Guerra a Ucraïna
Presidiaris i sous sucosos: Rússia busca desesperadament nous reclutes
La fulgurant contraofensiva ucraïnesa sobre les regions ocupades per les tropes russes a Ucraïna ha tornat a posar en evidència el poder militar del Kremlin. Kíiv ha recuperat la província de Khàrkiv i per primera vegada comença a creure’s que podria guanyar una guerra que ha entrat en el seu setè mes de devastació i llàgrimes. Les seves victòries al camp de batalla han obert la capsa dels trons a Moscou. Diverses veus qualificades han demanat una mobilització general i una declaració formal de guerra per poder incrementar el nombre de soldats a disposició de l’«operació militar especial» de Vladímir Putin. I, tot i que l’autòcrata rus es resisteix de moment a canviar els paràmetres de la guerra, els seus militars busquen desesperadament nous reclutes per refrescar un exèrcit severament delmat.
No hi ha dades fefaents sobre el nombre de baixes en els dos bàndols des de l’inici de la guerra. El ministeri de Defensa ucraïnès sosté que són prop de 50.000 els militars russos caiguts en combat, una xifra que altres observadors rebaixen significativament. En qualsevol cas, no sembla haver-hi dubtes sobre la creixent falta de personal per combatre a Ucraïna. Això ha fet, entre altres coses, que a les acadèmies militars russes s’hagi escurçat el període de formació dels cadets per avançar les dates de graduació. «Gairebé amb tota seguretat es fa per poder desplegar els cadets en l’operació ucraïnesa», va dir recentment la intel·ligència militar britànica. «El repte de la falta de personal s’està tornant cada vegada més sever», afegia en una de les seves anàlisis diàries de la guerra.
Rússia no en té prou amb els soldats professionals, també busca voluntaris per tot el país: carn de canó per a les trinxeres ucraïneses. I com a ham està oferint fins a 3.000 euros al mes, un salari molt suculent per als estàndards russos, segons publica Reuters. En una plaça central de Rostov, una ciutat del sud de Rússia, els seus periodistes van topar aquests dies amb una de les oficines mòbils que utilitza l’exèrcit per reclutar voluntaris. Soldats vestits de camuflatge i amb passamuntanyes repartien octavilles per informar els curiosos. «Servei militar per contracte: l’elecció dels veritables homes», diuen els pamflets.
Contractes a 2.700 euros al mes
Un dels oficials va explicar a l’agència que busquen ciutadans russos i estrangers d’edats compreses entre els 18 i els 60 anys que hagin completat almenys l’educació bàsica. «Ciutadans patriotes estan optant per firmar contractes de tres o sis mesos per participar en l’operació militar especial», va dir a Reuters el major Serguei Ardaixev. El salari mínim ofert són 160.000 rubles, gairebé 2.700 euros, una quantitat que pràcticament triplica el salari mitjà rus.
A més del treball sobre el terreny de l’exèrcit, Moscou està recorrent també a portals d’ocupació i anuncis classificats com ara HeadHunter.ru, Avito.ru i Superjob.ru en la recerca de voluntaris. Segons la Fundació de Víctimes de la Guerra d’Ucraïna, amb seu als Països Baixos, més de 50.000 soldats russos haurien sigut desplegats a Ucraïna després de ser reclutats com a voluntaris.
Però aquí no queda la cosa, perquè el Kremlin també està recorrent a empreses amigues de mercenaris per engreixar les seves forces a Ucraïna. Empreses que estan mirant de pescar reclutes a les presons russes. «Als presoners se’ls ofereix la commutació de la seva pena a més d’incentius monetaris», va dir aquesta setmana la intel·ligència militar britànica.
Wagner recluta a les presons
El Grup Wagner, conegut per la seva intervenció a Síria i diversos conflictes africans, lidera la recerca per les presons. Aquesta mateixa setmana va emergir un vídeo en el qual un dels seus representants passa revista a dues columnes de presos per informar-los de la suposada oportunitat al seu abast. «Només busquem tropes d’assalt», diu el representant de Wagner, identificat pel ‘Moscow Times’ i altres mitjans com a Ievgueni Prigozhin, l’oligarca amic de Putin que dirigeix l’‘exèrcit’ de mercenaris Wagner. «Ningú tornarà a estar entre reixes», afegeix en una llarga lletania.
Notícies relacionades"Those who arrive and on the first day say, “I must’ve come to the wrong place,” are marked as “deserters,” and that’s followed by a firing squad.”
— The Insider (@InsiderEng) 15 de septiembre de 2022
“Putin's chef” Yevgeny Prigozhin, who is also known as the owner of the Wagner PMC, recruiting inmates (video) pic.twitter.com/p9l8nHLe0j
Durant el discurs els diu també que aquells que desertin després de ser desplegats al camp de batalla seran «executats» i els informa que se’ls donaran dues granades perquè les utilitzin en cas de ser capturats. «Jo us trauré vius d’aquí, però no sempre tornareu amb vida», els diu el representant de Wagner. D’acord amb l’oenagé russa Russia Behind Bars, dedicada a monitorar la situació a les presons del país, entre 7.000 i 10.000 presoners, incloent-hi un home que va ser condemnat per canibalisme, han sigut reclutats per Wagner des de principis d’aquest estiu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista