Sota auspici de l’ONU

El tribunal especial de Cambodja arriba a la seva fi després de la condemna a l’últim khmer roig

La justícia corrobora la cadena perpètua per genocidi contra l’antic president del règim, Khieu Samphan

El tribunal especial de Cambodja arriba a la seva fi després de la condemna a l’últim khmer roig

NHET SOK HENG

2
Es llegeix en minuts

Més de quatre dècades després de la caiguda del brutal règim Khmer Roig de Pol Pot, que va provocar més d’1,7 milions de morts, i després d’una etapa de 16 anys, el tribunal especial de Cambodja ha emès aquest dijous el seu veredicte final al rebutjar l’apel·lació de l’últim líder viu. El tribunal ha confirmat la cadena perpètua per genocidi contra l’antic president del règim, Khieu Samphan, l’última decisió d’aquesta instància recolzada per l’ONU.

Els magistrats han determinat que l’home de 91 anys també és culpable de múltiples crims contra la humanitat com assassinats, esclavitud, matrimonis forçats i violacions pel seu paper en aquest règim comunista. Es tracta de l’última decisió d’aquest tribunal, que ha costat més de 330 milions de dòlars i només ha processat cinc dirigents dels khmers rojos, dos dels quals van morir abans del judici. «La cambra del Tribunal Suprem no troba mèrit en els arguments de Khieu Samphan sobre genocidi i els rebutja», assenyala el jutge Kong Srim en l’extensa sentència.

«Coneixement directe dels crims»

L’antic president de l’Estat de Kamputxea Democràtica, l’actual Cambodja, «tenia coneixement directe dels crims i compartia la intenció de cometre’ls amb els altres participants de l’empresa criminal comuna», afegeix el jutge. Les acusacions contra ell estan associades a «alguns dels actes més odiosos» de la dictadura ultramaoista, acusada de matar uns dos milions de persones entre 1975 i 1979. Khieu Samphan, l’últim dirigent dels khmers rojos que queda amb vida, ha acudit en cadira de rodes al judici i ha escoltat amb auriculars les dues hores i mitja de lectura de la sentència.

L’antic president del règim, dirigit pràcticament per Pol Pot, havia apel·lat la condemna a cadena perpètua dictada el 2018 per aquest tribunal mixt dedicat a estudiar el genocidi a Cambodja. El 2014 ja havia sigut condemnat a cadena perpètua, una sentència ratificada en apel·lació el 2016, per crims contra la humanitat per l’evacuació forçada de la capital, Phnom Penh. Més de 500 persones, entre ells familiars de víctimes, monjos budistes i diplomàtics, han assistit a l’audiència per a un «dia històric», segons el portaveu del tribunal, Neth Pheaktra.

Final del tribunal

Es tracta de l’últim cas del tribunal per al genocidi cambodjà, una cort híbrida reclzada per l’ONU que s’haurà de dissoldre abans de tres anys una vegada acabat el treball d’arxiu.

El cap del règim, Pol Pot, conegut com a ‘Germà número u’, mai va enfrontar la justícia perquè va morir el 1998, abans de la instal·lació del tribunal. La condemna per genocidi contra l’expresident es refereix a la persecució de la minoria ètnica vietnamita, a la qual els khmers rojos veien com un perill enemic. El fràgil Khieu Samphan es va mantenir encorbat a la cadira de rodes mentre escoltava atentament la sentència.

«Vull justícia per a totes les víctimes perquè vam patir molt. El règim de Pol Pot va ser brutal», va declarar a l’AFP el sobrevivent You Soeun, de 67 anys. Junt amb Khieu Samphan, va ser condemnat el 2018 el ‘Germà número dos’, Nuon Chea, sentenciat a cadena perpètua per genocidi i altres crims, incloent-hi matrimonis forçats i violacions.

Nuon Chea va morir el 2019.

Notícies relacionades

L’única una altra persona condemnada pel tribunal especial va ser Kaing Guek Eav, conegut com a Duch, cap del centre de tortura S-21, on van morir unes 18.000 persones.

Duch va morir anys després de la seva condemna.

Temes:

Cambodja