Guerra a Ucraïna
Erdogan diu que Rússia ha d’abandonar els territoris ocupats a Ucraïna per acabar amb la guerra
El president de Turquia argumenta que Putin ha fet determinats passos per acabar amb la guerra l’abans possible
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha afirmat que Rússia ha d’abandonar els territoris ocupats en el marc de la guerra a Ucraïna per aconseguir un acord de pau, abans d’assenyalar que el seu homòleg rus, Vladímir Putin, «vol acabar amb això al més aviat possible».
«Si ha d’aconseguir-se la pau a Ucraïna, per descomptat que la devolució de la terra envaïda serà molt important. Això és el que s’espera. És el que es vol. Putin ha fet determinats passos», ha dit Erdogan en una entrevista a la cadena de televisió PBS en la qual ha afegit que «les terres envaïdes han de ser tornades a Ucraïna».
Erdogan ha confirmat a més que Turquia ha abordat amb Rússia des del 2014 la devolució de la península de Crimea, que compta amb una important població de la minoria tàrtara. «Demanem (a Putin) que torni Crimea als seus propietaris», ha manifestat, si bé ha reconegut que, «desafortunadament, no s’ha aconseguit fer passos cap endavant».
Així mateix, el mandatari turc ha ressenyat que «hi ha un conflicte que ha causat víctimes» i que «la gent mor i ningú serà guanyador quan acabi tot». Per això, ha posat èmfasi en el fet que «l’actitud de Rússia serà molt, molt important» a l’hora d’aconseguir un acord de pau.
«Em vaig reunir a l’Uzbekistan amb Putin i vam mantenir discussions extenses amb ell. M’està mostrant que vol acabar amb això com més aviat millor. Aquesta va ser la meva impressió, a causa que les coses que estan passant són bastant problemàtiques», ha revelat, abans d’indicar que 200 presos de guerra podrien ser intercanviats pròximament.
El president turc ha indicat a més que «cap líder reconeixerà a posteriori que hi va haver un error». «Ningú dirà que va cometre un error. Això mateix pot aplicar-se a Ucraïna», ha argumentat, abans d’incidir que «els líders, quan prenen un camí, veuen molt difícil donar marxa enrere».
D’altra banda, ha reiterat que «cap invasió pot ser justificada» i ha mostrat el seu suport que les Nacions Unides investigui les denúncies sobre suposades atrocitats comeses per les forces russes a Ucraïna, inclosa la troballa de fosses comunes i «cambres de tortures» a la ciutat d’Izium, situada a la regió de Khàrkiv (aquest).
«A través de les activitats de l’ONU hi ha d’haver llum sobre aquestes discussions. Si això no passa, com a líder d’un país, és difícil explicar aquests assumptes, publicar un comunicat, ja que ens portaria a una posició en la qual no se seguiria una política exterior equilibrada. No podem posicionar-nos i no seria correcte que ho féssim», ha argüit.
«Si una investigació (de l’ONU) arriba a l’esmentada conclusió (sobre la comissió d’atrocitats), Putin reaccionarà. No és correcte veure Putin com una persona totalment diferent perquè estigui prioritzant els interessos del seu país», ha manifestat, abans de defensar que Turquia manté converses «exhaustives» amb Putin, Zelenski i el secretari general de l’ONU, António Guterres.
Erdogan ha puntualitzat a més que «no només els ucraïnesos estan morint» en la guerra» i ha apuntat que «hi ha moltes baixes en el costat rus», abans d’assenyalar que, si bé Moscou va iniciar la guerra, abans que esclatés «van passar moltes coses», sense aprofundir més sobre aquest extrem.
Accés de Suècia i Finlàndia a l’OTAN
En un altre ordre de coses, el president turc ha acusat Suècia de ser «bressol del terrorisme» pel suposat suport d’Estocolm al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). «Els terroristes s’han infiltrat en els seus parlaments. A Estocolm veiem tota l’estona com es manifesten els terroristes», ha dit.
«Es manifesten. Llancen eslògans i ataquen descendents turcs innocents a Estocolm. Hem donat totes les proves rellevants d’aquests successos als nostres interlocutors suecs», ha revelat, mentre ha ressenyat que «Finlàndia no és com Suècia. «Són una mica més calmats i tenen més control sobre els esdeveniments», ha defensat.
Notícies relacionadesEn aquest sentit, Erdogan ha criticat que Suècia «sempre utilitza certes raons» i «certes excuses», inclòs «parlar tota l’estona de la Constitució». «Com a principi fonamental de la Constitució, valoren la llibertat d’expressió. En resposta, dic que el terrorisme no té res a veure amb la llibertat d’expressió», ha conclòs.
Turquia va firmar a finals de juliol un acord a tres bandes amb Suècia i Finlàndia en virtut del qual Ankara aixeca el seu veto a l’adhesió de Hèlsinki i Estocolm a l’Aliança Atlàntica, si bé les autoritats turques han mantingut des d’aleshores que podrien tornar a bloquejar l’accés si no es compleixen les seves exigències.
Guerra Rússia - Ucraïna Rússia Uzbekistan Recep Tayyip Erdogan Vladímir Putin Turquia Ucraïna Territoris ocupats
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034