britànica dirigida per militars després d’un cop d’estat el 2021.

Altres països descartats són l’Afganistan, Síria i Veneçuela. Londres no reconeix Nicolás Maduro com a president, sinó l’opositor Juan Guaidó.

Notícies relacionades

El president de Nicaragua, Daniel Ortega, també en va ser exclòs. El país centreamericà només va rebre invitació a nivell d’ambaixadors, igual com Corea del Nord i l’Iran.

Als altres països llatinoamericans, Mèxic va optar per enviar-hi el seu canceller, Marcelo Ebrard, i Cuba, el seu vicepresident, Salvador Valdés Mesa.