Presumpte sabotatge

Dinamarca avisa que la investigació sobre les fugues al Nord Stream trigarà setmanes

Dinamarca avisa que la investigació sobre les fugues al Nord Stream trigarà setmanes

AFP PHOTO / HO / PLANET LABS PBC

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les conclusions de la investigació sobre les tres fugues als gasoductes Nord Stream 1 i 2 trigaran a arribar, ja que no podran iniciar-se les indagacions fins que no sigui segur inspeccionar la zona. Així ho va explicar aquest dimecres el ministre de Defensa de Dinamarca,Morten Bødskov. «Portarà temps. Si un escolta els que saben quant gas hi ha a les canonades i quant temps passarà fins que baixi la pressió, la realitat és que pot trigar una setmana o 14 dies fins que la zona sigui prou tranquil·la», va dir Bødskov en declaracions a l’agència danesa Ritzau, després d’una reunió al quarter general de l’OTAN a Brussel·les.

Bødskov s’ha entrevistat allà amb el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, que en el seu compte de Twitter va parlar de «sabotatge» i va revelar que havien discutit sobre la protecció de les infraestructures crítiques dels països de l’OTAN.

Les tres fugues van passar en aigües internacionals: dues a la zona econòmica exclusiva danesa i una a la sueca.

Segons va informar aquest dimecres la Guàrdia Costanera sueca, el flux de gas a la zona continua amb la mateixa força que ahir, al contrari del que afirma la Direcció General d’Energia danesa. «Continua sortint molt gas de les tres fugues. Sembla que hi ha una pèrdua de pressió a les canonades, i per això surt menys gas que ahir. I esperem que continuï sent així els pròxims dies», va dir el director d’aquest organisme, Kristoffer Böttzauw.

«Acte intencionat»

Les primeres ministres danesa, Mette Frederiksen, i sueca, Magdalena Andersson, havien apuntat ahir a la nit que les fugues són resultat d’un «acte intencionat» i van descartar que es pugui tractar d’un accident.

Cap de les dues va voler especular sobre el possible motiu ni autor i totes dues van remarcar la gravetat de l’incident, tot i que s’hagi produït en aigües internacionals, per la qual cosa no es pot parlar d’un atac directe.

Les conclusions de les autoritats dels dos països, que continuen recollint informació sobre el tema, es basen sobretot en els mesuraments realitzats pels seus serveis sísmics nacionals, que van detectar explosions a prop d’on es van produir les fugues.

Emergència al sector elèctric i gasístic

Hores abans de les declaracions de Bødskov, la Direcció General d’Energia de Dinamarca va elevar l’emergència als sectors elèctric i gasístic al segon nivell més alt, cosa que implica que s’augmentarà la seguretat en plantes, edificis i instal·lacions.

Suècia també ha adoptat mesures similars, igual com la veïna Noruega, principal exportador de gas i petroli d’Europa occidental, tot i que no té territori costaner al Bàltic.

Notícies relacionades

El Nord Stream 1 va interrompre els subministraments fa setmanes després d’al·legar Rússia una fuga d’oli a l’única estació compressora russa que encara operava.

El Nord Stream 2 mai va estar en funcionament, ja que Alemanya va suspendre el procés d’autorització arran del reconeixement per Moscou de les autoproclamades repúbliques separatistes del Donbass.