Relleu al país transalpí
El repartiment de poder obre esquerdes en la coalició d’extrema dreta d’Itàlia
La Lliga, sumida en una Guerra Civil interna, demana «respostes» al partit de Giorgia Meloni
L’Església catòlica adverteix els guanyadors dels comicis que és necessari una «societat inclusiva i justa»
Itàlia encara no s’adapta a la seva nova realitat. Dos dies després de les disruptives eleccions de diumenge, les plaques tectòniques de la política transalpina encara no s’han deixat de moure. Al revés, a mesura que el país assimila la victòria de la coalició de la líder ultradretana Giorgia Meloni, s’aprofundeix la magnitud de la divisió dins dels partits que han perdut vots en els comicis. Però també comencen a entreveure’s fissures entre els socis de l’aliança de Meloni, així com les crítiques i les advertències que arriben des d’altres sectors de la societat.
És un soroll de sabres que reflecteix la lluita per establir els encara inestables nous equilibris del poder a Itàlia. Exemple d’això eren aquest dimarts les paraules d’Isabella Rauti, una de les noves lloctinentes de Germans d’Itàlia, que, dirigint-se als seus socis de Forza Italia, la formació de Silvio Berlusconi, va deixar clar que és el seu partit el que mana. Això després que Berlusconi digués que Forza Italia ha sigut «determinant» per a l’èxit de la coalició i que ell voldria ser el «director» del nou Govern. «No sé què va voler dir (Berlusconi), sé que el nom del president (del Consell de Ministres) és expressió del partit que ha obtingut més vots, i aquest és Germans d’Itàlia», ha reclamat Rauti.
Més àcid encara va ser el missatge que Germans d’Itàlia va rebre del seu altre gran soci polític, la Lliga de Matteo Salvini. «Germans d’Itàlia ha d’estar a l’altura del paper que li han assignat els italians», va afirmar Riccardo Molinari, el cap del grup de la Lliga en el Congrés italià. «Això significa també que han de donar respostes als altres partits de la coalició, trobar un equilibri, i no donar-se aires», va afegir Molinari, després d’una jornada en què diversos mitjans italians van publicar la notícia no confirmada que Meloni hauria descartat Salvini com un possible futur ministre d’Interior d’Itàlia. Un càrrec al qual ell aspira.
Guerra civil a la Lliga
Tot això quan en les últimes hores s’ha desencadenat una veritable Guerra Civil dins de la Lliga, amb Salvini com a principal blanc dels atacs. «Jo sabria qui elegir com a nou líder (de la Lliga), però de moment no vull donar noms», ha dit, sense termes mitjans, Roberto Maroni, un dels avis directius del partit. «També una altra certesa és que es va acabar amb la Lliga nacional i centralista», ha afegit Roberto Caselli, exministre i també pertanyent a la vella guàrdia. «Salvini presumeix que serem el segon grup en el Parlament però jo, que soc un vell legüista, em pregunto: ¿de què serveix? No faràs res per al nord», ha continuat.
En veritat, el nivell de la confrontació dins de la Lliga ha anat pujant segons s’ha conegut millor el col·lapse electoral de la formació. I és que, de fet, el veterà fundador de la Lliga, Umberto Bossi, no ha aconseguit entrar al Parlament italià després de 35 anys de presència en aquest hemicicle. De res ha servit que Antonio Tajani, una de les cares visibles de Forza Italia, digués que no hi havia problema a incloure Bossi entre els senadors vitalicis, un privilegi que s’atorga només a algunes figures particularment de prestigi a Itàlia.
Notícies relacionades«(Bossi) ha sigut desbaratat pel fracàs de la Lliga», ha arribat a dir Caselli. «La Lliga mai ha tingut tan pocs vots (des del 2013) al nord d’Itàlia. S’han cansat de Salvini», ha rematat el diari ‘Il Foglio’. Un context que se suma a l’embolic d’una desena d’escons encara no assignats en el Senat per retards amb el recompte, i que possiblement només s’aclarirà en els pròxims dies.
L’avís de l’Església
Aquesta no va ser l’única sorpresa de la jornada. Una galleda d’aigua freda per als partits de la coalició guanyadora també ha arribat procedent de l’Església catòlica italiana, liderada des del maig pel cardenal Matteo Zuppi, exarquebisbe de Bolonya i pròxim al papa Francesc. «És necessària una societat inclusiva i justa», ha advertit el prelat. Per això, «l’Església catòlica seguirà, amb severitat si és necessari [...] defensant els drets inviolables de les persones i de les comunitats», ha afegit el president dels bisbes transalpins, al comentar el resultat dels comicis al seu país.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034