Eleccions al país transalpí

Els caladors del malestar en els quals pesca Giorgia Meloni, favorita en les eleccions italianes

Germans d’Itàlia capta un corrent d’enuig profund amb les institucions i la política tradicional del país

Antics votants de Salvini, Berlusconi i l’M5S també s’afegeixen a aquest col·lectiu, en el qual la dreta radical és minoria

El malestar del que salimenta lextrema dreta a Itàlia

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Andrea Maccari, estudiant universitari a Roma, està una mica confós i desbordant de ràbia. Li agradaria votar un partit de l’esquerra radical que ja no existeix i, per això, potser voti Germans d’Itàlia, l’extrema dreta. «¿Per què? Per provar. A veure si canvia alguna cosa», afirma. Les seves raons, però, no són cap broma. Maccari desgrana un torrent de queixes per a la classe política. «Aquest any els llibres ens costaran un ronyó, un 50% més que l’any passat, les escoles tenen filtracions d’aigua i cauen a trossos, mentre que els polítics prometen i prometen i no compleixen mai», diu.

Maccari és un de tants italians que creuen que el seu país no es pot arreglar. Persones que consideren que han sigut abandonades, de la classe mitjana empobrida i allunyada dels grans centres urbans. Tot i que ningú sap amb certesa quants són, alguns analistes consideren que són al voltant del 20% dels votants del país i el seu objectiu és que «tot salti pels aires». Gent que, en les eleccions europees del 2014, va votar Matteo Renzi, el llavors líder del Partit Democràtic (PD), que es presentava com el «desballestador» de la vella política. I que, en les polítiques del 2018, va escollir el Moviment 5 Estrelles (M5E), llavors quinta essència del discurs anticasta.

La Lliga de Matteo Salvini ha viscut el mateix fenomen. No és una cosa sorprenent. Quan Salvini va agafar les regnes del seu partit el 2013, la Lliga comptava amb aproximadament el 4%. Amb el fundador Umberto Bossi en hores baixes per problemes de salut, Salvini va apartar llavors els avis de la seva formació, més ancorats al vell somni secessionista d’un territori imaginari del nord italià, i es va llançar a promoure la idea d’una formació de tarannà nacional. Per aconseguir-ho, va utilitzar la retòrica de «la invasió» de migrants com un dels seus eixos centrals. Va ser un èxit. En les polítiques del 2018, Salvini va obtenir gairebé el 18%.

Per trencar el sistema

Lluny avui d’això, molts electors del lliguista afirmen que aquest diumenge votaran Giorgia Meloni, la líder de Germans d’Itàlia. Bruno Moldavi, un obrer jubilat que treballava en una fàbrica de vidre de Milà, n’és un. Afirma que Meloni és l’única que representa «una esperança perquè alguna cosa canviï». Serà la primera vegada que doni el seu vot a la política romana. «Era un votant de Salvini però ell em va decebre, es va aliar amb el [primer ministre sortint, Mario] Draghi, que és un banquer», afirma. «¿Com pot un banquer defensar la gent? Draghi no ho ha fet», afirma Moldavi, que també critica la Unió Europea i diu que està a favor de polítiques que restringeixin l’arribada d’immigrants. «Salvini ja no m’agrada. No ha complert les seves promeses», coincideixen la Sonia i l’Angelo, tots dos molt preocupats per la inflació i els vots dels quals també s’han mogut en la gamma de la dreta.

La Loredana, una empleada pública de Milà, és un altre cas, tot i que la raó del seu gir cap a l’extrema dreta sigui la mateixa. Ella solia decantar-se per Silvio Berlusconi, el fundador de la centredretana Forza Italia i avui soci de coalició de Germans d’Itàlia. «Meloni és més jove, i sembla que té projectes nous, i per això, em sembla que la seva proposta funciona», afirma. «És l’única que defensa la família, la feina i la pàtria italiana per als italians. També vaig votar en una ocasió els 5 Estrelles, però me’n penedeixo amargament», confessa una altra dona, amb la doble ciutadania italianoargentina.

Itàlia per als italians

Assumpte a part són els electors de tota la vida dels avantpassats polítics de Germans d’Itàlia, els postfeixistes Moviment Social Italià (1946-1995) i Aliança Nacional (1995-2009). Ells són l’ala dura, que ara més es veu (i parla) en els mítings, tot i que siguin minoria i molts siguin originaris de Roma (on han nascut les tres formacions). «Meloni no s’ha venut mai als governs multiracials, del ‘tots junts i tots units’. I sempre ha defensat un principi: Itàlia per als italians», afirma el cirurgià romà Alessandro Stazi.

Notícies relacionades

«Soc una seguidora de Meloni des de sempre. El que vull és que al matí la gent s’aixequi i vagi a treballar. ¡Ja n’hi ha prou de gandulejar!», afirma la Mónica, una mestressa de casa de la capital italiana. La Mónica diu que també Salvini li sembla bé, però que no el votarà. «Tot i que m’agrada que s’hagi aliat amb Meloni», explica. «Soc un patriota. M’agraden les idees i la coherència de Meloni, opina també Antonio Cencio, empleat públic i pare d’un jove de 15 anys. «Espero que ens ajudi. Les ajudes a les famílies són importantíssimes. No podem mantenir la gent gran si no hi ha joves», continua.

Tots ells van ser la majoria dels que van participar dijous en el tancament de la campanya electoral del centredreta a la plaça del Poble a Roma. Allà on, entre melodies antiquades de Loretta Goggi i cançons de denúncia social (entre elles, Ma il cel è sempre più blu, de Rino Gaetano), també se'ls veia molt ferotges els joves de la Joventut Nacional juntament amb grupuscles dels seus homòlegs d’altres formacions europees, entre elles els de Vox. Aquests últims, però, no gaire disponibles a ser identificats per la seva afiliació política. «Sisplau, prefereixo que esborri qualsevol gravació en la qual es vegi la meva cara», va demanar un.