Fenomen extrem

L’huracà ‘Ian’ assola Florida amb inundacions històriques i efectes «catastròfics»

«Mai hem vist una crescuda i inundacions d’aquesta magnitud», diu el governador DeSantis

El xèrif del comtat de Lee, on va tocar terra i un dels més colpejats, parla de «centenars de morts»

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Molts altres huracans han colpejat Florida però l’‘Ian’ pot ser un dels més devastadors de la seva història. El monstre de categoria 4 que va entrar dimecres pel sud-oest de la península està deixant efectes «catastròfics». Malgrat rebaixar-se a tempesta tropical quan creuava l’estat cap al nord-est, continuava aquest dijous assolant-lo amb pluges, vents i inundacions sense precedents que es defineixen com a «esteses i de risc per a la vida».

S’espera, a més, que en la seva trajectòria recobri força sobre l’oceà Atlàntic abans de colpejar a partir d’aquest divendres Geòrgia, Carolina del Sud (on s’anticipa que tocarà de nou terra com a huracà), Carolina del Nord i Virginia. Als quatre estats ja s’han dictat declaracions d’emergència per preparar-se per al cop, que s’anticipa que arribarà amb vents sostinguts de 100 quilòmetres per hora, marors i més pluges.

«Inundacions històriques»

«Mai hem vist una crescuda de les aigües d’aquesta magnitud», ha dit aquest dijous el governador de Florida, Ron DeSantis, que ha parlat també d’un «esdeveniment d’inundacions històric» i ha assegurat que la tempesta «ha canviat el caràcter d’una part significativa de l’estat». DeSantis ha anticipat que la reconstrucció trigarà «anys».

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha dictat la declaració de desastre per a nou comtats i DeSantis, a més d’agrair-li la mesura al president, amb qui ha parlat aquest matí, ha anunciat que amb tota probabilitat se sol·licitarà per a altres zones afectades. Amb aquest pas s’alliberen fons federals per ajudar en les tasques de recuperació i, també, per donar ajudes directes als afectats.

Sense xifres de morts

Encara no hi ha xifres oficials de víctimes mortals però Carmine Marceno, el xèrif del comtat de Lee on l’‘Ian’ va tocar terra i que al costat del de Charlotte és un dels més afectats, cosa que dificulta les comunicacions i les tasques de rescat i d’emergència, ha mostrat en una entrevista a la televisió la seva convicció que hi haurà «centenars de morts». Les paraules del xèrif, que una hora després ha mirat de moderar-les en una altra entrevista, han provocat polèmica al no estar ratificades de moment amb dades oficials. L’oficina del governador no n’ha presentat una estimació i DeSantis s’ha negat a fer especulacions.

El cop a Florida, en qualsevol cas, es confirma ja com a devastador. Més de 2,5 milions de persones s’han despertat sense subministrament elèctric per l’‘Ian’. Milers que no van evacuar les seves cases han quedat atrapats per inundacions provocades per marors ciclòniques, pluges i crescudes de rius i estan realitzant trucades desesperades de rescat a autoritats i voluntaris.

«El nostre sistema s’està veient sobrepassat amb peticions d’ajuda», li ha dit a ‘The Washington Post’ Todd Terrell, president d’un grup de 350 voluntaris arribats des de Louisiana. «Són crides desesperades», ha relatat, i ha posat exemples d’una petició de rescat de dues persones de 98 i 101 anys a Naples a les quals era impossible arribar, la d’un home de 91 anys que respira amb oxigen i que estava flotant a casa seva o la d’un edifici d’apartaments on es va esfondrar el sostre.

Al comtat de Lee, que inclou localitats com Fort Myers, nombroses infraestructures s’han vist afectades, incloent-hi una carretera i un pont que uneixen una barrera d’illes amb la península. S’han hagut d’evacuar també residències d’avis i almenys un hospital. I hi ha també ja en aquesta zona problemes amb el servei d’aigua potable, cosa que ha portat a emetre un avís per bullir l’aigua, una cosa que molts no poden fer sense subministrament elèctric.

El trànsit aeri de tot l’estat s’ha vist alterat. Diversos aeroports, com els de Jacksonville i Orlando, on també han tancat els parcs temàtics, han suspès tots els vols comercials.

Canvi climàtic

Els experts assenyalen que, a mesura que la superfície dels oceans s’escalfa, augmenta la freqüència dels huracans. I tot i que no són més en números totals sí que són més intensos, amb vents més forts i més precipitacions.

Notícies relacionades

Segons Gary Lackmann, professor de ciències atmosfèriques a la Universitat Estatal de Carolina del Nord (EUA), diversos estudis han demostrat un «possible vincle» entre el canvi climàtic i un fenomen conegut com a «intensificació ràpida», quan una tempesta tropical relativament feble s’enforteix, com és el cas de l’‘Ian’.

«Es manté un consens que en el futur hi haurà menys tempestes, però que les més importants seran més intenses», va declarar el científic a l’agència AFP.