Birmània

L’Exèrcit birmà bombardeja una escola i provoca la mort d’almenys 11 nens

  • Quinze menors més estan en parador desconegut, aparentment segrestats, després de l’atac aeri i terrestre dels militars

L’Exèrcit birmà bombardeja una escola i provoca la mort d’almenys 11 nens

EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys 11 nens han mort i 15 menors es troben desapareguts després d’un bombardeig i assalt per terra per part de l’Exèrcit birmà en zones civils de la regió nord-occidental de Sagaing (Birmània), inclosa una escola, segons un comunicat de l’UNICEF. L’atac, que va incloure un bombardeig aeri des d’helicòpters del Tatmadaw –Exèrcit birmà– i trets «indiscriminats» una vegada les tropes van tocar terra, va passar divendres, 16 de setembre, segons l’agència de l’ONU, que en el comunicat afirma que encara s’estan verificant els detalls del succés.

Almenys 15 nens de la mateixa escola bombardejada, situada dins d’un monestir budista, es troben desapareguts, aparentment segrestats, i l’UNICEF n’urgeix l’«alliberament immediat i segur». «Les escoles són un espai segur. Els nens mai no han de ser atacats», exhorta l’UNICEF.

Alguns mitjans independents birmans s’han fet ressò de l’atac per part de l’Exèrcit birmà, un dels més cruents contra menors dels que es té constància des que el Tatmadaw va fer un cop d’Estat l’1 de febrer del 2021, amb què sumia el país asiàtic en una espiral de violència i destrucció que continua. Segons Myanmar Now, en una notícia amb data del dilluns, l’Exèrcit va llançar un atac aeri i terrestre divendres a diverses localitats de la municipalitat de Depaying, a Sagaing, en horari escolar. La majoria de les víctimes, apunta aquest mitjà, són estudiants d’una escola a Let Iet Kone, on els militars també haurien segrestat professors i estudiants, i cita un resident de la zona que assegura que dos helicòpters van aparèixer sense avís i van començar a disparar contra els llogarrets indiscriminadament. «Van venir de sobte i van començar a disparar. Els dos helicòpters van sobrevolar els nostres caps i van disparar. Quan van marxar, l’únic que vam poder fer va ser quedar-nos tirats a terra», afegeix el testimoni, de qui el mitjà birmà no revela la identitat.

Per la seva banda, la junta birmana defensa que el bombardeig va ser en resposta a un atac per part de grups insurgents, amb «extremistes» amagats al monestir, cosa que neguen les Forces de Defensa Popular (PDF, sigles en anglès), moviment sorgit en oposició al cop, segons el mitjà birmà The Irrawaddy. Aquest mitjà indica que tropes de la resistència vigilaven l’escola quan dos helicòpters Mi-35M, manufacturats per una subsidiària russa, van perpetrar l’atac, i que després uns 80 militars van ser desplegats a la zona i van envoltar l’escola.

Notícies relacionades

Un comunicat del Govern d’Unitat Nacional (NUG, sigles en anglès), format en gran manera per membres de l’Executiu deposat de la Nobel de la pau Aung San Suu Kyi, ara a la presó, i que reclama ser l’autoritat legítima de Birmània, condemna l’«inhumà atac», que defineix com a «brutal crim de guerra».

Segons l’Associació per a l’Assistència dels Presos Polítics (AAPP), una oenagé local que recull informació sobre els atacs de la junta, almenys 57 menors de 13 anys han sigut assassinats pels militars des del cop, d’un total de gairebé 2.300 civils morts en mans de les forces de seguretat birmanes.